Поради

Як утеплити підлогу на балконі

Як утеплити підлогу на балконі

Узимку багато господарів скаржаться, що їхні балкони та лоджії нагадують морозильні камери. Не рятують віконні склопакети, бо найдужче охолоджується підлога, особливо після тривалого провітрювання. Тому справжні господарі дбають не лише про утеплення вікон, стін і стелі, але й підлоги.

Теплоізоляція стяжки під плитку

Зазвичай процес утеплення підлоги на балконі зводиться до закладання під стяжку тепло ізолюючого матеріалу – чи то пінопласту, чи базальтову вату, чи керамзит. Технологія незмінна: спочатку застеляється плівка, яка усуває протяги та запобігає протікання води на балкон сусіда знизу. Зверху плівки вкладається утеплювач. Важлива його товщина, яка залежить від кліматичних умов і різновиду матеріалу. Якщо це пінопласт, то його товщина мусить бути щонайменше 5 сантиметрів. Базальтова вата вкладається таким же прошарком. Товщина керамзиту повинна сягати 10-12 сантиметрів.

Обов’язковий компонент стяжки – армування металевою сіткою з вічком 10 на 10 сантиметрів, виготовленої з дроту, діаметром понад 3 міліметри. Воно запобігає розтріскування стяжки під час експлуатації.

Також не обійтися без маяків, які вирівнюють підлогу. Вони монтуються на цементний розчин під рівень у площину горизонту. Для надійного кріплення маяків у місцях їх фіксації підлогу необхідно очистити від утеплювача. Далі йде стяжка підлоги, шар якої не повинен бути меншим 5 сантиметрів, адже тонша гарантовано розтріснеться.

Які потрібні матеріали

Для теплоізоляції підлоги зазвичай використовують: пінопласт – це матеріал зі своїми перевагами і недоліками. Має відмінні ізолюючі особливості та низьку ціну. Однак він шкідливий для екології, миттєво спалахує від полум’я і не пропускає повітря, що призводить до так званого «ефекту термосу». Зважаючи на ці факти,пінопласт використовують як утеплювач під стяжку.

Мінеральна вата – будівельний матеріал із оптимальними теплоізоляційними властивостями, який частенько замінює пінопласт. Однак вата боїться вологи, її не бажано класти під стяжку. Зазвичай мінеральну вату використовують для утеплення дерев’яної підлоги на балконі.

Керамзит – дешевий варіант утеплення, проте не дуже ефективний, порівняно з мінеральною ватою і пінопластом. Майже завжди використовують за ситуації, коли балкони чи лоджії на нижчому сусідньому поверсі не засклені, а тому віддають холодом до підлоги. Ефективний у вигляді всипаного чималого шару на підлозі, товщиною 20-25 сантиметрів.

Тепла суха стяжка – подібний до керамзиту ретельно відібраний гранульований матеріал. Удало поєднує стяжку з дерев’яною підлогою. Це підсипка, на яку вкладається листовий матеріал – переважно гіпсоволокнисті плити. До слова, для балкона найліпше підійдуть не штатні плити з гіпсоволокон, а вологостійка фанера. Вона ефективніше протистоїть волозі та прослужить набагато довше. Потім таку підлогу можна облицювати будь-яким оздоблювальним матеріалом.

Разом із цим варіантом, використовують іще ліпший – так звану теплу стяжку підлоги (стандартний цементно-піщаний розчин з вбудованими в нього гранулами полістиролу). За такого варіанту по підлозі можна ходити босоніж, бо вона добре прогрівається. До всього, подібна стяжка «дихає», що унеможливлює ефект «термосу».

Особливості теплоізоляції дерев’яного настилу

Пінопласт потрібно набивати не щільно. Між настилом і пінопластом потрібен зазор у кілька сантиметрів. Хоча він дещо знижує ефективність утеплення, але натомість продовжує термін придатності дерев’яної підлоги. Поліпшити ситуацію можна, коли заліпити вся найменші щілини.

Щодо використання мінеральної вати, то спочатку стелиться плівка, потім укладається вата. Затим її знову накривають плівкою. Замість поліетиленової плівки можна брати пароізоляційну мембрану – нижня плівка повинна лягати цілісним шматком, який заходить аж на стіни. Частини плівки або мембрани повинні стикуватися один із одним у накладку по 20 сантиметрів.

Керамзит використовують у поєднанні з поліетиленовою плівкою. Її застеляють перед відсипанням матеріалу. Окрім захисту утеплювача від вологи, плівка захищає підлогу від навіть незначних протягів… Подібно до керамзиту треба монтувати суху стяжку. Спочатку встановлюється вітрозахисна плівка із виходом на стіни, а потім засипаються гранули. На них укладаються гіпсоволокнисті плити.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: дім, Ремонт
В тему