Люди

Алкоголізму, наркоманії і тютюнової залежності можна позбутися всього за 15 хвилин!

Алкоголізму, наркоманії і тютюнової залежності можна позбутися всього за 15 хвилин!

Неймовірна історія лікаря з Волині, який увійшов до Книги рекордів Чехії.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Колись Ростислав Прокоп’юк мріяв, що, як виросте, стане актором. Проте хлопчині з волинського села Вербичне доля приготувала зовсім іншу та значно важливішу місію – рятувати людей.

І цей шлях став для волинянина настільки успішним, що привів до слави та визнання навіть за кордоном.

Цього року ім’я Прокоп’юка вдруге ввійшло до Книги рекордів Чехії! А європейські ЗМІ навперебій розповідають про унікальну методику та її автора, якого називають «шаманом зі Східної Європи».

Після виступу на радіо запросили до Чехії

Перші свої знання Ростислав Прокоп’юк почав здобувати завдяки педагогам Купичівської середньої школи (донедавна це був Турійський район). Тож після здобуття середньої освіти здібного хлопця призначили на посаду директора Новодвірського будинку культури. Після служби в армії Ростислав опинився в місті шахтарів – Нововолинську. Там працював заступником директора на місцевому заводі та у школі № 1.

Проте молодий чоловік продовжував себе шукати. Прагнув опанувати нові горизонти. Задля цього 23-річним вступив до Київського університету імені Драгоманова. А коли через чотири роки здобув фах психолога, то за спеціальністю працював і в телефонній службі підтримки, і в школах Києва.

Втім доленосною для Ростислава Прокоп’юка стала участь у програмі Івано-Франківського обласного радіо. Він розповідав настільки цікаві факти про внутрішній світ людини, що невдовзі отримав запрошення попрацювати за кордоном. І так 1991 року Ростислав Якович опинився в Чехії та впритул зайнявся практичною психологією.

Допомогти вдається 99 відсоткам пацієнтів

На прикладі багатьох своїх клієнтів переконавшись, що фізичне здоров’я людини напряму залежить від психічного, Ростислав Прокоп’юк заснував свій центр здоров’я «Аура». І саме там почав застосовувати не бачений у світі метод позбавлення людей від алкогольної, наркотичної і тютюнової залежностей.

Секрет цього методу, як розповів Ростислав Якович, простий:

– Пацієнт приходить до мене, сідає і впускає до своєї підсвідомості. Я повертаю людину в її минуле – зокрема в той стан, коли вона запалила свою першу цигарку. А далі повертаю пацієнта у зворотній напрям. Він подумки закурює свою другу цигарку і більше не палить. Таким чином усього за 15 хвилин можу звільнити від залежності, навіть якщо людина потерпала від неї не один десяток років і не мала внутрішньої сили звільнитися від згубної звички.

До слова, наш оповідач здатен звільнити і від інших залежностей: алкогольної, наркотичної, ігрової – коли люди за чергову «дозу» азарту все виносять із хати, продають і біжать до ігрових автоматів.

У всіх цих випадках важливо, щоби людина зізналася насамперед собі в існуванні цієї залежності і щиро захотіла звільнитися від неї. Курці завжди скажуть, що курять. Тому маю найбільшу кількість людей, які залежать від нікотину, – пояснює Ростислав Якович. – А от із алкоголем, наркотиками, іграми складніше. Бо людина тривалий час хибно вважає, нібито контролює ситуацію і може в будь-який момент самостійно від не звільнитись. Коли врешті переконається у протилежному, соромиться в тому зізнатися собі та рідним, пробує викарабкатися й не може. Ось у таких випадках дуже важлива підтримка близьких людей, які будуть не зневажати, а щиро допомагати залежній людині.

Для пенсіонерів і вагітних – знижка

Швидкість та ефективність методу «зворотньої реальності» зробила з Ростислава Прокоп’юка дуже затребуваного фахівця. Адже він допомагав у 99% випадків, давав гарантію на рік – і лише 10% пацієнтів через рік зверталися повторно.

А от новий поштовх у професійному житті Ростислава Прокоп’юка зробила участь у ще одній програмі – тільки тепер уже телевізійній.

– Це було ток-шоу відомої чеської акторки Їржини Богдалової, – розповів Ростислав Якович. – Ведуча запропонувала звільнити її від тютюнової залежності. Я провів сеанс. І невдовзі Їржина повідомила: вона не курить! Хоча до цього не випускала з рук цигарки близько 20 років.

Після цього випадку Ростислава Прокоп’юка буквально накрила лавина популярності. Про нього навперебій писали чеські та словацькі ЗМІ, називаючи лікаря «шаманом зі Східної Європи». До уродженця Волині стали приїжджати найвідоміші та найвпливовіші люди Чехії. Тим паче, що вартість такої послуги – лише 4 тис. грн, а вагітним, студентам і пенсіонерам лікар робить знижку, і люди платять тільки 3200 грн.

Невдовзі диво-методикою  зацікавилися представники Книги рекордів Чехії. 2019-го уродженець Волині вперше став офіційним рекордсменом. А буквально цього року Ростиславові Прокоп’юку вдруге вручили сертифікат. Офіційний документ підтверджує: за 29 років лікар допоміг звільнитися від згубних звичок майже шістьом тисячам людей!

– У плані лікування я дуже педантичний. Всіх своїх пацієнтів занотовую у список та поруч із їхнім прізвищем зазначаю контактні дані, – зауважив лікар. – Це й допомогло мені надати представникам Книги рекордів Чехії повні й достовірні дані щодо пролікованих мною осіб. Ба більше – самі представники мали можливість зателефонувати до будь-кого з того списку, аби почути підтвердження людей: так, лікувалися в мене і так – я їм допоміг.

Про те, як зберегти здорове тіло і здоровий дух, Ростислав Прокоп’юк видав книги «Не палити – це просто» (2008 рік) та «Живіть своїм життям» (2011). А в кожному інтерв’ю наголошує: позбутися поганих звичок не складно, головне – дуже цього захотіти.

Навіть із Праги допомагає Україні

Попри славу та забезпеченість, Ростислав Прокоп’юк не забуває і про Україну. Для популяризації України Ростислав Прокоп’юк неодноразово сприяв українським артистам, письменникам, громадським діячам із виступами в Празі. Задля цього заснував «Форум культурного партнерства». 2014-го – в рік розстрілів на Майдані, окупації Криму та вторгнення на Донбас – Ростислав Прокоп’юк організував за співпраці з мером Праги концерт «Подамо руку Україні».

2018 року він у співпраці з телеканалом «ІСTV» започаткував програму «Зміна реальності», в рамках якої проводив психологічну реабілітацію бійцям АТО.

Ростислав Якович не раз організовував благодійні виставки своїх картин і фото. Під час одних збирав кошти для атовців, під час інших – для тяжко хворих українців (як-от – для телеведучої Яніни Соколової, котрій вдалося подолати рак).

Та й загалом усе, що робить, робить з любов’ю до людей…

До слова, Ростислав Прокоп’юк частенько приїздить до України. А зараз, поки кордони перекриті, погодився надавати консультації нашим читачам дистанційно – за посередництвом телефону (00420 602 437 292), «Viber», «Whatsap», «Skype», «Фейсбуку» (Rostislav Prokopjuk). Крім того, ви можете писати на електронну пошту Prokopjuk.r@gmail.com

Оксана Бубенщикова

Фото з фейсбук-сторінки Ростислава Прокоп’юка

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Волинь, чехія, Лікарі, Здоров'я
В тему