Люди

«Завдяки дверям окоп не став мені могилою»

«Завдяки дверям окоп не став мені могилою»

26-річний Олександр Будько – із Рівного. До початку великої війни працював баристою в Києві. Однак 24 лютого 2022-го змінив кавоварку на міномет, фартух баристи – на бронежилет і, не маючи жодного бойового досвіду, пішов на війну.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

Зразу не розумів, наскільки гаряче буде на фронті

«Я завжди знав, що таке росія. Тому був готовий, що рано чи пізно велика війна може трапитися, – розповідав Олександр виданню obozrevatel. – Але, чесно кажучи, думав, що з такими темпами, з якими ми звільнили частину територій, все закінчиться максимум до осені 2022-го. На жаль, так не сталося».

Олександр отримав роботу в IT-військах. Але рвався на фронт, у саме пекло. «Тоді я ще не розумів, наскільки там буде складно і гаряче. Просто знав, що мушу це зробити. Ненависть до росії була моєю рушійною силою», – казав Олександр.

Врешті-решт боєць потрапив до батальйону «Карпатська Січ», отримав позивний Терен та посаду командира взводу вогневої підтримки. А в травні був вже на фронті на Харківському напрямку.

«Коли взяв до рук зброю, то зрозумів: війна – то ніяка не забавка і це нітрохи не романтично, – зізнався потім. – росіяни – садисти, звірі. Вони по-іншому просто не вміють жити, бо завжди жили під гнітом ханів, і їм це подобалося».

На День незалежності отримав важке поранення

На фронті Олександр став мінометником. Він добряче насипав рашистам. Але в серпні 2022-го, якраз на День Незалежності, ледь не попрощався з життям…

«Ми вели активні контрнаступальні дії в Харківській області. Я з групою зайшов у посадку. Під час короткого відпочинку почав трохи засинати, аж тут миттєво пробудився від болю в ногах. Страшного, просто нестерпного болю. Земля довкола почала сунутися на мене, засипати. Мене врятували старі двері, які ми поставили під одну зі стінок окопів. Вони впали на мене і вберегли від того, щоб окоп не перетворився на мою могилу. Потім хлопці мене відкопали, поставили турнікети на обидві ноги, знеболили. Швидко приїхала евакуаційна машина, і так мене врятували», – згадував Терен день поранення.

Але радіти було зарано. Почалося відмирання нижніх кінцівок. Лікар сказав, потрібна ампутація ніг.

«Не розуміючи повністю, що трапилося, я погодився. А прокинувся після операції – і вже без обох ніг, причому ампутовані вони були трохи вище, ніж я собі думав, – зізнався Олександр. – Близько двох місяців я жив із таким сильним болем, що взагалі ні про що не міг думати: ні про депресію, ні про подальше життя».

Після протезування написав книгу

Пройшовши лікування в Україні, Олександр вирушив на протезування до США. Адже планував займатися спортом.

У Штатах Терена вразило ставлення до військових – шанобливе, сповнене уваги та вдячності: «Ми йдемо десь у формі, то навіть звичайні перехожі просто проходять повз і кажуть: «Дякуємо за службу». Вони всі поважають військову професію і розуміють, що відбувається в Україні: хто вбивця, а хто захищає свої території».

Пройшовши реабілітацію, Терен узявся за написання книги:

«Ще на війні я почав занотовувати короткі тексти, такий собі щоденник військового. Люди просили ще, а потім порадили видати повноцінну книгу. Я вирішив: «А чому б і не спробувати?» Тож «Історія впертого чоловіка» стала розповіддю про мій шлях від 24 лютого аж до дня поранення», – розказав ветеран.

Стати його коханою мріяли півтори тисячі дівчат

Нині Олександр Будько не лише автор книги, блогер і громадський діяч. Він – учасник популярного телевізійного шоу «Холостяк», зйомки вже тривають.

На відміну від усіх попередніх сезонів, де ім’я головного героя шоу трималося в секреті, цього разу організатори зразу повідомили: холостяком буде ветеран війни із двома ампутованими кінцівками. І як же приємно, що у відповідь на це надійшла рекордна кількість анкет від дівчат – понад півтори тисячі!

Уже відзняті декілька частин. До шоу була прикута увага навіть провідних міжнародних ЗМІ – на зйомки приїхали The New York Times та німецький телеканал ZDF. Адже вперше в історії франшизи (передача виходить у багатьох країнах світу) Холостяком став ветеран.

Незмінний ведучий шоу Григорій Решетник розповів про Олександра:

«Він герой, захисник, поруч із яким будь-яка жінка почуватиметься в безпеці. Він людина справжніх цінностей, яка варта того, щоб зустріти своє кохання. Яка вірить, що з любов’ю в серці може долати все. Цей сезон не просто нова історія кохання, а ще і величезний соціальний виклик із формування в суспільстві культури, дружньої до ветеранів і ветеранок, – зауважив телеведучий. – Я вражений мудрістю цього чоловіка, його незламністю, силою духу. І це без зайвої патетики, лише констатація фактів. Олександр – ерудований, пише книги, створює соціально значущі проєкти і дуже відповідально ставиться до знімального процесу. Він комунікабельний, підтримує будь-яку тему. А ще – неймовірно харизматичний і з чудовим почуттям гумору. До речі, про його харизму я чув ще минулого року, коли СТБ знімав фільм «Нескорені» про національну збірну Invictus («Ігри нескорених»). Тоді на майданчику у Сашка закохалася уся жіноча частина команди, і саме тоді вперше прозвучало питання, чи готовий він стати новим Холостяком. Терен – справжній, і я щасливий, що ми зустріли цього хлопця».

Ми теж сподіваємося, що завдяки участі в шоу Олександр зуміє знайти своє велике і взаємне кохання, а його приклад покаже всім іншим ветеранам: життя після війни триває і те, чим воно буде наповнене, залежить від самого бійця.

Ну, а щодо війни та нашої в ній Перемоги, то Олександр Терен упевнений:

«Ми вільні люди вільної країни. Ми маємо голос. Можемо скинути президента, якщо він нам не подобається. Можемо облити зеленкою будь-якого депутата чи кинути його до смітника. Ми вільні виражати свої думки, емоції. А росія цього не має. Завдяки волі в наших діях та тому, що ми вперті, ми просто не зможемо підкоритися нікому і ніколи!»

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: війна з Росією, рівне
В тему