Люди

«Від людської доброти часом не можу стримати сліз»

«Від людської доброти часом не можу стримати сліз»

Більше від сотні селян згуртувалися, аби щомісяця передавати на фронт цілий бус допомоги для бійців

Коли бачиш, скільки всього зробили заради Перемоги ці жінки, чоловіки, діти, думаєш: і де береться стільки сил у цих простих людей? Як їм вдається віднаходити стільки коштів, якщо багато хто з них живе на мізерну пенсію? Але недарма кажуть: що у світ посилаєш, те тобі повернеться сторицею. Ось і жителі Дубівської громади творять добро, дарують любов і натомість отримують підтримку навіть із віддалених куточків світу. Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

По хатах сушать і печуть, на шкільних машинках шиють форму

– Наша робота розпочалася ще з перших днів повномасштабної війни, – розповідає секретар Дубівської сільської ради, що в Ковельському районі  Волині, Ольга Копанчук. – Із нашої громади дуже багато чоловіків пішло до війська (зараз уже більше від двох сотень мобілізованих). Нам потрібно було їх зібрати, а тоді ж нічого не було. От ми й почали у шкільній майстерні шити розгрузки, плитоноски, форму, потім додали термобілизну, флісові кофти.

Тканину, розповідає 49-річна Ольга Павлівна, купували за зібрані від небайдужих людей кошти. Із викрійками помагала землячка, яка проживає в Києві та працює модельєром. Вона ж, до речі, допомогла купити оверлок.

У холодну пору року волонтери з Дубівської громади готують і передають хлопцям на фронт вареники і пиріжки. Завжди перед великими святами стараються потішити захисників чимось  домашнім і смачненьким.

– У мене син уже рік воює. То він не раз казав: «У нас, мамо, є все. Але так хочеться домашнього4 тепла». От ми і стараємося хлопцям передати частинку дому, – продовжує Ольга Копанчук. – Торік перед Різдвом напекли їм домашніх ковбас. Дівчата наготували навіть салатів – «Шубу» та «Олів’є».

Бійців, коли не завжди є можливість щось поїсти, дуже виручають енергетичні батончики –  суміш із горіхів, меду, сухофруктів, насіння льону і кунжуту, що їх передає на фронт Дубівська громада.

Так само на прохання військових уже більше від року волонтери виготовляють борщові набори. Одного такого достатньо, аби зварити 10 л першої страви.

– Люди звозили овочі з усього району, – продовжує Ольга Копанчук. – А наші жінки вже розподіляли між собою роботу. Одні мили овочі. Другі чистили, нарізали, терли. Треті – сушили. Четверті фасували в пакетики. Хлопцям так сподобався смак борщу й легкість його приготування в польових умовах, що в нас тепер ці овочеві набори готують ледь не цілодобово.

Коли жінки почали на ФБ-сторінці Дубівської громади показувати результати своїх старань, знайшлися добрі люди, які допомогли придбати промислову сушарку на 20 решіток. А ще одні люди подарували саморобну, але теж хорошу сушарку. І що ви думаєте, вигадали дубівські трудівниці? Почали в’ялити м’ясо! Бо таким чином воно легко транспортується, довго зберігається та смачно потім готується.

– Але ми й на цьому не зупинилися! – усміхається Ольга Павлівна. – Один місцевий благодійник власним коштом придбав для нас автоклав. Це обладнання дозволяє так готувати страви, що вони можуть у спеціальних алюмінієвих реторт-пакетах зберігатися до пів року. Минулого тижня ми відправили на фронт першу партію приготовлених в автоклаві кручеників із картоплею, голубців та м’яса з рисом. Тепер чекаємо відгуків хлопців. Бо знаю, коли вони відправляються на позиції, з нормальною їжею велика проблема. Сподіваюся, наші страви припадуть бійцям до смаку.

Найменші волонтери дошкільнята, найстаршим уже під 80-т

Зараз, із настанням холодів, жіночки в’яжуть бійцям теплі вовняні шкарпетки.

– В нас навіть була акція «Розпусти шарфа – зігрій ніжки бійця». Бо ж де набрати стільки ниток? То люди, хто який мав в’язаний одяг, жертвували, щоб тільки нашим захисникам було на фронті тепліше – і в ноги, і на серці, – згадує Ольга Копанчук. – Є в нас бабуся, років під 80-т, то вона плете такі круглі килимки, щоб військові могли підстеляти собі й не сидіти на холодному.

А найменшенькі волонтери  Дубівської громади допомагають плести маскувальні сітки:

– Вони приходять із мамами. Долучаються, в кого як виходить. Буквально минулого тижня ми передали на фронт 50 метрів маскувальних сіток, – провадить Ольга Павлівна. – Ще з минулого року налагодили виробництво окопних свічок. А загалом чого ми тільки не возили: буржуйки, намети, колеса.

Торік, щоб якнайбільше передати до Різдва гостинців, громада обмінювала на донати ялинкові прикраси та м’які іграшки, виготовлені власноруч.

– Як стартували з тим марафоном на початку листопада, то аж на Різдво фінішували, – пригадує Ольга Копанчук . – Наші сувеніри їхали і до Німеччини, й до Америки. Бо люди читали про нас у соцмережах, бачили, як ми стараємося, і теж хотіли долучитися до хорошої справи.

Похоронивши сина-Героя, жінка помагає його побратимам

Серед  дубівських волонтерів кого тільки немає – школярі й пенсіонери, бухгалтери, вчителі, вихователі, пекарі, бібліотекарі, посадові особи місцевого самоврядування, підприємці й фермери… Люди настільки  самоорганізувалися, що в кожному селі (а їх у громаді десять) є своя група активістів. Тож Ольга Копанчук розсилає керівникам груп повідомлення, що потрібно робити, а ті вже на місцях організовують роботу серед односельців.

– Наприкінці листопада ми відправляли на передову завантажений допомогою бус. Усе зібрали – а на пальне грошей не вистачає. Бо ми розвозимо допомогу в багато точок, проїжджаємо десь три тисячі кілометрів, тож на соляру треба  тисяч 15 гривень. Написала я людям, пояснила. І буквально за добу ми зібрали всю суму. Знову пишу, дякую людям і плачу. Бо від їхньої доброти, від того, як Бог нам помагає, не можу стримати сліз.

Серед тих, хто підтримує волонтерські ініціативи, – не лише жителі громади, а й ті, які мешкають за десятки тисяч кілометрів від рідної Ковельщини.

– Є в нас земляк. Давно виїхав до Америки. Але йому досі болить душа за Україну. Побачив, скільки наші люди всього роблять для фронту – і переслав тисячу доларів. Ми відзвітували за кожну копійку – він через трохи знову пересилає гроші, – наводить один із численних прикладів Ольга Копанчук . – Але найбільше, мабуть, розчулила мене жіночка з нашої громади. Її син воював, героїчно загинув. У вересні його похоронили. Але ця розбита горем мама знайшла в собі силу дбати про чужих синів, як про рідних. Бо всі вони зараз боронять нас. Ця жінка нав’язала вовняних шкарпеток, склала їх у картонну коробку й підписала своєю рукою: «Дорогим Захисникам! Перемоги! Хай вас Бог береже від усякого зла. Молюся, чекаємо. МАМА…»

Дорогі читачі! Ви теж можете або долучитися до добрих справ Дубівської громади, або організувати таку ж роботу у своєму місті чи селі. Бо Перемога не настане сама собою за неї має боротися кожен із нас.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ковель, війна з Росією, волонтери
В тему

Останні матеріали