Люди

Історія життя відомого актора Леоніда Куравльова

Історія життя відомого актора  Леоніда Куравльова

Серед людей радянської доби, мабуть, не знайдеться тих, хто не знав і не любив кіноактора Леоніда Куравльова.

Він зіграв понад 200 ролей, найвідоміші з яких – «Афоня», «Іван Васильович змінює професію», «Золоте теля», «Місце зустрічі змінити не можна», «Вій», «Сімнадцять миттєвостей весни». Останню роль – священника у фільмі «Весь цей Джем» – Леонід Куравльов зіграв 2015-го, тобто у 80 років.

І ось у січні 2022-го актор заразився ковідом. Унаслідок коронавірусу розвинулася пневмонія. І в неділю, 30 січня, Леонід Куравльов помер.

Тато – слюсар, а мама – перукарка

Коли у жовтні 1936-го на світ з’явився хлопчик Льоня, ніхто подумати не міг, який талановитий актор виросте із цієї дитини. Адже тато маленького Льоні працював слюсарем, а мама – перукаркою.

Знавці акторської майстерності теж не відразу помітили хист молодого Куравльова. І до державного інституту кінематографії (ВДІКу) Леонід вступив лише з другої спроби.

Маючи геть не показну зовнішність та більш ніж скромні доходи, Куравльов спершу комплексував поруч із красенями-ровесниками. Але саме такі – прості хлопці з народу – потрібні були радянським режисерам. Тож іще зі студентських років Леонід почав зніматися у фільмах. А своїм хресним батьком у кіно він назвав Василя Шукшина, картина якого «Живет такой парень» стала доленосною для Куравльова.

Найбільшу популярність акторові принесла роль крадія-авантюриста Жоржа Мілославського у стрічці «Іван Васильович змінює професію». В ній Куравльов не лише блискуче грав, а й майстерно імпровізував. Це він, скажімо, придумав фразу «Граждане, храните деньги в сберегательной кассе! Если они у вас, конечно, есть…»

А за майстерно виконану роль сантехніка у фільмі «Афоня» навіть через багато років Куравльова називали Афонею. Причому на цю роль спочатку претендували Караченцов і Висоцький.

Підтримав війну Росії проти України

До 2014 року Леонід Куравльов лишався улюбленцем мільйонів українців. Але з початком російсько-української війни ставлення до нього кардинально змінилося.

Мало того, що актор вихваляв Путіна і в усіх бідах звинувачував Сполучені Штати, він ще й офіційно заявив про підтримку дій РФ у Криму та на Сході України. Причому злочини Росії пояснив у дусі московських пропагандистів: «Наша спільна історія і спільні корені, наша культура і її духовні витоки, наші фундаментальні цінності і мова об’єднали нас назавжди. Ми хочемо, щоб спільність наших народів і наших культур мала міцне майбутнє». Що звучить як, «Або Україна ляже під Росію, або ми її зґвалтуємо і вб’ємо».

Але хай то залишиться на совісті Куравльова.

Ми ж будемо тільки про хороше. А його в житті актора вистачало. Крім успіхів у кіно, він мав щасливе сімейне життя із дружиною Ніною.

Із коханою прожив 52 роки

Пара познайомилася, коли Ніна ходила до школи і їй було всього 16-ть. Побачення, спільні інтереси, велике взаємне кохання – і у 24 роки Леонід повів дівчину під вінець.

На відміну від багатьох зіркових колег, Куравльов був одружений раз і всі роки зберігав вірність своїй Ніні. А вона, педагог за фахом і директорка школи за посадою, віддячила йому народженням доньки та сина, розумінням і терпінням.

Разом пара прожила 52 роки. За цей період вивели в люди дітей: син Василь став кандидатом економічних наук, викладачем, донька спершу захопилася кіно, навіть знялася з батьком у фільмі «Самая обаятельная и привлекательная». Але згодом зрозуміла: то не її, і почала працювати психотерапевткою.

2010-го діти привітали батьків із золотим весіллям. А через два роки Ніна померла.

Ще за життя встановив собі надгробок

Смерть дружини стала для актора важким ударом. Здоров’я підкосилося настільки, що Куравльов уже потребував цілодобового догляду. Діти не могли постійно сидіти біля батька. Тож помістили його у спеціалізований пансіонат. Там, розповідали вони журналістам, у батька окрема кімната і водночас він не позбавлений можливості спілкуватися з ровесниками замість сидіти самітником у чотирьох стінах власної оселі.

А в січні 2022-го ковід спровокував в актора запалення легенів та смерть.

…Ще за життя Леонід Куравльов «забронював» собі місце на цвинтарі – поруч із дружиною. Більше того, він виготовив надгробок, на якому поруч із іменем дружини вписав власне без зазначення дати своїх народження та смерті.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, росія, актор, Таблоїд, коронавірус, смерть, шоу-бізнес
В тему

Останні матеріали