Люди

Вячеслав Рубльов: «Розпочався політичний сезон, під час якого хочуть максимально придушити опозицію»

Вячеслав Рубльов: «Розпочався політичний сезон, під час якого хочуть максимально придушити опозицію»

Найбільш численною серед депутатського корпусу Волинської облради є фракція «Українського об’єднання патріотів – «УКРОП», яка, попри відкритий тиск влади наверху, уже показала ефективність своєї роботи не лише в обласному центрі Волині, а й у інших містах та районах області. Детальніше про діяльність цієї більшості, власне, що вдалося зробити в області, і які перспективи вирішення уже в наступному році – у розмові з головою фракції «УКРОП», радником голови облради Вячеславом Рубльовим.

– У партію «УКРОП» у Волинській облраді перейшли кілька депутатів з інших фракцій. Що спонукало їх змінити свої політичні переконання?

– Коли ми прийшли в обласну раду і почали працювати, укропівці, на чолі з Ігорем Палицею, почали показувати ефективність своєї роботи, а це прозорі рішення, які сприяють розвитку, сіл, районів, освіти, медицини. За ці три роки зроблено було багато, люди побачили ефективність нашої роботи. Думаю, саме такі речі поступово переконували депутатів з інших фракцій і партій, що ми робимо правильно, що з нами варто працювати, і зрештою, до нас варто йти. Наразі до нас перейшли три депутати з інших фракцій, і сьогодні вони повністю вписуються в колектив, ми досить успішно працюємо. Наразі наша фракція налічує 20 осіб.

– Три найбільш ефективні, на вашу думку, ініціативи «УКРОПу», які вдалося втілити в області?

– Перш за все це була ініціатива з військовим ліцеєм, у підпорядкування якого ми передали санаторій «Турія», котрий практично уже був знищений. На сьогодні ми намагаємося дофінансовувати його, адже санаторій дозволив досить потужно збільшити базу військового ліцею, відбувся додатковий набір дітей.

Друга ініціатива – це кошти, які спрямовуються на медицину. Мова йде про неонатальний та перинатальний центри, інфекційну лікарню, онкодиспансер, обласну клінічну лікарню. Багато років на медицину виділявся мізер. Візьмемо, до прикладу, ту ж інфекційну лікарню. Всі ми знаємо, в яких жахливих умовах там перебували і персонал, і пацієнти. Сьогодні там зроблена досить серйозна робота.

І третя ініціатива – спрямування коштів на розвиток і підтримку спорту. Тому що без підтримки таких соціально важливих речей, які я перерахував, далі будувати державу неможливо.

– Окрім уже згаданої «Турії», в підпорядкування обласної ради є понад сто комунальних підприємств. Яким чином плануєте принцип роботи з цими установами далі?

– Перш за все ми вирішили змінити правила призначення керівників, тому що раніше їх призначали за непрозорими правилами, себто в міжсесійний період і без погодження депутатів. На сьогодні всі керівники, які призначаються, проходять через кадрову комісію облради. Все-таки ми побачили, що, коли відбувається оновлення керівного складу, це позитивно впливає на подальшу роботу комунального підприємства.

– Яка нині ситуація на КП «Волиньприродресурс»? Знаю, що там відбувалися обшуки, і підприємство досі не може повноцінно працювати і наповнювати бюджет області?

– Так, до сьогодні ситуація не змінилася, і підприємству не дають працювати, незважаючи на те, що є ліцензії і можна було б робити проекти з добування торфу, міді, не кажучи вже про бурштин. Ми розуміємо, що нині чинній владі вкрай важливо, щоб це підприємство не запрацювало, бо це кошти, які прийдуть в область. Тому до виборів його робота і далі буде блокуватися. А щодо перевірок, які проводились у цьому комунальному закладі, то ще й сьогодні депутатів облради постійно «запрошують» на допити в СБУ за надуманими причинами. Маємо розуміти, що уже розпочався політичний сезон і, відповідно, під час нього хочуть максимально придушити опозицію, як це прийнято в нашій державі, причому силовими методами.

– Тепер склалася ситуація, коли наша, чи не найбагатша на торф область, – Волинь – може залишитися без цього виду палива? Це теж чиїсь політичні амбіції?

– Так і є. Сьогодні є великий попит на торф, але державне підприємство «Волиньторф» страждає через певні політичні амбіції певних людей, і сьогодні завод не може отримати нові території для розробки торфу. І якщо так піде і далі, то за декілька місяців один з найпотужніших торфових заводів області буде закритий, а це, я вважаю, 111 стаття Кримінального кодексу України – державна зрада, яка б мала інкримінуватися депутатам Верховної Ради, бо це підрив національних інтересів в енергетичній сфері.

– Що скажете про так званий митний експеримент, відповідно до якого перевиконання надходжень із митних платежів скеровуватимуться на ремонт доріг. Чи слід чекати цих грошей?

– У нашій державі постійно змінюються правила, і я розумію, що хтось ставить це перевиконання меншим, хтось більшим, і це впливає на кошти, які залишаються в області. І фактично за цей рік надійшло дуже мало цих надходжень. За таких правил і умов гри в країні, ми розуміємо, що цих коштів не буде. Ми знаємо, як о 6 ранку приймали бюджет 2019 року. В ньому «діра» у 100 мільйонів гривень! І при цьому 1 мільярд пішов на незрозумілий фонд Порошенка, фактично на його передвиборну кампанію.

– Чимало ваших однопартійців пройшли в облраду від Луцька, натомість лише кілька – у райони. Як налагоджуєте роботу там?

– Дійсно, багато депутатів у нас пройшли в облраду від Луцька, але все ж таки ми не полишаємо роботи в районах і містах. Тому частину депутатів ми перезакріпили за іншими районами і містами області. Ми бачимо, наскільки багато зараз робить в місті наша команда, тому ми не повинні полишати тих людей, які сьогодні лишилися без депутатів. А нещодавно ми посприяли у виділенні 7 мільйонів гривень на сесії обласної ради  саме для вирішення проблем у населених пунктах області.

– Які пріоритети визначає фракція «УКРОП» для втілення на майбутнє?

– Будемо виходити з того, який у нас буде бюджет. Ми знаємо, що надходження з Дорожнього фонду мають збільшитися, і пріоритет у нас – перш за все ремонт доріг. Буквально нещодавно я їхав дорогою Ківерці – Рожище, яку в цей момент ремонтував Автодор. Одну стометрівку з ямами закидали асфальтом, через ще сто метрів не закидали, далі – знов залатали… Ми так ніколи не зможемо мати нормальних доріг, тому що ямкові ремонти – це просто відмивання коштів. Тому спочатку потрібно відремонтувати стратегічні артерії. Хотілося б, щоб врешті розпочали робити дорогу на Колки – Маневичі – Любешів. Потрібно підтримати і мережу місцевих та районних доріг. Звичайно, ми і далі будемо працювати над поліпшенням умов роботи в інших сферах життя області. До прикладу, нам важливо відкрити реабілітаційний центр у Боголюбах. Ми уже скерували туди мільйон гривень. Це якраз для фізичної реабілітації атовців і іншої категорії людей. Думаю, вдасться перенести хоспіс – це відділення обласної клінічної лікарні в Боголюбах, та збільшити в онкодиспансері кількість ліжко-місць для хіміотерапії. Потрібно  буде вкладати великі кошти у розвиток профтехучилищ, тому що їх мають передати із державної власності в комунальну. Одне слово, докладатимемо максимум зусиль, аби наша область ставала кращою…

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Розмовляла Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю, Україна, Волинь, Політика
В тему