Люди

Пішла в декрет і почала виготовляти фарфорові квіти

Пішла в декрет і почала виготовляти фарфорові квіти

Нині ексклюзивні вироби Олени Кердяк, жительки Кропивницького, відомі не лише в усіх регіонах України, але й далеко за її межами. Чудові квіти і букети, які вона створює з холодного фарфору, привертають увагу, і спершу навіть не віриться, що перед тобою – штучні квіти.

Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Мені завжди подобалася творча діяльність, – розповідає майстриня. – Пригадую, в дитинстві хотіла буди модельєром. Однак здобула фах бухгалтера, а згодом стала фахівцем із моделювання і конструювання одягу. Відтак шила одяг, малювала, займалася різними видами рукоділля. Коли ж вийшла в декрет і народила дитину, то якось в інтернеті побачила фото квітів, виготовлених із холодного фарфору. Вони були дуже красиві і виглядали, наче живі. Тоді з’явилося бажання й собі навчитися виготовляти таку красу.

Молода мама у вільний час почала переглядати відеоуроки, читати статті про цей вид прикладного мистецтва. Опісля власноруч готувала холодний фарфор. Це матеріал, який можна виготовити з крохмалю, гліцерину, клею ПВА, борної кислоти й інших компонентів.

– В результаті виходить пластична маса, з якої я ліплю квіти. До речі, навіть після застигання листочки та пелюстки залишаються гнучкими. Я ліпила квіти, розфарбовувала їх. І так захопилася цією справою, що вирішила перетворити її на джерело доходів. Завдяки сарафанному радіо про мої роботи почали дізнаватися люди, – каже пані Олена. – Відтак з’явилися замовлення. Нині працюю з холодним фарфором заводського виробництва. Маю різноманітні вайнери – штампи, на яких відтворена фактура, тобто видно усі прожилки листочків, пелюсток різних видів квітів.

Тому квіти з фарфору важко відрізнити від справжніх. На одну роботу в середньому йде від одного тижня до місяця. Все залежить від того, наскільки трудомістке замовлення. Приміром, для виготовлення букета з трьох троянд мені потрібен тиждень. Натомість виготовити, приміром, гортензію, не так швидко. Адже це квітка-куля, яка складається з грон, на кожному з яких до 50 квіточок. В кожній квіточці – по чотири пелюстки і серцевина. Кожне замовлення готую з задоволенням. Пригадую, одного разу до мене звернувся чоловік, який попросив виготовити букетик конвалій. Його дівчина дуже любить ці квіти, проте вони цвітуть лише два-три тижні на рік. Відтак вирішив подарувати букет, який буде радувати її кожного дня.

Усю роботу жінка проводить на столі, де є дві лампи і набір інструментів. Квіти з холодного фарфору чудово зберігаються щонайменше півтора десятка років. Головне в догляді за ними – берегти від вологи.

Ксенія Фірковська 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, квіти
В тему