Люди

Вісім років, як «кинувся в біга»: де переховується Янукович і про що нині мріє?

Вісім років, як «кинувся в біга»: де переховується Янукович і про що нині мріє?

Вісім років минуло відтоді, як Віктор Янукович ганебно покинув територію України. Але змиритися з утратою президентського трону втікач не може дотепер. Тож усіма способами намагається відновити свою не те що підмочену, а повністю очорнену репутацію.

Серед останніх таких спроб – нещодавній позов Януковича до суду Києва з вимогою відновити його на посаді президента Україна. Бо, мовляв, Віктору Федоровичу ніхто не оголошував імпічменту, а якщо так – то й немає підстав позбавляти його президентства.

Щоправда, всі ці жалюгідні намагання Янукович здійснює не особисто, а через адвокатів? І ніхто до ладу не знає, чому він давненько не з’являвся перед камерами? І чим займається, відколи поспішно втік із України, прихопивши коханку та залишивши законну дружину?

Іще один син?

Ще в лютому 2014-го, відразу після ганебної втечі, Янукович «сплив» у Росії. Спочатку переховувався в Ростові-на-Дону. Активно проводив пресконференції, під час яких зі злості ламав олівці та сипав перлами на кшталт «Мєня кінулі, как лоха».

Потім декілька разів давав розлогі інтерв’ю російським тележурналістам. Хоча й там не обійшлося без конфузів (чого варті страуси, за якими Янукович, як він висловився, «ухажував»).

А далі сліди втікача привели до елітного містечка під Москвою. Саме там у майже царських палацах оселився той, який іще не так давно втікав із України, піджавши хвоста.

На тому публічні виступи Януковича фактично завершилися. Шукаючи причини такого зникнення, одні казали, що експрезидент  має серйозні проблеми зі здоров’ям і не хоче в непривабливому вигляді виходити на люди.

Інші говорили, нібито Янукович і його коханка створили ферму з розведення племінної худоби та відійшли від політики.

А журналістка Соня Кошкіна в лютому 2020-го повідомила, що Федорович став «молодим отцом» і має тепер ще одного сина – Григорія.

Зрадів приходу Зеленського, але дарма

Тим часом в Україні теж не забували про президента-втікача. Проти нього порушили декілька кримінальних справ, звинувативши у державній зраді, організації розстрілів у лютому 2014-го, узурпації влади тощо. Оскільки Янукович не з’явився на жодне судове слухання, то справи проти нього розглядалися заочно.

Адвокатів, які представляли інтереси Януковича, журналісти неодноразово запитували про те, де зараз президент-утікач, чим займається, як почувається. Проте юристи зауважили, що подібної інформації не розголошують. Вона, мовляв, пов’язана з особистим життям їхнього клієнта, натомість вони уповноважені коментувати питання лише юридичної площини.

Після того, як президентом України обрали Володимира Зеленського, у Віктора Януковича зажевріла надія відбілити свою заплямовану репутацію. У зверненні, написаному українською мовою, він висловив сподівання, що «перші кроки Зеленського дають надію на мир, справедливість і встановлення стабільності у країні. На цьому шляху потрібні союзники, компетентні виконавці... Я робитиму все, щоб країна не втратила цієї надії, щоб мир і стабільність прийшли на нашу землю».

Через кілька місяців адвокатське об’єднання, яке представляє інтереси Януковича, оприлюднило інформацію про те, що президент-утікач готовий співпрацювати з Державним бюро розслідувань і допомогти слідчим установити істину в подіях 2014-го на Майдані в Києві та у Криму.

А в січні 2022-го Янукович знову про себе нагадав. Цього разу він подав позов до Окружного адміністративного суду Києва проти Верховної Ради. Бо український парламент, мовляв, не мав права позбавляти Януковича посади в будь-який спосіб, окрім імпічменту, а імпічменту не було.

Люба в Сочі, Люда в Криму, а він – під Москвою

Втім ні реверанси в бік нової влади, ні безкінечні судові позови не принесли Януковичу бажаних результатів.

У січні 2019-го Оболонський суд Києва заочно визнав Януковича винним у державній зраді та пособництві у веденні війни. Покаранням за такий злочин стали 13 років позбавлення волі.

Адвокати, звісно, подали апеляцію на «незаконні» (з позиції Януковича) рішення української Феміди. Але цим питання щодо покарання експрезиденту не вичерпалося, позаяк він лишається фігурантом у справі щодо розстрілів Небесної сотні. Зокрема, його підозрюють в організації переслідувань та вбивств активістів на майдані Незалежності в Києві, а також перевищенні службових повноважень.

У травні 2020-го Печерський районний суд Києва постановив узяти Януковича під варту без права внесення застави. Однак Росія навряд чи дозволить провести екстрадицію президента-втікача. Адже дала йому тимчасовий притулок. І живеться Януковичу «в бігах» доволі непогано.

За дослідженнями російських журналістів, експрезидент має близько чотирьох місць для проживання та відпочинку.

Перше та офіційне (саме його точну адресу дотепер вказують адвокати) – в Ростові-на-Дону. Приїхати і подивитися на апартаменти експрезидента неможливо. Бо його особняк розташований на території закритого містечка, яке пильно охороняється.

Ще одне місце, де періодично мешкає Янукович, – селище Баківка під Москвою. Про існування цього особняка свого часу проговорився Йосип Кобзон (нині покійний). Він сказав, що «його та Федоровича розділяє лише великий паркан». Сама ж будівля дачі нібито перебуває на балансі міністерства внутрішніх справ РФ.

Натомість російське видання «Медуза» копнуло глибше й оприлюднило інформацію, що сусідами Януковича в Баківці є також російський модельєр Юдашкін та очільник РПЦ Кирило.

Влітку Янукович, найімовірніше, насолоджується в Сочі. За чутками, саме там на схилі гори Благодать президент-утікач має майже царську віллу. Крім того, в Сочі його коханка Любов Полежай зайнялася бізнесом.

Не можна відкидати й варіант того, що Янукович навідується до Криму. Принаймні, саме на півострові оселилася його офіційна дружина Людмила і саме там (за неофіційною інформацією) похоронений син Віктор, який нібито втопився в озері Байкал у березні 2015-го, коли випробовував кригу на міцність.

До слова, Людмила Янукович теж живе не на одну пенсію. Ходять чутки, нібито вона має мережу супермаркетів у Севастополі, а сама мешкає в Ялті.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, росія, віктор янукович
В тему