Люди

Із 25 тисяч пляшок звів огорожу, комору та підмурівки для квітів

Із 25 тисяч пляшок звів огорожу, комору та підмурівки для квітів
Фото ілюстративне

Обійстя Василя Садов’яка, жителя села Незвисько, що в Городенківському районі Івано-Франківської області, привертає до себе погляд здалеку.

А все тому, що багато що тут зроблено саме зі скляних пляшок: комора, піддашшя, підмурівки до квітників тощо. Про це йдеться у газеті "Твій вибір".

– Свого часу в нас була кам’яна огорожа, – розповідає 85-річний майстер. – Ми ж живемо в місцевості, багатій на камінь, тому кожен намагався викласти якомога кращий паркан. Однак із часом кам’яна загорожа посіріла, змаліла, бо ж з роками камінь викришується. Тож потрібно було звести новий паркан.

Я над цим вже й не раз задумувався. А якось по телевізору розповідали, що будувати можна не лише з цегли, але й навіть з пляшок. І в мене з’явилася ідея звести огорожу саме з них. Розповів рідним, і ми почали збирати будматеріал. Зокрема, мій брат робив весілля для своїх п’ятьох дітей, тож в нього після стількох гулянок було вдома декілька сотень пляшок з-під шампанського.

З них я звів частину огорожі і підмурівки для клумб. І так мені ця справа припала до вподоби, що захотів обгородити таким парканом все обійстя.

Однак одного бажання було мало – потрібен був і «будматеріал». А ось його якраз і не було. Тому просив знайомих приносити йому склотару, а ще збирав пляшки на вулицях, біля магазинів, на берегах річки та потічків. Опісля – сортував за розміром і взявся готувати розчин із цементу, піску, каміння. А тоді мурувати. Робив так, аби з зовнішнього боку паркану було видно усі денця пляшок.

Причому в деякі майстер запхнув фольгу від шоколаду і цукерок – завдяки цьому  в сонячну погоду огорожа наче сяє зсередини. А ось внутрішню сторону паркану майстер покрив цементним розчином так, що пляшок навіть не видно. Чоловік каже, що зробив це спеціально, – загерметизовані шийки пляшок вберігає і його самого, і сусідів від «музики», яка була б при будь-якому пориві вітру.

Довжина муру сягає понад 150 метрів, а його ширина становить пів метра. Висота – півтора. Для того, аби його звести, майстру знадобилися 25 тисяч пляшок.

 – Нині частенько звертаються люди, які хочуть спорудити такі ж паркани, підмурівки або й приміщення з пляшок, – каже майстер. – Тож залюбки ділюся знаннями і власним досвідом. Адже такі огорожі дуже економні, а ще – екологічно вигідні, бо у нас пляшки зазвичай викидають, а вони ж можуть слугувати і ось таким будматеріалом.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: івано-франківськ
В тему