Люди

Роман Безсмертний: «Я прийняв рішення балотуватися у Президенти»

Роман Безсмертний: «Я прийняв рішення балотуватися у Президенти»

Раніше він очолював виборчі штаби інших кандидатів і партій. Але «за 25 років у політиці я втомився підносити патрони тим, хто відмовляється стріляти», – так коротко описує своє рішення балотуватися у Президенти український політик Роман Безсмертний.

Роман Безсмертний був народним депутатом чотирьох скликань, у 1994 – 2007 роках – представником президента Леоніда Кучми в парламенті,  віце-прем’єр-міністром з питань адміністративно-територіальної реформи, заступником голови Секретаріату Президента Віктора Ющенка, послом України в Білорусі та представником України в політичній підгрупі на переговорах у «Мінському форматі».

Днями Роман Петрович зустрівся із журналістами, аби презентувати своє бачення розвитку країни.

Про сьогоднішню Україну

На думку, Романа  Безсмертного «держава сьогодні існує окремо від людини».

«Більше того, людина сьогодні займається самовиживанням. А держава іноді собі дозволяє «пользовать» людину. Якщо так далі триватиме, людина все менше потребуватиме держави, а держава все більше буде «пользовать» людину. Феномен України полягає в тому, що вона в таких умовах продовжує жити: і як держава, і як суспільство», – зазначає Роман Безсмертний.

За словами Романа Петровича, спостерігається «мертвість політики на центральному і місцевому рівнях».

«Якщо зараз на засідання Кабміну не прийде міністр оборони і міністр внутрішніх справ – уряд цього не помітить. Тому що унікальність ситуації полягає в тому, що уряд взагалі немає ніякого стосунку до безпеки громадян. Він нею не займається. Натомість уряд займається бізнесом. І тому бізнес кричить, що йому важко, а люди кричать, що їм нестерпно», –  каже Безсмертний.

Про громади

На місцевому рівні можна вирішити щонайменше 90 відсотків проблем громадян. На думку Романа Безсмертного, в Україні слід змінити модель органів місцевого самоврядування.

«Ще кілька років тому я казав віце-прем’єру:  перестаньте гратися в громади. Коли ви створюєте громаду, де 2000 людей, – ви самі себе заганяєте в капкан. Натомість пропонував визначити громадами райони, забрати звідти адміністрації і дати можливість  їм сформувати свої виконавчі органи, можливість працювати з бюджетами. А сьогодні: вийшли громади з району – району немає», – пояснює політик.

Додамо, що Верховна Рада і досі не проголосувала за всі необхідні закони для завершення процесу децентралізації. Зокрема, йдеться про такі два важливі питання, як бюджетне (надання права громадам перейти на прямі трансферти з державним бюджетом) та земельне (надання права розпоряджатися землею, яка розміщена на території ОТГ поза межами населених пунктів).

«У нинішній моделі місцевого самоврядування гроші в бюджетній системі «загнані» в центр. Тобто потреби зосереджені в одному місці, гроші – в іншому, а повноваження – Бог знає де», – каже Роман Петрович.

Про війну і Порошенка

«З Порошенком не спілкувався з моменту, коли вийшов з Мінського процесу, тобто це скоро буде два роки. У нас із Петром Олексійовичем, на жаль, кардинально протилежні погляди щодо ситуації з війною. Сьогодні від влади немає ні пропозицій, ні законопроектів і розуміння, що робити з війною», – розповів Роман Безсмертний.

«Під час Мінського процесу запитав у Президента, яка його думка із цього приводу. Натомість почув у відповідь: свої міркування не озвучу. Мовляв, ти ж отримуєш директиви від Міністерства закордонних справ, то згідно з ними і дій. Я взяв участь у 47 раундах Мінських переговорів і жодного разу ніяких директив не отримав…»

Представник України в підгрупі з політичних питань Тристоронньої контактної групи Роман Безсмертний вийшов із Мінського процесу у квітні 2016 року. Як її член, він вів перемовини про умови виборів на окупованих територіях і про можливість чи неможливість внесення змін до Конституції.

«Україні потрібна лише безпечна реінтеграція окремих районів Донецької та Луганської областей, а для цього потрібен відповідний закон. Про що говорив із самого початку, працюючи у групі. На цьому етапі питання номер один – встановлення і ведення діалогу з містами, які не є суб’єктами переговорного процесу. Ця ідея навіть не стала предметом розгляду, адже передбачала конкретні кроки, пов’язані з роботою на декількох рівнях: внутрішньоукраїнському, українсько-російському, центральноєвропейському, загальноєвропейському і глобальному. Серед головних компонентів забезпечення процесу безпечної реінтеграції: силовий (армія), міжнародний (єдність позицій партнерів), економічний та соціальний.  Простий приклад. Чому досі не прийнята Програма з відселення людей з окупованих територій? Зараз літо. Чому дітей звідти не забрати до нас на оздоровлення? Це роблять. Роблять волонтери, приватні особи, але не держава», – зауважує Безсмертний.

Про Конституцію

Конституція – це живий організм. Вона живе разом із суспільством. Вона постійно потребує вдосконалення. Так характеризує Основний закон держави Роман Безсмертний.

Зауважимо, що Безсмертний – кандидат політичних наук, один з основних авторів Конституції України, прийнятої 28 червня 1996 р. До того також був одним із авторів Конституційного договору між Верховною Радою та Президентом України від 8 червня 1995 р.

«Сьогодні суспільство пережило Конституцію. Тому слід вести мову про певні установчі дії, глибокі установчі дії. Конституція України потребує якнайшвидшого оновлення, щоб відповідати потребам людини і держави. Наприклад, Генпрокуратурі в Конституції присвячений окремий розділ. Натомість там нема жодного слова про Національне антикорупційне бюро України, Національне агентство з питань запобігання корупції, Державне бюро розслідувань, Антикорупційний суд. Виходить, що той орган, який має конституційні повноваження, нам не потрібен. А той, що не має, – потрібен. Так нещадно знущатися над Конституцією, як знущалися впродовж більш як двох десятків років, не можна», – підкреслює Роман Безсмертний.

Про парламент

На думку Безсмертного, «в Україні у політиці ми скотилися до сюжету спектаклю у театрі. Людина і політик потрібні одне одному тільки тоді, коли один у ролі глядача, а другий – актора. В першу чергу необхідно позбавитися дуалізму влади. Сьогодні кадрова політика у Президента, а фінанси – в Кабінету Міністрів. Якщо погано – винен уряд, якщо добре – заслуга Президента».

Щодо парламенту Безсмертний досить відвертий у висловленні своїх міркувань.

«У Верховній Раді не бачу політичних сил у принципі. Це або виборчі проекти, або  команди. Виборчий проект –  «Народний фронт» з БПП. А команда імені однієї людини – це «Батьківщина». Опозиційний блок – група зляканих людей, яких загнали в куток, – каже політик. – Збереження таких партій країні не потрібне. Потрібно кардинально переглянути закон про політичні партії. Я не знаю, в якій європейській партії є індивідуальне членство, меншість домінує над більшістю, спостерігається безправ’я опозиції. Зараз деякі партії пропонують мені свою підтримку. Але моє бачення таке: потрібно домагатися зміни закону. В ході передвиборної кампанії презентую бачення розвитку політичної системи і ролі в ній партій. У нинішньому ж парламенті є лише окремі депутати, з якими хотів би працювати».

«З Юлією Володимирівною (Тимошенко. – Авт.) у нас давно дружба. Ми товаришуємо, розпочинаючи з 1996 року. Періодично ця дружба поглиблюється. Для мене головне – важлива детальна розмова про проблеми. Для чого потрібна політика? Для того, щоб ми виходили на сумарне рішення, що 2/3 частини суспільства це приймають і замовляють», – зазначає Роман Петрович.  

Про чиновників і корупцію

«Починається це все зверху. Що менше буде підписів у дозвільній системі, що більше там буде існувати автоматизованої заявничої форми, то більше ми мінімізуємо всі  подачки. При нинішній системі комунікації жодної необхідності ходити по владних кабінетах немає. Я прихильник такого варіанта: телефони всіх посадових осіб – мобільні, службові, ті, що перебувають поруч із його мобільним мобільні, ставити на прослуховування, як у Польщі. Річ не в тому, що слухають, – річ у тому, що ми говоримо. Потрібно думати, що ми говоримо. Це прибере таку складову, як торгівля на підписах», – переконаний Роман Безсмертний.

Про землю

У  цій сфері, зауважує політик,  дві проблеми: закони, які відсутні, і кадри, яких немає.

«Я абсолютно нормально ставлюся до цивілізованого ринку землі. На нинішньому етапі і при нинішніх підходах не уявляю, як сьогодні запустити цей механізм. З моєї точки зору, Україні не вистачає до десятка документів, які регламентують ринок землі. Починаючи з того, які норми і межі, та закінчуючи тим, до яких соціальних наслідків це призводить. Для того, аби прийняти ці закони, достатньо року. Для того, щоб знайти кадри – 1,5 року. Стартувати потрібно з проведення повної інвентаризації. Як тільки ви її проведете, то ви злякаєтеся. Більше того, я б опублікував і показав, хто підписував земельні документи. По районах різниця в гектарах становить 2 – 4 тисячі. А вже провели розпаювання», – зазначає Роман Петрович.

Про участь у виборах

«Якої України ми хочемо? Відповіді й досі не сформовано. Я починаю свою роботу з того, що запрошую до діалогу, в рамках якого ми почнемо говорити про Україну, якою ми її хочемо бачити, і хоча би сформуємо її образ. Я не займався лідерством. Але прийняв  рішення балотуватись у Президенти. Якщо хтось має намір мене підтримати – нехай задекларує це публічно. Період компромісів у моєму житті завершився», – каже Роман Безсмертний.

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Дарія Політек

P.S. Вибори Президента України відбудуться у березні 2019 року.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю, Політика, вибори, президент
В тему