Люди

Не пройшов вакцинації – не маєш права навіть вийти на роботу

Не пройшов вакцинації – не маєш права навіть вийти на роботу

До яких покарань вдаються за кордоном, аби домогтися колективного імунітету

Коли Ізраїль тільки розпочав масову вакцинацію населення, то, як і в Україні, там було багато незгодних громадян. Хтось апелював тим, що препарат «Пфайзер» (тільки ним проводять щеплення в Ізраїлі) не пройшов багаторічного тестування, як це передбачено світовими стандартами. Хтось підтримував версію всесвітньої змови: мовляв, людей чипують, аби всіх тримати під ковпаком або й цілковито винищити.

Про це йдеться на шпальтах газети "Твій вибір". 

Але саме Ізраїль першим подолав епідемію коронавірусу. Як саме – розповідає виходець із Волині та ось уже шість років громадянин Ізраїлю Дмитро Фурман, який донедавна працював із ковідними хворими.

 «Зелена карта» це як дозвільний квиток

– Влада Ізраїлю запровадила жорсткі правила: не хочеш вакцинуватися – твоє право, але так само ти не маєш права наражати на небезпеку решту населення країни, адже той, хто не отримав щеплення, є потенційним розносником коронавірусної інфекції, – розповідає Дмитро Фурман. – Навіть ті громадяни, які перехворіли, повинні отримати одну дозу вакцини через три місяці після одужання.

Через настільки жорсткі правила вакцинальної кампанії деякі з громадян обурювалися та навіть подавали до суду. Мовляв, це порушення їхніх прав і свобод. Але уряд і тут дав жорстку відповідь: права і свободи – це важливо, але здоров’я та життя мільйонів людей іще важливіші.

Аби пришвидшити процес масової імунізації, в Ізраїлі вакцинували всюди: на вулицях, в торгових центрах, у магазинах. Прийшов ти, приміром, купити килимок у спальню, а до тебе підходять і запитують: «Не бажаєте отримати щеплення? Це займе лише пару хвилин вашого часу».

– І багато тих, які ще вчора були проти, сьогодні погоджувалися, – з досвіду знає лікар. – Адже, отримавши щеплення або перехворівши, людина одночасно отримує так звану «зелену карту» – паспорт вакцинації, який зберігається у смартфоні кожного громадянина Ізраїлю. Цей паспорт є, по факту, вхідним квитком до супермаркетів і спортзалів, театрів і ресторанів. А віднедавна він став обов’язковим для всіх, хто ходить на роботу. І всі ці кроки я вважаю доцільними й необхідними, – каже Дмитро Фурман.

Тобто в боротьбі з коронавірусом Ізраїль створив такі умови, за яких ти або виконуєш загальноприйняті правила, або отримуєш неприємні обмеження, в тому числі – сидиш удома.

 Скільки за свою роботу отримують лікарі

До речі, щодо дому! Власний дім в Ізраїлі – задовлення не з дешевих навіть для лікарів, чия робота чи не найбільш високооплачувана. Ціна невеличкої квартири стартує від 300 тисяч доларів, а це понад 10 мільйонів гривень. Придбати таке житло не всім по кишені, тому багато людей живуть на орендованих квартирах або змушені брати кредити на 20 – 30 років.

Щоб ви розуміи рівень доходів, лікар-нейрохірург, приміром, може отримувати до 40 тис. дол. щомісяця. Більшість вузькопрофільних лікарів мають у середньому по 10 тис. дол зарплати. А загальні лікарі (по-нашому – терапевти), які тільки навчаються на спеціаліста, мають по 3 – 5 тис. дол. щомісяця. Тобто наскладати на майбутню квартиру, при цьому винаймаючи житло, купуючи їжу, одяг та обслуговуючи авто, дуже складно, відверто каже Дмитро Фурман:

– Особисто мені з точки зору доцільності вигідніше жити на орендованій квартирі, бо плата за це не висока. А от із купівлею транспортного засобу ніяких проблем. Бо авто тут не дорогі, їх можна взяти у кредит під майже нульовий відсоток. Тому машину в Ізраїлі має більшість. Також поширеним явищем є машина, яку надає роботодавець.

Медицина безплатна абсолютно для всіх

Проте якщо казати про рівень життя загалом, то Ізраїль дбає про абсолютно всіх своїх громадян. Навіть якщо людина ніде не працює, її все одно безкоштовно лікують. Діють багато місць, де нужденним роздають безплатну їжу.

– Але не працюють тут лише окремі категорії населення: пенсіонери, люди з інвалідністю, а також ті, кому працювати забороняє віра, – продовжує Дмитро. – Натомість тим, хто має хоча б 20 – 25 років стажу, гарантується безбідна старість. Усі громадяни можуть свої пенсійні накопичення побачити на сайті, ввійшовши туди з персональним кодом. А розмір тутешніх пенсійних виплат дозволяє навіть подорожувати.

Для євреїв, які оселилися в Ізраїлі вже у пенсійному віці та не мали змоги заробити стаж, держава створила соціальне житло. Його отримують люди, які відповідають певним критеріям. Що ж до самого житла, то це маленька однокімнатна квартира з крихітною кухнею та санвузлом. Комунальні послуги в такому житлі оплачує держава (але є соціальні норми: все, що понад норму, мешканець оплачує самостійно). Крім того, за кожним пенсіонером лишається право на безплатну медицину. А для купівлі їжі та одягу держава виплачує таким малозабезпеченим пенсіонерам щомісячну допомогу.

Єврейське щастя

Якщо хтось із читачів спокусився на таку опіку з боку держави, то відразу вас застережемо: в Ізраїль не можливо переїхати кожному охочому. Країна приймає лише людей із єврейським корінням. Адже площа країни – всього 22 тис. км квадратних. Це майже як територія Волинської області.

Та й у світлі останніх подій Ізраїль видається не таким уже й безпечним місцем. Тим паче – для дітей і людей старшого віку.

– Ми тільки подолали коронавірус і повернулися до нормального життя, як розпочався новий і ще більш небезпечний період – кожен день нас обстрілюють із боку Палестини. Майже вся країна проводить час у бомбосховищах, – розповідає Дмитро Фурман.

Але попри всі «але», герою нашої статті дуже подобається в Ізраїлі:

– Якщо людина тут чогось прагне і працює на результат – вона досягає своєї мети. Основна маса людей, які приїхали сюди, з часом почуваються як удома. Рівень соціальних стандартів, якість медицини, ступінь захищеності громадян Ізраїлю на дуже високому рівні. І це в невеличкій країні, де проживають всього дев’ять мільйонів громадян і де немає таких, як в Україні, чорноземів, лісів, озер, корисних копалин, – додає Дмитро. – Та й загалом метою створення держави Ізраїль було об’єднання народу і захист його від антисемітизму. Тож тепер країна справді стала тим місцем, де кожен єврей знаходить своє щастя.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: ізраїль, Лікарі
В тему