Люди

«У нашому храмі вже десять років оновлюється ікона Богородиці»

«У нашому храмі вже десять років оновлюється ікона Богородиці»

Із самого дитинства отець Любомир Чехович відчував зв’язок із Богом. До церкви хлопчика привів рідний дідусь, який прислуговував паламарем. А от рішення стати священником отець Любомир прийняв уже після одруження та народження дитини.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

…бо москва завжди несла погибель українцям

– Сам я родом із Тлумацького району Івано-Франківщини. Там вінчався. Там у нас із дружиною народилася донька. Але десь у 1991 – 92 роках, коли Україна здобула незалежність і почалося відродження Української церкви, якесь внутрішнє чуття покликало мене присвятити життя Богу, – згадує отець Любомир.

Про те, аби служити в якомусь із храмів московського патріархату, не було навіть мови. Бо ще в ті часи родина Чеховичів знала: все, що має зв’язок із москвою, несе погибель для українців.

– Брати-сестри мого рідного діда боролися за Україну і дуже через те постраждали від рук московських окупантів. Те саме було в бабиній родині. Тож у моєму рідному селі не було навіть храму московського патріархату, – згадує оповідач.

Після закінчення Волинської духовної семінарії о. Любомир декілька років служив у селі Уховецьк Ковельського району Волині. А після того й ось уже 26 років його парафія – в селі Облапи того ж району.

«Життя на парафії як у великій родині»

Згадуючи перший період священничої служби, отець Любомир зізнається: не зовсім такою уявляв її собі. Але допомагало те, що він із парафіянами були людьми спільної ідеї.

– Щоб ви розуміли: Облапи стало першим у районі селом, де громада захотіла молитися рідною мовою в рідній Церкві, – пояснює отець. – Тоді мене, молодого священника, зустріло багато людей. І дотепер ми лишаємося великою сім’єю: і радість ділимо, і горе. З початком великої війни допомагаємо військовим. Тим більше, що з нашої парафії на фронті служать майже тридцять чоловіків, а одну жінку – медсестру – ми, на жаль, похоронили.

Згадуючи сумні миті, які священник завжди мусить розділяти з парафіянами під час чину поховання, отець Любомир зізнається: складно підібрати слова, аби втішити рідних у горі втрати. Але кожен повинен розуміти: земний шлях рано чи пізно скінчиться, тому своїми вчинками ми, живі, маємо заслужити на Царство Боже.

– А от коли звершуєш таїнства Хрещення та Вінчання, тоді душа наповнюється радістю, – продовжує о. Любомир. – Тільки дуже хотілося б, аби люди, укладаючи шлюб, розуміли: сімейне щастя – то не сюрприз: узяв та й маєш. Це щоденна праця над собою, над стосунками в парі: десь змовчати, десь проявити любов, а десь і на своєму настояти. А то часом буває: в неділю перед Богом обіцяють бути і в радості, і в смутку, а в понеділок не поділили весільних грошей і розбіглися.

За 30 років служіння о. Любомир не раз переконувався, що саме віра допомагає сім’ям зміцнити їхній шлюб. Коли чоловік із дружиною разом ходять на літургії, то це не тільки очам приємно, то й самому подружжю корисно. Бо тоді менше сварок у домі й більше любові в серці.

– Не так давно ми відзначили світле свято Воскресіння Христового. А перед тим усі добропорядні віряни ходили до Сповіді. Так-от, мені й тут хотілося б зауважити: більша частина людей справді кається у своїх гріхах, намагається хай потрохи, але змінюватися, ставати кращими. Але процентів 25 – 30 сповідальників щойно вийшли з храму, беруться за старе, – з досвіду знає о. Любомир. – І от уявіть, як у цій ситуації складно парафіяльному священнику: ти людину вислуховуєш, пояснюєш, чому так не варто робити, просиш не вчиняти так більше, сповідальник тобі киває на знак згоди, а через трохи знову скоює той самий гріх. І так триває з року в рік. Тому я закликаю людей: хочете змінити своє життя на краще – почніть зі зміни самого себе.

«Так Бог засвідчує нам Свою присутність»

До речі, сам отець Любомир, який 28 травня відзначатиме 30-річчя прийняття хіротонії, зізнається: за роки служіння він теж змінився. Став поблажливішим до людей, урівноваженим, тричі подумає, перш ніж щось сказати. Адже як у Біблії пишеться: «Спочатку було Слово, і Слово було в Бога, і Слово було Бог» (Єв. від Івана, 1:1).

– Що би не сталося, які би труднощі не виникали, я завжди знаю, що Господь мене підтримає і підкаже правильне рішення, – зауважує о. Любомир. – Колись я прийшов недосвідченим на парафію, а тут іще молода дружина, маленька дитина. Але якось Бог полегшував моє служіння. Сказати чесно, я й не відчував ніколи, аби щось тягарем лежало на душі. В селі парафіяльному священнику, щоб прогодувати сім’ю, треба знаходити час на господарку. Але й тут якось воно складалося. І тепер ми з дружиною цілком та повністю розуміємо одне одного, підтримуємо.

А коли потрібна порада від Господа, то священник із парафіянами йдуть до храму преподобного Симеона Стовпника. Адже там кожен4, хто відкриває серце Богу, отримує розраду і духовні ліки.

– Наша церква наповнена благодаттю Духа Святого, – каже священник і на підтвердження своїх слів показує ікону Почаївської Матері Божої. – Ніхто не знає точно, який вік цієї ікони та якими шляхами вона потрапила до нашого храму. Але вже років десять ми є свідками самооновлення цього святого образа. За цей час ікона оновилася на відсотків 70-т. І той процес триває…

…Щоразу, підходячи до скромної з вигляду іконки, віряни моляться перед нею. Кожен просить щось своє. Але геть усі знають: Бог їх почує. Бо Свою присутність Він засвідчує перед людьми дивом оновлення старовинного образка.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: релігія, івано-франківськ, війна з Росією
В тему