Люди

Заради грошей лупцював своїх жертв гумовим шлангом, виривав їм на голові волосся, і все це – у прямому ефірі!

Заради грошей лупцював своїх жертв гумовим шлангом, виривав їм на голові волосся, і все це – у прямому ефірі!

Навіть у невеличких українських містах часом відбуваються такі жахіття, від яких волосся стає дибки.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

Ось і в стандартній 5-поверхівці житомирського Бердичева скоювалися такі злочини, що кров холоне! А вигадував і реалізовував їх 33-річний місцевий житель Артур Сороченко, який мав судимість за крадіжки та незаконне поводження зі зброєю.

Глядачі замовляли садисту вид катування

Міцної статури чоловік знаходив своїх жертв просто на вулиці. Як правило, це були ті, хто опинився у складних життєвих обставинах, – безхатьки, алкозалежні. Нерідко на гачок садиста потрапляли молоді люди, яких Артур спокушав обіцянкою заробити сотню-другу доларів за декілька годин нескладної роботи.

Люди вірили. Із власної волі приходили до квартири на п’ятому поверсі. Та щойно за ними зачинялися двері, як «нескладна робота» перетворювалася на катування, про які навіть переповідати огидно.

Уся та мерзота, до якої Артур змушував своїх жертв, виконувалася під замовлення глядачів і транслювалася у прямому ефірі через Інтернет. Для того Сороченко створив свій канал на ютубі (це така соціальна мережа в Інтернеті, де кожен охочий може транслювати й переглядати відео зі всього світу, а людина, яка створює і викладає глядачам відео, називається «блогер»).

Замовники, більшість яких із Росії, писали блогерові Артуру на псевдо «Малиш», яку б картину насилля вони хотіли побачили у прямому ефірі. За «вхідний квиток» на це видовище переказували гроші в електронний гаманець, звідки ті потрапляли Сороченку на банківську картку.

Забаганки у глядачів були від дурнуватих до відверто садистських.

Одні у прямому ефірі замовляли, щоб на їхніх очах блогер лупцював людей, обмазував їхнє тіло зеленкою. Інші платили, аби жертва сідала на огірок. Ще інші кайфували, споглядаючи, як бідну людину лупцюють батогом, наче худобу. Звучали також замовлення, щоб Артур щільно обмотував нещасних харчовою плівкою, і вони в позі лотоса годинами незворушно сиділи. Якщо людина не витримувала, її били та змушували й далі не ворушитися.

Проте це – ще квіточки. Набагато жахливіше було, коли збоченці просили Артура у прямому ефірі катувати нещасних вогнем та електрострумом. Якщо жертва відмовлялася, її били, доки вона не виконувала проплачене Артуру замовлення.

Лікарі добу рятували чоловіка, який спокусився на 150 доларів

Після всього цього жахіття виникає запитання: чому цілих два роки Артур вчиняв такі жахливі злочини і все йому сходило з рук? За інформацією з анонімних джерел, батько блогера-садиста – поважний у Бердичеві чоловік, який нібито працював колись у військкоматі і начебто вирішував для сина питання щодо медичних довідок, закриття кримінальних проваджень тощо.

Через безкарність за свої злодіяння Сороченко втратив усі рамки моралі та страху. У тенетах садиста почали опинятися молоді люди, після зникнення яких рідні зверталися до правоохоронців та вимагали знайти свою дитину.

Саме так сталося наприкінці травня 2020 року. До поліції Бердичева звернулася місцева жителька Валентина Броєвська. Вона заявила, що пішов із дому та не повернувся її 28-річний син. Крім того, жінка сказала: знає, де може перебувати її Володимир. Адже за порадою знайомих знайшла ютуб-канал «Малиша» і там побачила, як катують її сина.

Невдовзі правоохоронці вже увірвалися до сумнозвісної квартири. Вони забігли якраз у той час, коли садисти (бо з Артуром у помешканні перебували ще декілька «помічників») вели пряму трансляцію знущань. На відео, потім оприлюдненому в ЗМІ, видно, як нелюди б’ють Володимира кулаками, лупцюють гумовим шлангом, виривають волосся на голові та приліплюють пір’я. Коли до Володимира викликали «швидку», він уже був непритомний. Лікарі добу повертали молодого чоловіка до життя. І хтозна, яка би була його доля, якби мама не підняла на ноги пів міста.

Як згодом розповіла Валентина Броєвська, її син працював вантажником. На місцевому ринку до нього підійшли незнайомці і запропонували попрацювати за 150 доларів. Не знаючи, що саме буде виконувати, чоловік погодився. Що відбувалося потім, ми вже знаємо. Катування тривало весь тиждень. Але найгірше те, що Володимир так і не зміг свідчити проти своїх катів. Адже вони силоміць поїли чоловіка горілкою, в яку додавали речовини, що відбирають пам’ять.

А от іще одному гостеві Артура пощастило менше. У липні 2020-го 36-річного чоловіка з Черняхівського району виявили на асфальті під балконом Сороченка. Жертва була до пояса роздягненою. Сусіди викликали «швидку». Та дорогою до лікарні чоловік помер через численні травми, отримані внаслідок падіння із п’ятого поверху. Поліція кваліфікувала цю трагедію як «нещасний випадок» і справу закрила. Хоча на відео, записаному в липні та викладеному на ютуб-каналі «Малиша», жертвою садистів був той самий загиблий. Тож цілком можна припустити, що чоловік просто не витримав наруги і вирішив, що краще загинути, ніж терпіти знущання, які у прямому ефірі транслюються на весь світ.

До тюрми – на п’ять років

Сусіди блогера, щойно зачувши ім’я «Артур Сороченко», зачиняють перед журналістами двері. Кажуть: «Нічого не знаємо». Хоча дехто не на камеру зізнається: у будинку настільки тонкі стіни, що не почути криків і плачів було нереально.

Натомість подзвонити у двері Артура люди не могли із двох причин. Перша – страх. А друга – вхід до помешкання на п’ятому поверсі був заґратований та обвішаний камерами відеоспостереження.

Попри кричущі факти злочинів, правоохоронці затримали садиста аж у вересні. Щоб лишитися непокараним, Сороченко пропонував Валентині Броєвській гроші, аби вона забрала заяву з поліції. Та жінка навідріз відмовилася. Адже, каже вона, вчора постраждав її син, а завтра у лапах нелюдів опиняться ще чиїсь діти.

Відтак поліція таки вивела на чисту воду блогера та його «помічників», серед яких – спеціаліст, що відповідав за технічний бік відеотрансляцій, та навіть колишня дружина Артура.

Членам злочинної групи загрожує до п’яти років позбавлення волі. Але яким буде реальний термін – покаже час.

Ніна Грицюк

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: житомир, кримінал, Надзвичайні події, блогери
В тему

Останні матеріали