Люди

Чоботар із дружиною об’їхали понад 20 країн

Чоботар із дружиною об’їхали понад 20 країн

До майстерні 76-річного Миколи Северина, жителя міста Ніжина, що на Чернігівщині, завжди є черга. Люди приносять взуття на ремонт, а заодно мають можливість погомоніти із привітним, енергійним майстром.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– У моїх батьків було 11 дітей, тому до роботи нас привчали рано, – розповідає чоловік. – Мені було 15 років, коли я почав працювати. Був у підмайстрах у майстра з пошиття модельного взуття. Згодом працював в ательє першого класу, а мої роботи почали виставляти на різноманітних виставках. Три роки я служив в армії у Німеччині, закінчив Вольське військове училище тилу.

Опісля у званні прапорщика знову проходив службу в групі повітряних військ у Німеччині. У вільний час займався спортом, відвідував різні майстерні з пошиття взуття, переймав технологію пошиву тощо. У 1980-х повернувся в рідний Ніжин, вийшов на пенсію і вирішив здійснити давню мрію – відкрити майстерню з ремонту взуття.

Чоловік виконує свою роботу, як кажуть, на совість. Тож клієнти є постійно. А паралельно пан Микола разом із дружиною Надією вже разом почали втілювати у життя бажання подорожувати.

– Усе мріяли, як будемо мандрувати, планували, які країни відвідаємо, і ось побували більш як у 20 країнах світу, – усміхається чоботар. – Відвідали Чехію, Італію, Іспанію, Швейцарію, Ізраїль. У деяких країнах, як-от Болгарії, були по декілька разів. А в Парижі, на Ейфелевій вежі, я здійснив свою давню, ще юнацьку мрію – поцілував свою дружину. Якось пригадав молоді роки, і ми поїхали у Німеччину. Відвідали місто Потсдам, я у ньому проходив військову службу. У Єгипті насолоджувалися морем, екскурсіями. До речі, усі поїздки планує моя кохана. Підшукує «гарячі» тури, економимо, продаємо частину овочів із городу і таким чином заощаджуємо на наступну мандрівку. Зазвичай мандруємо восени, після того як зберемо урожай і спаде літня спека.

Намагаємось відвідувати історичні місця, різноманітні храми, побачити архітектурні цікавинки тієї чи іншої країни, її природу, досягнення новітніх технологій тощо. З кожної подорожі привозимо подарунки рідним, а собі дружина купує ступку, вже має чималу їх колекцію. А я привожу додому каву, бо люблю насолоджуватися цим напоєм і згадувати місця, де побували, ділитися враженнями. До речі, з нетерпінням чекаємо нагоди побувати у Великобританії. Адже це країна з цікавою історією, традиціями, красивою природою і високим рівнем життя населення. Особливо хочу побачити Лондон.

Ксенія Фірковська

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: чернігів, взуття, туризм
В тему

Останні матеріали