Люди

Як сповідатися і причащатися в час карантину і чи будуть скасовані богослужіння

Як сповідатися і причащатися в час карантину і чи будуть скасовані богослужіння

Період жорсткого карантину збігся в часі з Великим постом, Вербною неділею, Великоднем. Тож багатьох вірян турбують нині питання: а як же піти до сповіді? Як прийняти причастя? Як посвятити вербу та розділити радість великодньої служби?

Нещодавно митрополит Луцький та Волинський Михаїл у розмові з громадським діячем Богданом Климчуком торкнувся актуальних для вірян питань, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Якщо в розмові про коронавірус говорити про смерть і хворобу – це біда, в якій треба допомагати. Але водночас це – благо в означенні, – висловив свої міркування владика Михаїл. – Бо якби не було цієї зарази, хіба ми дбали так про себе, як робимо це зараз? Адже люди бувають неохайні і тілом, і душею. Людство не звертало уваги на екологію. Залишаючи сміття і побутові відходи, розводило купу бактерій по лісах і водоймах.

Чи скасують у храмах літургії

«У Південній Кореї хвора на коронавірус жіночка пішла до церкви та заразила всю паству. В Італії на період карантину храми відчинені, але служби не правиться. Російська православна церква заявила, що які би не були пандемії, ми все одно будемо проводити літургії. Який шлях для Волині: європейський чи російський?» – запитав Богдан Климчук.

– Що перший варіант – крайність, що другий. А середній путь, як казали колись, – путь царський, – вважає владика Михаїл. – Тому в період карантину ми звершуємо богослужіння, але дотримуємося всіх санітарних норм і рекомендацій, які нам дає Міністерство охорони здоров'я.

У нашому храмі (Свято-Троїцький кафедральний собор у Луцьку, – авт.) є розмітка, і люди стоять одне від одного на відстані півтора-два метри. Якщо парафіян буде більше, ніж дозволяють карантинні норми, служба буде проводитися на вулиці. Територія довкола храму, наявність каплиці поруч із собором, а також необхідна апаратура дозволяють це зробити.

Але ми застерігаємо людей похилого віку (бо саме вони перебувають у зоні максимального ризику), аби на період карантину залишалися вдома.

Як долучитися до служби Божої, не виходячи з дому

Щоб думками та серцем віряни старшого покоління могли брати участь у літургії, Волинська єпархія ПЦУ запровадила прямі телетрансляції богослужінь. Як повідомили у пресслужбі єпархії, прямі передачі богослужінь можна побачити і по телебаченню, й у «Фейсбуці».

Щонедільні трансляції літургії з кафедрального собору Святої Трійці можна дивитися на «12 каналі» та на єпархіальній сторінці у «Фейсбуці».

Більшість прямих включень духовенство веде на сторінках парафій у соціальній мережі «ФБ». Зокрема, це храми Холмської ікони Божої Матері в Луцьку, Великомучениці Катерини жіночого монастиря Святителя Василія Великого, Святителя Миколая Чудотворця жидичинського монастиря Ківерцівського деканату, а також церква АрхістратигаМихаїла с. Воля-Ковельська Ковельського районного благочиння.

Аби не пропустити прямих трансляцій, варто стежити за оновленнями на сторінках парафій та священнослужителів.

Перебувати у церкві в період пандемії безпечно?

– Здорові люди молодшого та середнього віку можуть приходити до храму й молитися. Наші священнослужителі звершують богослужіння, – провадить владика Михаїл. – Для безпеки вірян у храмі здійснюється регулярна дезінфекція: прибирання відбувається зранку з восьмої до дев'ятої години та по обіді: з 16-ї до 17-ї. Додатково прибирається храм після служби. Особливо ретельно миються місця контакту: поручні, ручки дверей, стіл, де подають записки.

Біля ікон також прикріплені прохання не цілувати образів на період карантину, вшанування ікон та хреста здійснювати поклоном. А оскільки парафіяни ПЦУ відповідальні, розумні та свідомі, то цих прохань вони дотримуються, – зауважив владика.

Які нововведення під час звершення святих таїнств

– Ми запровадили безконтактну сповідь: відстань між духівником та сповідальником – більше від двох метрів. Щоб гарантувати тайну сповіді (аби інші парафіяни не чули розмови), для звершення таїнства відвели спеціальну простору кімнату, – розповів владика Михаїл. – Що ж до таїнства Євхаристії, то на період карантину ми для причастя не використовуємо однієї ложки, а ділимо святі дари на частинки, які кожному будуть кластися в руку індивідуально.

До речі, саме такий спосіб причастя Церква використовувала до ІІІ століття. Це звершення було аналогією, своєрідним повторенням Тайної вечері – останньої вечері Ісуса Христа з учнями-апостолами перед Його розп'яттям.

У Чистий четвер Ісус зібрав апостолів, розділив одну хлібину та кожному роздав по частинці: «Узявши ж хліб і вчинивши подяку, поламав і дав їм, проказуючи: Це тіло Моє, що за вас віддається. Це чиніть на спомин про Мене!» (Лк. 22:19) Апостол Матвій описує цей епізод у такий спосіб: «А взявши чашу і подяку вчинивши, Він подав їм і сказав: Пийте з неї всі» (Мт. 26:27).

Саме так Сином Божим було запроваджено Таїнство Євхаристії. І саме так воно звершувалося впродовж декількох віків. Та, коли стало відомо, що деякі парафіяни, отримавши Святі Дари, не споживають їх, а несуть додому та використовують для гріховних справ і магічних ритуалів, цю традицію, роздавання часточок у руки, замінили іншою – тому, хто причащається, ложкою класти святі дари зразу до рота.

– Таке нововведення запровадив Іван Золотоустий, – додав владика Михаїл. – Натомість священники дотепер отримують від архієрея святі дари прямо в руки – так, як колись апостоли отримували хліб від Ісуса Христа.

Чи проведуть священникам тести на коронавірус

«У Тернопільській області коронавірусом заразився священник, він був госпіталізований до лікарні. Тобто духівники нині теж у зоні підвищеного ризику?» – поцікавився Богдан Климчук.

– Наші священники впродовж багатьох років мають зобов'язання в лютому проходити повне медичне обстеження. Зважаючи на пандемію коронавірусу, ми прийняли рішення: щойно матимемо можливість – проведемо нашим священникам тести на коронавірус. Але, – зауважив владика, – впевнений, що наші храми ніколи не стануть об'єктом, про який скажуть: розсадник бактерій.

А потрібно окроплювати міста свяченою водою?

Під час інтерв'ю поцікавився Богдан Климчук і ставленням митрополита Луцького і Волинського до того, що в деяких регіонах священники їздять містом і кроплять вулиці свяченою водою.

– Є священнодійство, а є понти. Якщо церковники «хорохоряться», аби показати, як вони люблять місто, чи в літаку (були випадки) у небі проводять службу, – це понти. Бо, на жаль, Церква теж потрапляє на гачок піарності й іноді прагне похизуватися, яка вона сучасна.

Але я не заперечую того, що треба за участі вірян звершувати хресні ходи, треба кропити – всі ці спільні заходи заохочують людей до якихось дій: укріплення віри, нагадування якоїсь теми. А не так, що сіли в авто, покропили – і після того зразу відеоролик виклали в Ютуб: із такого «священнодійства» буде не так добра, скільки гріха марнославства, – переконаний владика Михаїл.

Віра і вірус: що робити?

«Сьогодні ми бачимо два боки медалі: з одного боку – віра, з іншого – ризик зараження. Як тут знайти баланс?» – запитав Богдан Климчук.

– Я вважаю, нічого не варто боятися і треба людей укріпляти у вірі. Так само переконаний, що необхідно проводити служби. Завжди! Бо завжди маємо звертатися до милосердя Божого, щоби Господь помилував і простив, – вважає митрополит Луцький і Волинський.

– А от що стосується відвідування людей, тут уже треба думати й аналізувати. Якщо є якась загроза, якась небезпека, якісь застереження, не варто запрошувати людей до храму, аби одне одного не заразили. Краще брати участь у літургії в онлайн-режимі.

Оксана Бубенщикова

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: коронавірус, церква, свято
В тему