Люди

Олександр Шевченко: «Як заробив перший мільйон і навіщо йду у президенти»

Олександр Шевченко: «Як заробив перший мільйон і навіщо йду у президенти»

Поспішай творити добро

Цьогорічний фестиваль українського духу «Бандерштат» відзначився напрочуд цікавими гостями. Письменники, поети, громадські діячі, музиканти, політики на гутірках ділилися своїми думками про майбутнє України, презентували власні твори, спонукали до активних дій на благо країни.

На третій день гутірок поспілкуватися з учасниками фестивалю приїхав народний депутат, співвласник курорту «Буковель» Олександр Шевченко. Так, Олександр Леонідович розповів про те, як йому вдалося побудувати у маленькому карпатському селі курорт європейського рівня, поділився основними тезами своєї передвиборної програми, яка має назву «Україна – країна гідності і правди», відповідав на запитання про економіку та зміну політичної системи в Україні.

– Олександре Леонідовичу, як Вам вдалося побудувати «Буковель», який тепер відвідують люди зі всього світу? І чи будете продавати курорт у разі обрання Вас Президентом України?

– Це був досить тернистий шлях. Так, у 1990 році я від друзів отримав позику – тисячу доларів, аби поїхати у Воркуту. Там працював у важких умовах, приїхав ледве живий. З Воркути привіз «Форд», проте зовсім скоро цю машину побили  друзі.

Загалом чого я тільки не робив: і  возив товари у Польщу на продаж, і автомобілями торгував, і золотом. Заробітки були 200 – 300 доларів на день. У 90 роках моїм партнером став Анатолій Попадюк, власник першого спільного підприємства, що мало іноземні інвестиції. І ось у 1995 році я запропонував йому досить вигідний бізнес:  купувати молоко та переробляти його на різні молокопродукти. Так, через кілька років фірма стала найбільшим експортером казеїну. Тож свій перший мільйон я заробив, завдячуючи цьому бізнесу. Працювали 38 підприємств, обіг яких на день становив  мільйон гривень. Ще тоді валютний курс був 2 гривні за долар.

Якщо говорити загалом, то інвестиції у  «Буковель» становили 500 мільйонів доларів. Звісно, один я не міг інвестувати таку велику суму, і самотужки втілити в життя такий гігантський проект. У 1999 році доля мене звела з Ігорем Палицею, який, відвідавши Буковель у 2000 році, побачив лише один побудований підйомник. Саме Ігор Петрович запропонував познайомити мене з Ігорем Коломойським. На той час у курорт інвестували лише 2 мільйони доларів. Отже, продали 90%, лишивши 10% собі під гарантії великих інвестицій. У 2005 – 2007 роках було вже побудовано  12 підйомників. Ви собі не уявляєте, якою важкою була робота – пілоти гелікоптерів працювали по 12 годин на день, під час того, як транспортували трубопроводи.

Заявляю, що курорт «Буковель» – бізнес абсолютно прозорий. Особисто мені приховувати немає чого. Так, перший мільйон заробив я сам. Але за мільйон Буковелю не збудуєш. Зараз у «Буковелі»  працюють понад п’ять тисяч працівників. Отримують гідну зарплату, мають хороші умови праці.

Особисто я ніколи у житті не жив на зарплату нардепа, тому що достатньо заробляв і заробляю. На мою думку, в політиці повинні бути успішні підприємці, а не люди, які мають зарплату у кілька тисяч доларів, тому спокусяться на мільйонні хабарі.

У мене шестеро дітей і сьома дитина – «Буковель». Я не кидатимуся обіцянками продати його, тому що ніхто не забороняє президенту бути співвласником.

– Що потрібно Україні, на вашу думку, аби вона успішно розвивалась?

– Чесна влада, яка дотримуватиметься законів. Прозорі правила гри для кожного громадянина, не залежно від його статків та соціального становища. Конституції України має кожен дотримувати однаково: і звичайний українець, і президент. А ще треба просто любити свою країну, свій народ. Не бити, ґвалтувати, торгувати державою. Не змушувати людей виживати, а жити, дати їм гідні пенсії, зарплати. Щоб українці повірили у відкритість і прозорість влади, нормальну роботу банківських установ. Тоді вони будуватимуть бізнес, працюватимуть і на себе, і на економіку своєї країни. А ще насамперед потрібно подолати корупцію. Бо наразі ми з нею боремся, як Дон Кіхот з вітряками, а віз і нині там. Зауважу, що діяльність усіх правоохоронних, антикорупційних органів залежить безпосередньо від  однієї людини – Президента України. Розумію, що наявну майже три десятиріччя систему зламати важко. Для цього до влади після наступних виборів мають прийти не старі корупційні чиновники, не політики, які були 27 років при владі, а нові ефективні менеджери. Ми повинні сказати «до побачення» та відправити на «політичну пенсію» абсолютну більшість старих політиків, «людей системи», які мислять принципами кругової поруки. Комусь із них слід подякувати. А когось попросити розповісти про свої багатомільйонні статки при зарплаті чиновника, депутата, міністра, слідчого, прокурора чи судді. Якщо ми реально хочемо збудувати країну гідності і правди, то не потрібно обирати одних і тих же, думаючи, що старі політики вже накрались і красти не будуть, або керуючись принципом «аби не гірше».

– Один у полі не воїн – говорить народна мудрість. Так само і у керівника, тим паче керманича країни має бути згуртована команда однодумців. Тож хто входить у вашу команду?

– Загалом мої партнери – це український народ. До моєї команди увійшли люди, репутація яких не заплямована корупційними скандалами. Моя команда – це Ігор Гузь, Ігор Палиця, Ігор Коломойський, який зробив для України більше, ніж усі політики разом взяті, пластичний хірург Ростислав Валіхновський, відомий в Україні та на весь світ. У громадському русі «Країна гідності і правди» працюють люди, які готові у перспективі зайняти владні кабінети та щомісяця перевірятися на детекторі брехні. Люди, які не готові пройти таку перевірку і перевірку святими таїнствами (поклавши руку на Біблію), не можуть працювати в моїй команді. Особисто я у разі обрання мене на посаду президента України готовий проходити щомісячну публічну перевірку на детекторі брехні у прямому ефірі.

– Розкажіть детальніше про вашу передвиборну програму та перші кроки у разі обрання Вас Президентом України. 

– Моя програма, в яку я вірю і яку пропоную партійцям та державі, має назву «Україна – країна гідності і правди». Найперше, що я планую зробити у разі перемоги на президентських виборах, – це внести до парламенту законопроекти про імпічмент глави держави та право відкликати нардепів за невиконання обіцянок. І найголовніше – необхідно розпочати процес практичної децентралізації влади.

Крім того, потрібно забезпечити реальну незалежність різних гілок влади. Адміністрація Президента, Верховна Рада, Кабінет Міністрів і суди повинні діяти в межах визначених законом повноважень. Ті чиновники, які не виконують своїх функцій, мають піти із обійманих посад. А кількісний склад чиновницького апарату повинен бути змінений на якісний.

Я хочу забезпечити українцям гідне життя: достойну заробітну платню, належне соціальне забезпечення, гарантовані пенсійні виплати, право вкладати власні кошти у різні пенсійні фонди і можливість їздити якісними дорогами.

Тому впевнений, що, аби здійснити задумане, до влади повинні прийти нові люди. Молоді не за віком, а за світоглядом, здатні здійснити прорив у майбутнє. Мусимо об’єднати наукове, експертне та інтелектуальне середовища як постійно діючу інституцію філософського й експертного осмислення та стратегічного планування поступу держави в світі, що швидко змінюється.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

 

Ірина Белоцька

«Конкурс журналістських матеріалів «Поспішай творити добро» ініційований

«Благодійним фондом Олександра Шевченка» та Українським журналістським фондом».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю, Політика, вибори, олександр шевченко
В тему

Останні матеріали