Люди

Через пів року після весілля поховала чоловіка

Через пів року після весілля поховала чоловіка

У місті Сарни Рівненської області в лікарні помер 25-річний Ілля Панасюк. Туди він потрапив у перший день нового року, 18 днів пробув у комі і так і не отямився…

Лікарка казала: «Якщо така розумна, то лікуй його сама»

Вдова Іллі Панасюка Юлія розповідає, лише пів року тому вони побралися. Були неймовірно щасливі і будували плани на майбутнє. Молода жінка навіть уявити не могла, яка трагедія увірветься в її життя. Перший день нового року став для них фатальним. Юлія пригадує, у чоловіка раптово почалися судоми всього тіла, його нудило, паморочилася і сильно боліла голова. Рідні негайно викликала «швидку». Бригада медиків виміряла пацієнту тиск. Виявилось, що він майже удвічі вищий за норму: 220 на 170. За словами вдови, чоловікові спочатку надавали допомогу, а потім попід руки поволокли із 5 поверху до «швидкої». А уже з карети – в приймальне, хоч був притомний чомусь везли на ношах. Прийняла його, як кажуть рідні, завідувачка, яка, мовляв, оглянула і вийшла. Не сказавши ні слова.
– У Іллі дуже боліла голова. Він благав про допомогу, просив, аби йому щось зробили. Уявіть, при цьому несамовитому болю ми чекали на комп’ютерну томографію півтори години, лікаря-анестезіолога ми чекали дві з половиною години!» – розповідає мати покійного Світлана Панасюк.
– А я просила лікаря, щоб вкололи йому укол, бо  він помирає! Благала, щоб зробили щось. А лікарка тоді мені відповіла: «Якщо така розумна, то лікуй його сама», – додає вдова Юлія Юшко.

Стався масивний крововилив у мозок

А  Іллі ставало все гірше і гірше. Врешті комп’ютерна томографія виявила: стався масивний крововилив у мозок. Пацієнта поклали в  реанімацію. На ранок рідним сказали,  що з Іллею все гаразд, він у медикаментозному сні. Насправді ж Ілля впав у кому. Після цього він прожив ще 18 днів.

Мати наголошує, що з таким захворюванням його повинні були транспортувати у профільну лікарню, якої в їхньому місті немає. Рідні двічі просили медиків викликати санавіацію і щоразу отримували відмову. Аргументували тим, що пацієнт неперспективний.

– Санавіація неодноразово приїжджала до них, але він був безперспективний. Дива зробити неможливо було, – каже каже завідувачка приймального відділення Сарненської лікарні Тамара Супрунець.

Лікарі стверджують: зробили усе, аби врятувати молодого чоловіка, і діяли згідно із протоколами. Та звинувачують самого хворого у тому, що він не лікувався вчасно. Як наслідок – лопнула судина. Це була аневризма.

– Знаючи, що в нього був вроджений полікістоз нирок, знаючи, що призначені були препарати для зниження тиску, і вони звинувачують когось? Таблеток він не приймав останні 2 – 3 місяці. Зі слів дружини, вночі вживав горілку та шампанське, оскільки це була новорічна ніч, – додає завідувачка.

Буде ексгумація тіла?

Рідні ж збираються йти до кінця і доводитимуть, що Іллю можна було врятувати, скільки стане сил. При потребі погодяться навіть на ексгумацію тіла. Адже адвокатка родини покійного стверджує, що медики все ж порушили протокол та вчасно не зробили хірургічного втручання.

Чи було неналежне виконання обов’язків медиками – з’ясовують тепер слідчі. Опитали потерпілих і свідків. Уже отримали ухвалу суду, щоб дослідити документи лікарні.

– Для того, щоб навіть призначить експертизу, необхідно зібрати усі медичні документи і отримати результати службових розслідувань, – каже керівник слідчого відділення Сарненської поліції Василь Дячук.

Їх у лікарні, кажуть, провели уже двічі. Ще має бути від департаменту охорони здоров’я.
Якщо провину лікарів доведуть,  їм загрожує до 3 років в’язниці…

Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, рівне, хвороби, смерть, лікарня
В тему