Люди

20 років допомагає людям повертати здоров’я цілющими травами

20 років допомагає людям повертати здоров’я цілющими травами

Анатолій Стецюк із Луцька понад 20 років присвятив вивченню, збиранню й лікуванню цілющими травами. А нині все більше і більше людей, відмовляючись від аптечних таблеток із купою побічних дій, обирають для лікування корисні рослини, за якими йдуть до Анатолія Андрійовича.

Бо знають: у нього можна знайти навіть дуже рідкісні лікувальні трави, та ще й зібрані в екологічно чистих регіонах.

– Захоплення цілющими рослинами мені перейшло від мами, – розповідає Анатолій Андрійович. – Вона присвятила своє життя цій діяльності. Я ж із дитинства спостерігав за нею, долучався до справи, бачив, як із допомогою правильно підібраних трав люди виліковуються навіть від найважчих недугів.

– Чи дійсно трави лікують складні недуги?

– Так, я був очевидцем випадків, коли люди рятувались травами навіть від онкозахворювань. Дуже часто трави лікують від безпліддя, багатьох захворювань не тільки тіла, але і душі. Я бачив людей, яким допомогла моя мама, тих, які змогли стати батьками, приводили до нас своїх діток, щиро дякували за допомогу.

– А як розпочався ваш шлях у світ трав?

– Спочатку я займався заготівлею трав, вивченням їхніх властивостей. Згодом уже не уявляв свого життя без цього. Також ми працювали із відомими травниками, такими, як Олександр Бура, який направляв до нас, давав свої рецепти. Деякі з цих рецептів маємо і донині.

«Пропонуємо близько 300 видів цілющих рослин»

– Зараз у Вас – величезна кількість різних трав. Чи Ви заготовляєте їх самотужки?

– Так, зараз пропонуємо близько 300 видів лікарських рослин, і переважно я заготовляю їх самотужки. Але є й настільки рідкісні екземпляри, які замовляємо у надійних, перевірених поставників, із якими співпрацюємо багато років поспіль. Але в основному збираю трави в екологічно чистих регіонах Волині, також чимало видів рослин мені передає брат дружини із Тернопільщини, який теж займається цією діяльністю. Маю також друзів у Карпатах, які постачають сировину. Але можу гарантувати, що усі трави, які я пропоную людям, зібрані в безпечних здорових зонах і тому цілком безпечні, якісні і корисні для вживання.

– Чи це правда, що трави, які ростуть поблизу автошляхів, не можна використовувати?

– Звісно, трави, які ростуть при дорозі, накопичують шкідливі речовини і можуть лише нашкодити. Особливо це стосується кореня кульбаби. Цей засіб дуже корисний і має безліч властивостей, але якщо він росте при дорозі, то накопичує свинець й інші токсичні речовини. Тому корінь кульбаби потрібно збирати у спеціальних чистих регіонах, у визначений період року.

– Знаю, що цей корінь дуже корисний при алергіях?

– Так, цей засіб має сильну очищувальну й зміцнювальну дію. Але корисніша при алергіях – фіалка триколірна.

– Чи багато часу витрачаєте на заготівлю трав?

– Усе життя. Це безперервний процес. Особливо коли починається сезон, приходить весна і з’являються бруньки, одразу починаємо збір. Спочатку соснові, березові бруньки, потім листочки берези, трава первоцвіт, а далі й пішло-поїхало – лишень встигай.

«Маємо унікальні збори трав, ефективність яких доведена роками»

– У Вас настільки широкий асортимент, і Ви знаєте про їхні властивості й користь?

– Насправді знати усе про трави неможливо. Це наука, якій потрібно вчитися все життя. Але, звичайно, я можу розповісти, чим корисна та чи інша рослина, кому вона буде корисна, а кому протипоказана. Але водночас я постійно дізнаюся про трави нове, вивчаю їх. Адже вони, на відміну від традиційних ліків, мають дуже широкий спектр дії. Наприклад, ісландський мох, який зазвичай вживають від кашлю. Він бактерицидний, антибактеріальний, добре виводить мокротиння. Але у нього є й інша, менш відома користь – ісландський мох дуже корисний для шлунка, якщо його правильно і довше поварити. Є трави, які водночас лікують тіло і позитивно впливають на нервову систему. Їхня дія дуже широка, комплексна, і до кінця не вивчена. Тому й підбирати трави бажано суто індивідуально, враховуючи і вік пацієнта, і наявність усіх порушень у здоров’ї. Тривалість приготування трав теж змінює їхні властивості. Одна і та ж рослина може давати різний ефект, залежно від її приготування.

– Ви самотужки готуєте трав’яні збори?

– Так, як бачите, у нас є спеціальні збори трав відповідно до поширених захворювань. Адже при правильному поєднанні деякі трави діють потужніше й ефективніше. Також маємо унікальні збори трав, ефективність яких доведена роками. Але рецептури цих зборів не розголошуємо, аби не втратити їхньої оригінальності, правильного дотримання пропорцій. Серед таких зборів, складу яких не розкриваємо, дуже популярні збори для очистки організму й схуднення, для пониження кислотності, для налагодження кровообігу та чимало інших.

– Із якими проблемами до Вас найчастіше звертаються люди?

– Із захворюваннями щитоподібної залози, шлунка, підшлункової. У холодні періоди – із застудними захворюваннями. Старших людей часто турбують запаморочення, погане кровопостачання мозку, серцеві хвороби.

– Довіра до лікування травами зростає?

– Так, люди довіряють травам і обирають такий спосіб лікування усе більше волинян. Через дорожнечу ліків до допомоги трав звертаються ще більше людей.

– А ефект від трав не менший, ніж від аптечних ліків?

– Ефект може бути й значно більший, однак тривалість лікування травами довша. Крім того, їх потрібно правильно готувати і підбирати. І ще одна важлива перевага – трави не мають тих побічних дій, які наявні в хімічних медпрепаратах.

«Парило – одна із кращих трав України»

– Чи ефективні трави для лікування діток?

– Так, звичайно, при застудних захворюваннях трави для діток дуже помічні. Та ж ехінацея – природний стимулятор імунітету. Вона корисна і смачна, дуже добре переноситься і практично не викликає алергій. Хоча, звісно, все дуже індивідуально. Із травами потрібно теж поводитися обережно й виважено.

– Яка із трав ваша найулюбленіша?

– Мені подобається трава парило – це одна із найкращих трав України. Вона дуже приємна на смак і має величезний спектр дії. Ця рослина бактерицидна, антисептична, очищує кров, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Чинить протизапальну дію, має сечогінні, протиглисні, протипухлинні властивості. Її використовують при лікуванні жовчного міхура, шлунка, печінки, при кровотечах і геморої, при болях в животі тощо.

– Яка трава є найкориснішою для жінок, а яка – для чоловіків?

– Для жінок найкорисніша настоянка кореня Червоної щітки. Цей засіб корисний при багатьох захворюваннях, але це і природний дар жінкам, використовується для лікування мастопатії, міоми матки, ерозій, кіст, ендометріозів, нерегулярних циклів. Для чоловічої сили найкраще – корінь калгану жовтого. А загалом підбір трав краще здійснювати суто індивідуально. Звертайтесь –  допоможемо!

БІЛЬШЕ ПРО ВІДОМИХ ТА ЦІКАВИХ ЛЮДЕЙ ЧИТАЙТЕ В ГРУПІ «ЖИТТЄВІ ДРАМИ» В FACEBOOK! ЩОБ ПІДПИСАТИСЯ НА НЕЇ — НАТИСНІТЬ ТУТ!

Ольга Бойчук

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Найцікавіше, Інтерв'ю, луцьк, лікування
В тему