Люди

Батькам, які не платять аліментів, загрожує тюрма

Батькам, які не платять аліментів, загрожує тюрма

А дітей звільнили від обов’язку утримувати таких горе-батьків у старості

Аби примусити батьків виконати свій обов’язок перед дитиною, з 29 серпня 2018 року вступив у силу другий пакет документів «Чужих дітей не буває» (Першим законом боржникам обмежили право виїзду за кордон, право керувати авто, полювати. – Авт.). Серед основних новацій – збільшення суми аліментів на утримання дитини, – розповідає  заступник начальника Головного територіального управління юстиції з питань державної виконавчої служб, начальник Управління державної виконавчої служби у Волинській області Антон Кустик.

– Які результати маємо по першому пакету закону?

– Можна сказати, що колосальні. Адже з початку року в державі зі злісних неплатників аліментів стягнули понад 2,1 млрд грн, із них майже 50 млн – на Волині (за цією сумою ми посідаємо друге місце в Україні). Всього дітей, на користь яких стягуються гроші, в області нараховується 10 803. Крім того, закон передбачає звільнення дітей від догляду за своїми батьками, якщо ті не платили аліментів три роки.

– Зміни суттєво ускладнять життя і топ-чиновникам?

– Так, українці, які захочуть увійти до складу Кабінету Міністрів України, зайняти посаду заступників міністра, стати прокурором, керівником НАБУ або членом НАЗК, повинні будуть подати довідку про те, що вони не мають боргів перед дітьми понад шість місяців. Так само, якщо заборгованість чиновника, який вже перебуває на посаді, буде перевищувати 12 місяців, це буде офіційною підставою для його звільнення.

– Які ще «санкції» застосовуватимуть до неплатників аліментів?

– Хто має заборгованість з аліментів понад три місяці, не зможе продати своє майно, оскільки він числитиметься у Єдиному реєстрі боржників, і йому просто відмовлять. Також у разі відкриття або закриття рахунку фізичної особи банк зобов’язаний перевірити, чи не перебуває особа у цьому реєстрі. Якщо дитина важкохвора, всі обмежувальні постави виносяться уже через три місяці несплати. Передбачена і адміністративна, і кримінальна відповідальність.

– Себто неплатнику аліментів «світить» в’язниця?

– Так, вже за шість місяців несплати буде передбачена кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк до двох років. Збільшаться і строки суспільно-корисних робіт до 460 годин (зараз від 240 до 360). Для тих, хто ухилятиметься від такого виду відпрацювання, буде передбачений адміністративний арешт до 10 діб.

– Як збільшиться розмір виплат?

– Мінімальний гарантований розмір аліментів становитиме 50 % прожиткового мінімуму на дитину. Мінімальний рекомендований – 100 % відповідно. Вже з 1 грудня цього року нарахування будуть такими: для дітей віком до 6 років – 1626 грн, від 6 до 18 років – 2027 грн. Також законом передбачені штрафи за заборгованість. Якщо особа не платила понад рік, до неї застосують штраф на загальну суму аліментів плюс 20 %, понад 2 роки – плюс 30 %, понад 3 роки – 50 %.

– На збільшення виплат потрібно подавати до суду?

– Так. Збільшення розміру аліментів в будь-якому разі відбувається за рішенням суду. Це є право того з батьків, з ким проживає дитина. Окрім того, позивача звільнили не від сплати судового збору у справі  про збільшення розміру аліментів.

– Зміни стосуватимуться і порядку виїзду дитини за кордон?

– Тут також маємо кардинальні зміни. На кордоні той з батьків, з яким постійно проживає дитина, має пред’явити документ – рішення суду або рішення органу опіки, що дитина дійсно мешкає з ним. Той з батьків, з ким проживає дитина, може вивезти дитину за кордон до 1 місяця без дозволу іншого. Водночас, якщо батько не сплачує аліментів більше чотирьох місяців (трьох місяців – якщо дитина важкохвора), його дозвіл на виїзд дитини не потрібен навіть для подорожі терміном понад місяця.

– Чи були маніпуляції стосовно цього?

– Чому і було прийнято другий пакет щодо спрощеної процедури, бо багато батьків вдавалися до маніпуляцій. Наприклад, мама хоче поїхати з дитиною за кордон, звертається до батька і просить, щоб він надав згоду. Він, знаючи, що вона без його згоди виїхати не може, каже: «Добре, але ти напиши заяву на відмову від аліментів». І матері змушені були погоджуватися. Батька навіть не хвилювало, що матір везла дитину за кордон не на відпочинок, а на лікування. Йому байдуже на ту дитину, він уже «обзавівся» іншою сім’єю і дітьми.

– Чи багато є саме матерів  платників аліментів?

 – Немало. До мене нещодавно звертався чоловік. Дружина лишила дітей, має іншу сім’ю і там вже має інших дітей. Суд присудив виплачувати їй аліменти, а вона цього не робить. Чоловік це чи жінка ? без різниці. Закон поширюється на боржника в користь дитини. Нині на Волині маємо 339 виконавчих документів по стягненню аліментів саме з матерів.

– Де на Волині найбільше неплатників аліментів?

– Переважно у місті Луцьку. Загалом Волинь має проблеми з боржниками, які ухиляються від сплати аліментів понад рік. Можливо, тому що ми прикордонний регіон і багато боржників виїхали ще до вступу в дію тих обмежень, які запровадили. У такому разі боржник оголошується в розшук. На сьогодні в області маємо 144 особи, які перебувають в розшуку. Чи є вони в Україні взагалі, чи просто переховуються – встановити важко.

– Чи бувають випадки, коли батьки мотивують своє небажання платити аліменти тим, що колишня дружина ці гроші нібито витрачає на себе?

 – Такі відмовки не проходять. Якщо в нього є аргументовані підозри, нехай пише заяву. Державні виконавці виїжджатимуть на місце проживання дитини і перевірятимуть, чи гроші йдуть за призначенням. Тобто передбачена відповідальність батьків за цільове використання коштів. Також дивитимуться, в яких умовах вона проживає, чи є одяг, харчування, якщо мале дитя, то чи є памперси, годування відповідне. Буде проводитися фіксація, складатися акт. Практики як такої ще немає, але вона буде напрацьовуватися.

Тому усім, хто собі думав, що можна лишити дитину і не платити аліментів, заявляю, що такий номер не пройде…

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Розмовляла Ірина Бура

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю, батьки, аліменти, закон
В тему