Люди

Коли грип чи застуда, недостатньо позбутися лише кашлю

Коли грип чи застуда, недостатньо позбутися лише кашлю
ілюстративне

Відомо понад 50 різних захворювань, що супроводжуються кашлем, зазначає кандидат медичних наук Алла Борщ. Утім найчастіше кашель дошкуляє під час застуди, гострих респіраторних вірусних інфекцій та грипі.

А оскільки на середину лютого припав пік захворюваності на грип та ГРВІ, то сьогодні поговоримо про те, як грамотно застосовувати лікарські рослини, щоб позбутися кашлю, йдеться у публікації в газеті «Твій вибір».

 – Алло Андріївно, чимало українців (особливо молоді) скептично стравляться до «травок-муравок». Чи здатні лікарські рослини лікувати кашель так само ефективно, як штучно створені таблетки?

– Зі свого 35-річного досвіду в медицині я переконалася, що лікарські рослини справді є помічними при лікуванні як кашлю, так і інших симптомів застуди. Але для того, щоб правильно підібрати фітопрепарат від кашлю (а це може бути настій, відвар, сироп, екстракт чи настоянка), обов'язково слід враховувати стадію запального процесу та характер кашлю.

Так, запальний процес завжди починається з гострої стадії – стадії альтерації («зміни», «порушення життєдіяльності»), що характеризується підвищенням температури, гіперемією (почервонінням) слизових оболонок та появою сухого непродуктивного кашлю. При лікуванні такого кашлю, для зменшення запального процесу, рекомендую рослини, які містять у своєму складі багато слизу та чинять обволікальну дію. Це дивина скіпетровидна, алтея лікарська.

Алла Борщ
Алла Борщ

Для приготування настою взяти 4 столові ложки квітів дивини, залити 0,5 л окропу, годину настояти, процідити, пити по 100 – 150 мл 3 – 4 рази на день. Із коренів алтеї готуємо відвар: 2 столові ложки подрібнених корінців заливаємо 200 мл води, доводимо до кипіння, настоюємо 2 – 3 години. Пити відвар по 50 мл 3 – 4 рази на день.

– Часто напади кашлю стають настільки сильними, як при бронхіальній астмі. Чим їх зменшити?

– Седативний (тобто заспокійливий) вплив на кашльовий центр виявляє така рослина, як синюха блакитна.

Готують відвар із розрахунку 1 – 2 столові ложки подрібнених кореневищ рослини на 300 мл води, кип’ятити на слабкому вогні 2 – 3 хвилини, годину настояти, пити по 50 мл тричі на день за 30 хвилин до їди.

Такий відвар заспокоює сухий кашель та сприяє відхаркуванню. При гострій стадії запального процесу добрий ефект дає застосування настою квітів чорної бузини. Для приготування беруть: 1 столову ложку сировини, заливають склянкою окропу, настоюють 20 – 30 хвилин. Настій пити по склянці 2 – 3 рази на день.

– А коли кашель стає мокрішим, як полегшити відходження мокротиння?

– Дещо м'якшим кашель стає через декілька днів: саме тоді настає друга стадія запального процесу, яка на медичній термінології звучить як ексудація («виділення», «вихід назовні»).

На цій стадії саме час підключати рослини, що мають виражену протизапальну, антибактеріальну та відхаркувальну дії. Це рослини, що містять ефірні олії, сапоніни та флавоноїдні сполуки. Найбільш ефективні – первоцвіт весняний, шавлія лікарська, чебрець, підбіл або, як ще називають, мати-й-мачуха, медунка лікарська, подорожник великий, гісоп лікарський, солодка гола та багато інших рослин.

Їх можна використовувати як окремо, так і поєднувати і готувати фітозбори. Якщо готувати настій із однієї з вищеперерахованих, то беремо: на 200 мл окропу 1 – 2 столові ложки подрібненої сировини, настоюємо 30 хвилин. Після цього готовий настій слід процідити та пити по 50 – 60 мл тричі на день до їди.

Із кореня солодки готуємо відвар: 1 столову ложку подрібнених коренів заливаємо 200 мл води, кип'ятимо на слабкому вогні 4 – 5 хвилин, годину настоюємо, вживаємо по 1 – 2 столових ложки тричі на день до їди.

Надзвичайно ефективним є оман високий, з коренів якого готують відвар та користуються так само, як солодкою.

– В аптеці нині багато сиропів від кашлю, ціна яких – від ста гривень та вище. Чи можна ефективний сироп за менші гроші приготувати вдома?

– Чому ж ні? Для того спочатку готуємо настій: взяти по 1 столовій ложці трави медунки лікарської, шавлії, гісопу, чебрецю, квітів бузини чорної, листя мати-й-мачухи, подорожника, залити 200 мл води, довести до кипіння, настояти годину, процідити та віджати через марлю, потім додати 30 г цукру, поставити на маленький вогонь і тримати, поки цукор не розтане, ще раз процідити через марлю. Готовий сироп пити по 1 – 2 столовій ложці 3 – 4 рази на день до їди.

Можна лікувати кашель і зборами лікарських рослин: взяти по 20 г кореня солодки голої та оману високого, по 10 г трави шавлії лікарської, листя подорожника та квітів бузини чорної, ретельно подрібнити всі компоненти, 2 столові ложки суміші залити 200 мл води, кип’ятити на слабкому вогні 3 – 4 хвилини, годину настояти, пити по 50 мл тричі на день за 20 – 30 хвилин до їди.

Можна взяти в однаковому співвідношенні траву первоцвіту весняного, материнки, м'яти перцевої, гісопу лікарського та квітів ромашки. Рекомендую також поєднати траву шавлії, чебрецю, фіалки триколірної, квіти дивини скіпетровидної, гречки посівної, акації, бузини чорної, листя подорожника, малини, гадючника в?язолистого у співвідношенні компонентів 2:2:1:2:2:1:1:1:2:1. 

Для приготування настою беруть 2 столові ложки одного із зборів, заливають 0,5 л окропу, настоюють 30 – 40 хвилин, проціджують. Пити рекомендовано по 100 – 150 мл тричі на день за 20 – 30 хвилин до їди.

– Коли хвороба майже минула, але ще маємо залишкові явища, як порадите пришвидшити одужання?

– Це вже настає етап проліферації («потомство» + «нести»), коли відбувається відновлення ураженої тканини. При третій стадії запального процесу лікування залежить від того, чи не виникли в організмі ускладнення у вигляді бронхіту.

У разі появи запальних процесів дихальних шляхів лікарі нерідко призначають антибіотики, які навіть при правильному використанні виводять із організму цінні мікроелементи (кремній, що вкрай необхідний для нормального функціонування легеневої тканини, селен, нестача якого сприяє виникненню ускладнень). Тому на стадії проліферації я б рекомендувала рослини, багаті на мікроелементи. Адже вони забезпечують відновлення імунної системи і тканин самого джерела запалення.

Серед таких трав – медунка лікарська, ехінацея пурпурова та лофант анісовий: ці рослини беруться в однакових пропорціях, змішуються. А потім 2 столові ложки цієї суміші заливаємо 0,5 л окропу, настоюємо 30 – 40 хвилин, проціджуємо та вживаємо по 100 – 150 мл тричі на день до їди.

– Старші люди в боротьбі з кашлем використовують звичайний вазон алое. Це справді помагає?

– Так, для лікування кашлю сік алое деревовидного з медом (1:1) можна пити по столовій ложці тричі на день до їди. Але для приготування беремо вазон, якому не менше від п'яти років, зрізуємо нижні гілочки, залишаємо в темному прохолодному місці на три дні (щоб активізувати лікувальні властивості алое), перемелюємо та віджимаємо сік. До соку додаємо стільки ж меду. Курс лікування – один місяць.

При гострих респіраторних вірусних інфекціях раджу також пити настій трави десмодіуму канадського – єдиної рослини, що має добре виражену противірусну дію. Нагадую, що для приготування настою беремо столову ложку десмодіуму канадського, заливаємо 200 мл окропу, настоюємо 30 – 40 хвилин, потім процідити та пити по 50 – 60 мл тричі на день до їди.

А насамкінець хочу додати: хоча лікарські рослини більш «лагідно» діють на людський організм, утім і рослинні препарати перед застосуванням потребують консультації лікаря. Адже самолікування може нашкодити здоров'ю. Тому за потреби читачі можуть телефонувати безпосередньо мені: (050) 072 51 23.

Спілкувалася Оксана Бубенщикова

БІЛЬШЕ ІНТЕРВ'Ю З ВІДОМИМИ ТА ЦІКАВИМИ ЛЮДЬМИ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: лікування, грип, медицина
В тему