Люди

Валерій Стернійчук: «Команда «Слуги народу» на чолі з Володимиром Зеленським прийшла змінювати всю країну, від столиці до найдальшого села»

Валерій Стернійчук: «Команда «Слуги народу» на чолі з Володимиром Зеленським прийшла змінювати всю країну, від столиці до найдальшого села»

На початку червня Волинську обласну організацію партії «Слуга Народу» очолив народний депутат Валерій Стернійчук, член парламентського Комітету з питань антикорупційної політики. Рішення про призначення ухвалили члени обласної партійної організації під час конференції осередку.

 

- Валерію Олександровичу, ваше затвердження на посаді голови осередку "Слуги народу" відбулося напередодні місцевих виборів. Ви будете координувати роботу штабу на Волині від партії?

 - Не зовсім так. Партійний осередок постійний, він офіційно зареєстрований і буде працювати не тільки у виборчий період, а  й після виборів. Наша команда на чолі з Володимиром Зеленським прийшла змінювати всю країну — від столиці до найдальшого села.

Постійний зворотній зв’язок з громадянами - одне із ключових завдань для партії. Коронавірус вніс свої корективи в організацію цього процесу. Я вважаю, що люди справедливо нам дорікали у  бракові спілкування,  експерти  вказували на відсутність розгалуженої мережі приймалень. Але карантинних заходів треба дотримуватись усім.

З іншого боку,  я і мої колеги, народні депутати від «Слуги Народу» – дуже відкриті люди,  завжди на зв’язку, в тому числі завдяки соціальним мережам. Ми вивчаємо кожне звернення від громадян. Там, де потрібно, направляються депутатські звернення і запити. То ж говорити про повну відсутність комунікацій не доводиться.

Зараз ми зробимо так, щоб і до місцевих рад пройшли такі ж відкриті до людей депутати. Обласний офіс партії для усіх – це, скоріше, місце для збору ідей, для обговорення важливих питань, для напрацювання проектів з розвитку Волині.

 

 - У контексті розвитку Волині раніше постійно  наголошували на важливості децентралізації. Проте зараз окремі громади влаштовують акції протесту через незгоду з рішенням Кабміну про приєднання до міст. Яке бачення у "Слуги народу" щодо цих процесів?

- Депутати від «Слуги Народу» не лише говорять про важливість децентралізації, але реально працюють над тим, щоб місцеві громади отримали реальну владу.

Реформа децентралізації, яку Польща, приміром, провела ще в 90-х роках, дуже складна. Ніхто в Україні до цього часу так і не набрався сміливості її зробити. Була спроба ще при Ющенку. Але його рейтинг стрімко падав, не булополітичноїволі, тож реформу відклали у довгий ящик.  При попередній владі цей процес знову реанімували. Але як тільки почали з'являтися перші самодостатні громади - центральна влада почала втрачати вплив на них.  І реформу знову призупинили.

"Слуга народу" не боїться сильного місцевого самоврядування. Важливо не лише довести децентралізацію до адміністративно-територіальної раціональності, а ще - обрати в місцеві ради достойних людей, які почнуть наводити порядок у своїх громадах.

 

- Ви справді вважаєте, що зможете змінити систему, яка закладена ще з радянських часів?

- У нас просто нема вибору. Змінити країну - це серйозний виклик і наша спільна з виборцями відповідальність. Якщо ми не змінимо систему – у нас дуже невтішні перспективи. Ви ж бачите, що  останні роки з України порядні, освідченні і працьовиті люди масово виїжджали. Залишалися немічні старці чи малолітні діти під опікою бабусь-дідусів. А ще - корумповані можновладці, які не гребували набивати собі кишені на медичних чи освітніх псевдореформах, тобто безсовісно красти у цих же дітей чи літніх людей.

Але ми уже бачим, що і з цією "круговою порукою" можна боротися. У нас є успішний приклад – Верховна Рада. Там роками «числилися» олігархи, які взагалі не відвідували засідання, «кнопкодавили» і лобіювали вигідні їм схеми. Депутатство олігархам було потрібно, щоб мати недоторканість і збагачуватись на своїх виборцях. Потім якісь крихти з барського столу вертались у громаду через гречку-вікна-лавочки і тому подібні елементи підкупу виборців. І це було геть нечесно: красти з бюджету мільярди, а потім на виборах за копійки купити собі мандат від довірливих селян.

Зараз парламент змінився. Недоторканість скасували, за прогули наказують, за кнопкодавство ввели кримінальну відповідальність.

Пленарні засідання, за виключенням кількох олігархів, для яких зарплата депутата - пшик,  нині відвідують і представники влади, і члени опозиції. Дуже динамічно змінюється на користь людей законодавство. Ми активні, бо іншого сценарію, ніж змінюватися і розвиватися, для України нема.

 - Під час парламентських виборів «Слуга Народу» робила ставку на "нові обличчя".  Вони себе виправдали? Чи буде діяти це правило на місцевих виборах?

 - Хтось виправдав і навіть перевершив сподівання, а комусь ще треба часу для професійного росту. Нас націлюють в центральному офісі, що партія «Слуга Народу» повинна привести до влади чесних, порядних і професійних людей, незалежно від віку. Головна вимога до них - відсутність корупційного шлейфу.

 На місцях своя специфіка. Тут голосують за тих, кого добре знають, хто має авторитет серед людей. Таких лідерів будемо пропонувати і підтримувати.

 

- Погодьтеся, що таких лідерів на рівні ОТГ - не так уже й багато. Як правило, люди голосують за давно перевірених "своїх" незалежно від їхніх політичних уподобань. Багато хто з сильних кандидатів уже змінив з десяток партій або вибирає шлях самовисування. Як будете переконувати їх - балотуватися, а людей - голосувати за «Слугу Народу»?

- Знаєте, перемогу Володимира Зеленського на президентських виборах рік тому часто порівнювали з третім, але безкровним і дуже демократичним Майданом. Нагадаю, класичною ознакою передреволюційного стану є "верхи не можуть, низи не хочуть". Думаю, що на Волині  і авторитетні лідери волинських громад, і їхні виборці теж пережили цей етап "перевороту свідомості".

Так, в Україні зареєстровано сотні партій, серед них завжди були так звані партії влади. А найбільшою ганьбою навіть серед найпопулярніших об'єднань ставала торгівля  місцями у списках. Тому в регіонах керували олігархи, але не жителі міст і містечок.

Ми ж хочемо, щоб владу в містах і громадах взяли гідні люди, а наша партія стала для них майданчиком, з якого вони підуть в політику через свої чесноти, а не через гроші. Професійним і чесним людям набагато простіше буде обиратися від партії, яка має рейтинг №1 в Україні. Ми дамо їм таку можливість. Наші кандидати  будуть йти до людей, говорити з ними, слухати, переконувати і боротися за підтримку. І впевнений, що здобудуть її.

 - За рік частина людей розчарувалася у Зе-команді...

 - Українцям 30 років обіцяють зміни. В результаті міцніли лише капітали тих, хто роздавав обіцянки. За рік, що минув від перемоги Зеленського, справді складно зрушити щось кардинально. Система опирається і її часто треба не просто модернізувати, але жорстко ламати. Для прикладу, у новому парламенті почали приймати важливі закони. Але щоб «довести» закон до рівня області чи громади, потрібен час. В найкращому випадку йдеться про 3-4 місяці. А за умови спротиву, який ми відчуваємо, законодавчого спаму чи судового оскарження норм закону – втричі довше. Проти нас об’єднуються усі, кому ми перекриваємо корупційні заробітки.

Але у розмовах з людьми я не чую гіркого розчарування. Ніхто із вищого керівництва партії не потрапивв корупційний скандал, не рейдернув завод, не побудував собі особнячок в якомусь заповіднику.      Просто люди - втомлені очікуванням. Додалася соціальна дистанція під час карантину, світова економічна криза, політичні спекуляції навколо розбіжностей між регіонами України. Усе це посилює відчуття тривоги.

Однак кожна критична ситуація завжди відкриває шанс на успішний вихід з неї. У результаті людина чи суспільство, подолавши кризу, стає сильнішою. Думаю, що саме так відбудеться під час місцевих виборів. Ця спільна тривога про майбутнє не розпорошить, а навпаки об'єднає людей навколо Зе-команди. 

 - Об'єднання  задля благородної мети - то завжди добре. Але як його досягти, якщо ми всі такі різні? І не тільки регіони України. Навіть в межах невеликої Волинської області часто складно знайти порозуміння між мешканцями, приміром, міста та приміського села.

- Ніяких принципових розбіжності між регіонами України або мешканцями сільських/міських територій у найголовнішому нема. Зайнятий ти у промисловості чи аграрному виробництві, живеш у хаті чи квартирі  - все одно передусім думаєш про добробут родини, освіту дітей, здоров'я батьків. Всі ми хочемо жити в багатій, успішній країні, яку поважають у світі.

Володимир Зеленський заявив, що не буде ділити українців за мовою, релігією, культурою чи регіоном. І як тільки українців перестали штучно сварити між собою – одразу розбіжності між регіонами стали не такими глибокими.

Офіційною ідеологією у партії «Слуга Народу» є  український центризм. Він якраз і передбачає об'єднання різних груп населення, постійний пошук компромісу та уникнення розколу за політичними, етнічними чи мовними ознаками, відмову від лівого та правого екстремізму. Європа, куди ми так прагнемо,  півстоліття тримається курсу толерантності, поваги до різних думок і позицій. Розпалювання ненависті - неприпустиме ні за яких обставин. 

Тому головна ідея Зе-команди в області, що згуртує волинян  і дасть поштовх розвитку нашого регіону – комфортна для життя Волинь, мешканці якої працюють на благо своїх громад, пишаються своєю історією, культурою, економічним потенціалом і поважають один одного.

Я впевнений, що цей рецепт спрацює і ми дуже швидко відчуємо його позитивний ефект.

Презентація команди Слуги народу на Волині

Презентація команди Слуги народу на Волині

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Валерій Стернійчук, слуга народу, вибори, Волинь
В тему