Люди

Мандри автостопом, або Як українка побувала в Парижі і побачила океан

Мандри автостопом, або Як українка побувала в Парижі і побачила океан

Дедалі більше людей мандрують автостопом. Адже це абсолютно безкоштовно. Плюс – гарантоване цікаве спілкування. Водіїв автостопери «ловлять» за допомогою спеціального жесту рукою або таблички з назвою населеного пункту.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Про мандрівки попутними автомобілями я вперше дізналася в 15 років, – розповідає Юлія Воробйова, жителька Чернігова. – І так мене захопила ця ідея, що наступні три роки я мріяла про майбутню подорож. Коли закінчила школу, то наступного дня зібрала рюкзак і поїхала електричками з Чернігова до Львова. Саме звідти мав розпочатися мій автостопний маршрут у Карпати. Тепер розумію, що припустилася чимало помилок. Передусім, у мене не було чіткого плану. Я хотіла побачити гори і зовсім не думала про те, що Карпати це цілий регіон. Не думала про те, де будуть зупинки, ночівля тощо. Тоді зупинилися німецькі підприємці, які тримають неподалік Львова екоферму. Спілкування з ними було приємним і цікавим. Друга помилка була у тому, що я познайомилася з попутницею в соцмережі. Дізнаватися про неї, її уподобання довелось уже в дорозі. І це також певний стрес.

Та значно більший стрес очікував дівчат, коли вони їхали з Яремча в Мукачево. Водій погодився підвезти, однак коли авто проїхало позначку «Мукачево», Юлія почала нервувати. Сказала водію, що це їхня зупинка, однак він не відреагував. Зупинився лише біля магазину. Мовляв, на прощання купить дівчатам їжі.

Опісля зупинився біля річки, – ділиться спогадами автостоперка. – Рішуче сказав, що залишиться з нам. Поставивши намет, я відразу заснула. Вранці водій ввічливо попрощався і поїхав. Ми ж після того почали значно уважніше ставитися до вибору водіїв. До речі, автостопер не платить грошей. Він розраховується енергією, адже для водіїв така людина це своєрідне радіо, співрозмовник.

Хіба є такі люди, які не мріють побачити Париж? Отож-бо й воно! Відвідати це легендарне місто мріяла і дівчина. Тож разом зі своїм другом проїхала всю Європу, аби таки побачити Париж.

– Вдруге за кордон я поїхала автостопом із подругою, – ділиться спогадами пані Юлія. – Нашу мандрівку назвали «Через Чорне море до океану». Маршрут пролягав через Росію, Грузію, Туреччину, Румунію, Угорщину, Німеччину, Швейцарію, Францію і Польщу. Між деякими країнами був авіапереліт.

Однак Атлантичний океан дівчина побачила аж із третьої спроби. Саме тоді їй на день народження подарували авіаквиток до Португалії. Тож протягом місяця були мандрівки автостопом португальськими, іспанськими та французькими містами.

– До речі, правила автостопу в Європі значно суворіші, ніж у нас, –зауважує автостоперка. – Там поліція штрафує за відсутність світловідбивного одягу. Також не можна зупиняти машину на автобані. Можна лише на заправках. Усім, хто мріє про мандри автостопом, раджу подорожувати в компанії до двох людей. Причому ідеально, коли це будуть хлопець і дівчина. У мандри вирушайте лише зі знайомою людиною, якій довіряєте. Маршрут майбутньої мандрівки має бути чітко спланованим, варто подбати про житло – готель чи хостел. На той випадок, коли ночувати доведеться надворі, слід подумати про намет, ліхтарик. Пам’ятайте, що одяг та взуття мають бути зручними. Про всяк випадок можна взяти перцевий балончик. Автостоп – це сміливий вид мандрівки, і тому дуже ретельно підготуйтесь до майбутньої подорожі.

Ксенія Фірковська

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: туристи, туризм, українці, париж
В тему