Люди

Майже половина жителів планети мають спинну грижу

Майже половина жителів планети мають спинну грижу

Щодня близько п’яти мільйонів українців відчувають біль у спині. Серед найбільш поширених причин болю – міжхребцева кила, більш відома як грижа міжхребцевого диска.

Про причини появи захворювання та методи одужання розповідає лікар-реабілітолог Іван Сергійчук, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

– Наскільки серйозною болячкою вважається міжхребцева грижа?

– Діагноз «міжхребцева грижа» деякі мої пацієнти (особливо молодого віку) сприймають як страшний вирок. Адже уява малює складну операцію, тривалий прийом ліків тощо. Проте панікувати не треба.

Аби пояснити, що таке міжхребцева грижа, наведу таку паралель: уявіть жерстяну банку з консервою, яка довго лежить у сирому приміщенні. Спершу банка ржавіє. Потім у місцях появи іржі стінки стають настільки тонкими, що, коли стиснути консерву, крізь тонкі стінки вилізе вміст банки. А тепер уявіть, що жерстяна банка – це наш міжхребцевий диск, поржавіле місце – це тріщина  диска, а вміст консерви – це грижа, яка вилазить при натисканні.

– А від чого міжхребцевий диск стає тонким?

– Причиною виникнення грижі міжхребцевого диска можуть стати як вікові зміни, так і травми хребта. Зазвичай цією недугою страждають люди, які надмірно фізично працюють (будівельники, штукатури, вантажники), або ті, які ведуть малорухливий спосіб життя, постійно перебувають у вимушеній сидячій статичній позі (офісні працівники, далекобійники).

Лікарі дослідили, що через небажання людей ходити пішки кількість пацієнтів із грижами щороку зростає. Ба більше: майже половина населення планети має грижу хребта. Просто половина хворих навіть не здогадується про це, оскільки або грижа їх не турбує, або вони не зважають на дискомфорт у спині та не обстежуються.

– Які симптоми повинні насторожити і як перевірити спину?

– Як правило, грижа міжхребцевого диска проявляється болем у спині. При грижі поперекового відділу хребта біль віддаватиме в нижній частині спини і «стрілятиме» в ногу. Можливе навіть часткове оніміння, що йде від стегна до стопи. Грижа грудного відділу хребта характеризується болями у верхній частині спини, що віддають у руку і плече. Міжхребцева грижа шийного відділу супроводжується болем в основі шиї, постійними головними болями, що можуть призвести до запаморочення.

При будь-якому виді міжхребцевої грижі біль має доволі гострий характер, виникає несподівано, як правило, під час різкого нахилу або повороту.

Ушкоджений диск можна виявити лише за допомогою томографії. Вона встановить розмір грижі, її розташування, наявність запальних процесів.

– Але ж грижа піддається лікуванню?

– Так, щоб позбавити людину страждань, лікарі пропонують безліч методів лікування. Найчастіше призначають прийом медикаментів. Нерідко пропонують оперативне втручання. Але ні медпрепарати, ані операція не дають гарантії, що грижа зникне й пацієнт стане здоровим. Бо дуже важливими для хворого є правильно підібрані фізичні навантаження.

Окрім того, зважаючи на першопричину появи грижі – тонку стінку диска, – усунення однієї грижі не відновлює структури інших міжхребцевих дисків.

Тому найкращий ефект у лікуванні грижі дає поєднання медикаментів та фізичних прав.

– Ці вправи можна виконувати навіть у домашніх умовах?

– Можна, якщо обладнати вдома шведську стінку і проводити на ній витяжку хребта або, тримаючись за перекладину, згинати ноги в колінах, не відриваючи попереку від основи.

Але виконання тільки фізичних вправ більше підходить для профілактики появи грижі. Коли ж ідеться про лікування, то необхідно застосувати й мануальну терапію, підібрати корекційні вправи. Адже виконання вправ за індивідуально підібраною програмою здатне повернути людину до повноцінного життя і не допустити подальшого розвитку захворювання.

– Наскільки ризиковано відмовитися від операції, коли йдеться про лікування грижі?

– У моїй практиці траплялось чимало випадків, коли пацієнти, порадившись із профільним спеціалістом, відмовлялися від оперативного втручання, замінюючи його плаванням і лікувальною гімнастикою. Ефект настає не так швидко, як, приміром, після операції. Проте за шість місяців тренувань фактично всі пацієнти констатували, що позбулися болю у спині, краще почувалися. Потім чимало з них пройшли обстеження на МРТ (магнітно-резонансному томографі). Грижа не зникла, проте абсолютно не турбувала хворого.

– А чи можна підібрати такий раціон харчування, який допомагатиме зміцнювати міжхребцевий диск і запобігатиме появі грижі?

– Можна і треба. Дуже корисними для хребта є страви, до складу яких входять гарбуз, печена картопля в мундирах, біла й чорна редька, вівсяний кисіль, пастернак.

Відновити хрящову тканину, яка запобігає утворенню грижі, допоможуть  чаї з додаванням листя та кореня такої рослини, як вовче тіло болотяне (російською – сабельник болотний).

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

БІЛЬШЕ ВРАЖАЮЧИХ ТА ДУШЕВНИХ ЖИТТЄВИХ ІСТОРІЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ»  В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: хвороби, захворювання, Лікарі
В тему

Останні матеріали