Люди

Не захотіла їхати з дитиною за кордон і… стала снайперкою

Не захотіла їхати з дитиною за кордон і… стала снайперкою

Іще до повномасштабного вторгнення львів’янка Анастасія Савка задумувалася про те, аби піти контрактницею до війська. Але обставини ніяк не складалися. Тож молода жінка, яка самотужки виховувала сина Ярему, працювала адміністраторкою в салоні автосервісу.

Про це йдеться у газеті «Твій вибір».

«Висунув пі*ар голову – треба зразу стріляти»

Та все змінилося 24 лютого 2022-го. Першого ж дня Анастасія пішла записуватися у тероборону. Батьки, щоправда, вмовили їхати з Яремою за кордон. Вже й підвезли до автобуса. Та жінка так і не змогла покинути Україну. Відтак спершу повернулася в тероборону, а після навчань і тренувань стала снайперкою.

Зі зростом 169 см і вагою 60 кг Настя несла на собі бронежилет, рюкзак, каску, гвинтівку – тобто десь половину від власної ваги. Але від чоловіків не відставала.

У складі 118-ї бригади вона знищувала ворогів на Запорізькому напрямку. Там пережила сотні страшних миттєвостей. Але на війні, каже, якщо не ти ліквідуєш ворога, то він тебе.

– Коли ті пі*ари біжать, їх треба просто покласти… Це не кіно, коли показують, що снайпер собі гарненько  заліг і чекає на жертву. Ні. Насправді все відбувається дуже швидко. Тому реагувати треба миттєво. Висунув він свою дурну голову з окопу – негайно стріляй. Бо тільки так тих пі*арів можна зупинити і зберегти життя бійцям, які поруч. Адже найстрашніше на війні – втрачати побратимів, – пояснює снайперка.

Крім професійної підготовки та відсутності жалю до ворога, має на війні значення везіння чи захист ангела-охоронця. Ішла, наприклад, Настя першою під обстрілами «Градів», але ні її, ні жодного з бійців не зачепило навіть осколком. Хоча буває на фронті так, що вибухнуло далеко, та осколок не просто прилетів, а поцілив у голову...

Застрибнула в яму зразу вибух

Втім і Насті щастило не завжди. Трагічним для неї стало 28 листопада 2023 року.

– Того дня ми пережили дуже сильний обстріл. Відбили ворожий штурм. Кожен метр землі там був залитий кров’ю. І це не метафора. Шансів вижити було небагато. Та ми це зробили. А вже коли відходили, я стрибнула в яму від прильоту, на щось наступила, і в ту ж мить – вибух! Мені по ногах наче струм пішов. Далі різкий запах тротилу в носі й у роті. І… Біль був настільки сильний, що, аби його не відчувати, я дуже хотіла знепритомніти. Але була при тямі. На мої обидві ноги побратим одягнув турнікети і каже по рації: «Фенікс. Трьохсота. Потрібна евакуація».

Настю везли дві години, та для неї це здавалося вічністю. Біль був пекельний. Навіть таблетки не помагали. Що доведеться ампутувати ліву ногу – побачила зразу. Але надіялася, що залишиться бодай права нога.

А ще жінка дуже переживала, щоб їй штани не порізали, а легенько зняли, бо вони дорогі. Коли медики зняли пораненій бронежилет і хотіли розрізати куртку, Настя й тут заперечила: «О, ні!» – сказала, піднялася, розставила руки і попросила акуратненько зняти. Бо таким чином вона себе переконувала, що виживе і що форма їй неодмінно знадобиться. 

Найважче було батькам сказати про ампутацію

Далі були операції в Запоріжжі, Дніпрі, Києві, Львові. Але найбільше Настя переживала, як має про ампутацію розповісти батькам.

– У мене мама медик, працює в одній із лікарень Львова і мала б усе розуміти. Та коли це стосується рідної доньки, сприймати важко, – продовжує снайперка. –  Тож коли мама йшла з роботи, я в телефонній розмові сказала: «Будеш удома – набереш». І поклала трубку: дала мамі час підготуватися.

Але недарма у Насті позивний Фенікс. Відтак вона не могла не відродитися і нині готується до протезування. А що ампутація не висока, то лікарі дають хороший прогноз.

«Мій п’ятирічний син часто каже, що боїться вирости, поїхати в Україну й померти. Я не хочу, аби він жив в такому страху, аби здригався від звуку сирен. І тому маю подарувати йому інше майбутнє – спокійне і щасливе», – розповідає Анастасія Савка і вже зараз готується повернутися на передову.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: львів, війна з Росією
В тему

Останні матеріали