Люди

Вже наступного року на Волині відкриють перинатальний центр

Вже наступного року на Волині відкриють перинатальний центр

Медицина Волині потерпає від багатьох проблем. Одні назрівали багато років, інші виникли порівняно недавно.

Чи вдається втілювати в життя медичну реформу, які проблеми і перспективи медичної галузі на Волині, розповіла депутат обласної ради з фракції «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», голова постійної комісії з питань соціального захисту населення та охорони здоров’я Волиньоблради Людмила Тимощук.

– Людмило Анатоліївно, окресліть, будь ласка, перспективи та проблеми впровадження медичної реформи на Волині.  

– Медична реформа викликає чи не найбільше дискусій у суспільстві, бо стосується вона усіх, без винятку. 1 липня цього року розпочалася зміни із першої ланки медичної допомоги – сімейної медицини. З наступного року реформується стаціонарна та лабораторно-консультаційна ланки медичної сфери, у 2020 стартує реформа спеціалізованої медицини.

В нашій області медична реформа втілюється приблизно такими ж темпами, як і в Україні. Наразі мешканці області ще обирають своїх сімейних лікарів – приблизно 70% волинян підписали декларації з лікарями. Вони мають час ще до 1 липня 2019-го, аби укласти декларації.  

Ще багато питань виникає у медиків до первинної ланки допомоги, не все працює у повну силу, але є сподівання, що до 2020 року усе налагодиться. А щодо проблем, то вони залишаються на тому ж рівні. Зокрема, в області не вистачає лікарів та медперсоналу.

– Тобто досі існує так званий голод медичних кадрів?

– Так-от уявіть, сімейний лікар має обслуговувати 2 тисячі населення. А що робити, якщо у селі 4 тисячі мешканців? Половині з них потрібно їхати в інше село, районний чи обласний центри. Медик не захищений, не має відповідної заробітної плати, не має майбутнього. Тож, доки не зміцниться соціальний захист медиків, не збільшиться ціна праці, не запрацюють пільгові програми надання житла молодим сім’ям, ситуація не зміниться.

– У 2018 році Волинська обласна рада серйозно підтримувала обласні комунальні установи, серед яких левову частку займали саме медичні заклади.

– Саме так. Майже 100 мільйонів гривень  були спрямовані на розвиток медицини. 

На ремонт обласної інфекційної лікарні, в якій лікувались і дітки, і дорослі, а вона була у жахливому стані,  виділили 20 мільйонів гривень із обласного бюджету, з луцького міського бюджету – 10 мільйонів гривень.

Рентгенодіагностичне обладнання в обласний онкологічний диспансер купили за шість мільйонів, які виділила Волиньрада. А на ремонт диспансеру ми передбачили  близько трьох мільйонів.

Також були виділені кошти і для Волинської обласної клінічної лікарні, психіатричної лікарні, протитуберкульозного диспансеру тощо.

До слова, щодо онкодиспансеру, то щоб звільнити приміщення для розширення одного з відділень, ми з однопартійцями фракції «УКРОП» пропонували перенести обласний хоспіс із Луцька в Боголюби. Таким чином, хоспіс збільшиться на п’ять ліжко-місць, розташовуватиметься на першому поверсі будівлі, матиме окремий вхід. Своєю чергою, в обласному онкодиспансері це дозволить розширити відділення хіміотерапії. Нині в цьому відділенні в палатах, розрахованих на 4 пацієнтів, лікуються по 6 осіб.

Вже прийнятий державний бюджет на 2019 рік. А що можете сказати про обласний бюджет і кошти, що заплановано спрямувати на медицину?

– Наскільки я розумію, то обласний бюджет на наступний рік буде, як зазвичай, обмежений. В області не вистачає коштів на закупівлю інсуліну.  

Нестачу коштів відчули на початку липня, коли не надійшла медична субвенція на закупівлю інсуліну на друге півріччя. Не вистачало грошей місту Луцьку, Ковельському і Ківерцівському районам. Для вирішення цих питань на місяцях зібрались сесії і виділили кошти із бюджетів громад. Нині хворі забезпечені інсуліном, але ми ставимо питання на майбутнє.

Я так розумію, що кошти на медицину в обласному бюджеті на наступний рік будуть спрямовані більше на первинну медичну допомогу, а от що стосується вторинної, не відомо. На жаль, зменшення фінансування означатиме скорочення кількості вузькопрофільних спеціалістів, кардіологів, фтизіатрів тощо.

Ми повинні думати, як зберегти основні медичні заклади, де має надаватись медична допомога безкоштовно і максимально якісно.

Хочу зауважити, що у зв’язку з проведенням медичної реформи, зокрема через реформування центрів первинної медико-санітарної допомоги, в багатьох селах області закривають фельдшерсько-акушерські пункти. Проте люди не повинні залишатися без можливості отримувати фахову медичну допомогу. Ми маємо не допустити закриття ФАПів.

– Яка зараз ситуація із перинатальним центром?

– Зведення Волинського обласного перинатального центру розпочали ще у 2001 році. Через відсутність фінансування роботи припинили. Лише торік завдяки особистим перемовинам голови Волинської облради Ігоря Палиці з прем’єр-міністром України Володимиром Гройсманом уряд України виділив кошти на добудову перинатального центру.

Тож будівництво перинатального центру фактично закінчене. Медичне обладнання та апаратура – на стадії закупки.

У жовтні, під час засідання постійної комісії облради з питань соціального захисту населення, охорони здоров’я, материнства і дитинства, яку я очолюю, ми рекомендували призначити на посаду тимчасового виконувача обов’язків головного лікаря новоствореного Волинського обласного перинатального центру Ірину Горавську, завідувачку пологового відділення №  Луцького клінічного пологового будинку, успішного менеджера, яка займалася реалізацією великого проекту спільно зі швейцарцями.

Перинатальний центр у Луцьку – це унікальний проект, якого немає в жодній області України. Адже тут обласна дитяча лікарня і перинатальний центр працюватимуть синхронно і будуть з’єднані переходами. Дитина перебуватиме під наглядом лікарів ще з утроби матері.

У перинатальному центрі надаватимуть породіллям спеціальну допомогу 3-го рівня, яку не надають ні в районних лікарнях, ні в Луцькому пологовому будинку. Сюди скеровуватимуть вагітних, у яких буде ризик не доносити дитинки або ж народити малюка з вродженими вадами.

Згідно з планом, у перинатальному центрі буде три корпуси: акушерсько-гінекологічне відділення, жіноча консультація з центром планування сім’ї та неонатальний корпус як частина обласної дитячої лікарні.

Сподіваємося, що наступного року перинатальний центр відчиняє свої двері для пацієнтів.

– Ви часто надаєте консультаційну допомогу в селах в рамках програми «Здоров’я – кожному мешканцю селу», яка ініційована і втілюється за підтримки народного депутата Ірина Констанкевич.

–  Так, саме з ініціативи Ірини Констанкевич у Ківерцівському районі успішно працює така надзвичайно потрібна сьогодні програма, як «Здоров’я – кожному мешканцю села». У селах – чимало людей пенсійного віку. З віддалених населених пунктів до районної лікарні дістатися досить дорого, люди часто не можуть собі це дозволити. А під час виїзних прийомів лікарів, які проводяться на базі ФАПів, є можливість пройти обстеження у кваліфікованих фахівців різних профілів за короткий час. Окрім того, під час прийомів робимо кардіограму. У поважному віці гострота зору знижується. Тому серед фахівців – офтальмолог. Важливо, аби саме цей лікар підбирав окуляри, а не купувати їх на ринку самому. Зауважу, що під час таких прийомів ми виявляємо чимало патологій, гіпертонічних, ішемічних хвороб серця, хронічні легеневі та ниркові захворювання, діагностуємо передракові стани у жінок, направляємо на детальніші обстеження (аби підтвердити чи виключити онко потрібно провести гістологічні дослідження), виписуємо рецепти на отримання медикаментів в рамках державної програми «Доступні ліки».

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ірина Белоцька

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю, Україна, Волинь
В тему

Останні матеріали