Люди

Народила іноземцям діток – заробила півмільйона гривень

Народила іноземцям діток – заробила півмільйона гривень

Оля росла в багатодітній сім’ї в одному з містечок на Поліссі. Вона чудово знала, наскільки багато грошей потрібно, аби годувати дітей, одягати, платити за житло.

Втім, коли в 19-ть вийшла заміж, то пішла тим же шляхом, що і її батьки: стала одне за одним народжувати малюків. Тож коли жінці виповнилося 25, вона вже мала чотирьох дітей.

– Із чоловіком ми жили не дуже. Він перебивався тимчасовими заробітками. Я теж не могла знайти підходящого місця. Бо як тільки роботодавці чули, що в мене чотири «обузи» і я хочу мати гнучкий графік, то відразу ж відмовлялися. Словом, скрута… – зітхає Ольга. – А коли малі підросли і мені перестали виплачувати дитячу допомогу, то безгрошів’я стало таке, що я не знала, як зібрати малих до школи і чим заплатити за садочок.

Чоловік покинув із чотирма дітьми на руках

Саме тоді Оліна сестра Катя повернулася з Києва, де проходила курс лікування, і розповіла вражаючу історію. У столиці вона зустріла землячку, яка приїхала в тамтешню клініку на огляд, бо заробляє на сурогатному материнстві. «Їй у матку підселяють чужу дитину. Вона її виношує, народжує і має за те 250 тисяч гривень. Уявляєш?» – не стримувала емоцій родичка.

Оля спочатку була ошелешена. Бо про подібне чула тільки по телевізору (до послуг сурогатної матері вдавалися артисти Пугачова з Галкіним, Філіп Кіркоров, навіть всесвітньо відомому Елтону Джону з Британії дитину народила сурогатна мати з України). Втім, Оля не знала, що заробляти на виношуванні чужих дітей можуть ось такі прості жінки з провінції.

– Місяців три мені не давала спокою думка про можливість заробити майже 300 тисяч, – продовжує Ольга. – Та одного дня чоловік прийшов і сказав: він полюбив іншу та йде жити до неї. Мене тоді наче хто обухом по голові: а як же я? Як же наших четверо дітей?! Цілу ніч я проплакала. Зранку завезла дітей до своїх батьків. А сама поїхала до Києва шукати ту клініку, де наймають сурогатних матерів, – продовжує оповідачка.

Ціла торба таблеток, щоб не було викидня

Інтернет допоміг Ользі знайти клініку, яка активно запрошувала молодих і здорових жінок до співпраці. Коли Оля прийшла за вказаною адресою, то побачила: таких охочих, як вона, у клініці немало. Хтось із них ховав своє обличчя, аби часом не зустріти знайомих. А хтось не соромився того, що здає своє тіло в оренду.

– Спочатку мене ретельно обстежили. Всі мої дані занесли в електронну базу. Сказали їхати додому і чекати замовників, – згадує Оля 2017-й, коли вперше наважилася на програму сурогатного материнства. – Буквально за пару тижнів мені зателефонували з клініки і повідомили: «Приїжджайте».

Відповідно до правил медичного центру з репродукції, сурогатна мати не має права вимагати інформації, кому саме вона виношує дитину. Хіба що цього забажають замовники – тоді знайомство дозволяється, але не раніше ніж через три місяці після «підселення» дитини в «орендовану» матку.

– Перед тим, як жінці підселяють дитину, її пічкають великою кількістю гормональних препаратів. Це робиться для того, щоб гормональний фон сурогатної матері зробити таким, як ніби вона завагітніла природнім шляхом. Тобто, завдяки медикаментам обманюється жіночий організм, аби він не сприйняв ембріон як інородне тіло і не відторгнув його, – пояснює Ольга. – Коли я вперше побачила цілий пакет таблеток і капсул, які мені сказали випити протягом трьох місяців, то злякалася. Але в клініці попередили: якщо не буду їх пити або прийматиму не за чітким графіком, мені не те що не заплатять гроші – оштрафують: бо ж усі ці процедури зі штучним заплідненням вартують великих грошей і я фактично завдам клініці збитків.

На щастя, Оля без проблем виношувала чужу дитину. Регулярно їздила до клініки на огляд і здачу аналізів. Крім того, їй кололи жіночий гормон прогестерон. Останніх два місяці вагітна проживала в Києві в одній квартирі з такими ж сурогатними матерями. Клініка винаймає житло і селить усіх разом, аби жінки цілодобово перебувати під наглядом лікарів.

Щоб запобігти можливим викидням чи передчасним пологам, усім жінкам постійно кололи відповідні препарати. Тому чимало вагітних через це довго не могли розродитися.

Після народження малюка Оля отримала вісім тисяч євро. Батьки дитини, аби подякувати жінці, познайомилися із сурогатною матір’ю своєї доньки. Розповіли, що живуть у Британії, непогано заробляють і саме завдяки Олі здійснили свою найзаповітнішу мрію.

Віддала борги й купила хату

Словом, участь у першій програмі з виношування дитини закінчилася щасливо. Тож через три роки Оля знову прийшла до клініки, за що потім отримала преміальних дві тисячі євро. Знову пройшла всі етапи. Оскільки знала, на що йде і з якими труднощами стикнеться, то участь у другій програмі давалася ще легше. Жінка нродила хлопчика. Цього разу – для подружжя з Німеччини.

– Спочатку сурогатне материнство було для мене просто, як робота, за яку добре платять. Але цього разу на четвертому місяці вагітності до мене підійшла вже не молода подружня пара і через медсестру-перекладачку ці люди сказали: вони і є тими батьками з Німеччини, для яких я виношую дитину. Зі сльозами на очах жінка розповіла: вони з чоловіком усе життя мріяла взяти на руки власне маля. Заради цієї мрії вони витратили всі свої заощадження. Але дві попередні спроби виявилися марними. Тож тепер, у віці 50 років, ці люди продали свій будинок, переїхали жити на дачу і всі гроші спрямували на штучне запліднення та сурогатну маму, тобто мене… Коли я дізналася їхню історію, то ледве не заплакала. Так шкода стало цих людей. Після того я вже по-іншому почала ставитися до себе, до дитини, яку виношувала, до всіх сурогатних матерів, які для бездітних пар фактично стали останньою надією… – зізналася Оля.

Після пологів щасливі батьки поїхали до Німеччини. Тепер у них – абсолютно нове, наповнене щастям життя. А Оля за свою послугу отримала 13 тисяч євро.

– Завдяки цим грошам я повіддавала людям борги, купила хату з городом. Тепер ми з дітьми маємо власний клаптик землі, вирощуємо овочі, посадили дерева. Здавалось би, заробила немало. Але за рік фактично всі гроші потратила… – каже жінка.

Зараз, коли після шостих пологів, Оля почувається добре. От тільки в свої 29-ть «погубила» багато зубів і волосся стало рідшим. Тож, аби привести себе в порядок і надалі заробляти гроші для своїх чотирьох дітей, Оля планує втретє погодиться на програму сурогатного материнства. Тільки цього разу шукатиме клініку, яка більше заплатить. Адже нині центри репродуктивної медицини пропонують жінкам за виношування і народження дитини по 15–20 тисяч євро.

На запитання, чи легко Олі віддавати дитя, яке мало б стати для неї рідним, жінка пояснює:

– Ще коли я перший раз ішла на програму, то морально налаштувалася: в мене під серцем – чужа дитина, я просто дозволяю їй пожити в своїй матці перші дев’ять місяців і за це віддаю частинку свого здоров’я, навіть ризикую життям, – каже Оля. – Думок народити і забрати малюка собі в мене не було ніколи. Навпаки: я боялася, що генетичні батьки можуть відмовитися від свого чада і тоді клініка не заплатить мені обумовленої суми. Можливо, хтось мене осудить: мовляв, як так – народити і віддати. Але ви зрозумійте: у мене вдома вже четверо власних дітей! Я не живу ілюзіями щодо материнства. Для мене це щоденна робота: нагодувати, поприбирати, вдягнути, повчити уроки, погуляти. А ще ж діти хворіють. І все лежить виключно на моїх плечах. Тому я відверто кажу: дітей для інших батьків я виношую, щоб заробити гроші для рідних дітей.

Ніна Грицюк

З етичних міркувань ім’я героїні змінене

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, вагітність, пологи, гроші, діти
В тему

Останні матеріали