Відео

У Новій українській школі не буде «домашки» та груп подовженого дня (відео)

У Новій українській школі не буде «домашки» та груп подовженого дня (відео)

Програма початкових класів із цього року побудована таким чином, що дітям не задаватимуть домашнє завдання. Тому необхідність щодня носити важкі портфелі з підручниками відпадає.

Всі навчальні матеріали залишаються в класі, для цього є спеціально відведене місце під партою. У зоні творчості у кожної дитини буде свій індивідуальний бокс для зберігання крафтових матеріалів: картону, кольорового паперу, альбомів, ножиць, фарб тощо. На відповідному уроці діти самостійно діставатимуть свій контейнер і готуватимуться до завдання – пише vesti-ukr.com.

Але якщо дитина захоче вдома «підтягнути» якісь предмети, навчальний матеріал вона може взяти із собою – це не забороняється. А ось через те, що не буде домашніх завдань, не стане і групи продовженого дня, тобто після закінчення уроків, приблизно о 12-й годині, школярів потрібно забрати додому.

Читайте також: Фізику, хімію, астрономію, біологію та географію об’єднають в один предмет

Це влаштовує не всіх батьків, адже більшість з них у цей час іще на роботі. Не буде в початковій школі й оцінок, для багатьох татів і мам це незвично, адже вони не зможуть контролювати успішність дитини. «У 1-му і 2-му класі вчителі зможуть застосовувати лише вербальне оцінювання для стимуляції і підбадьорювання дітей: «Дуже добре», «Молодець», «Добре», «Старайся». Відсутність оцінок допомагає дітям не боятися виконати завдання неправильно, адже в НУШ немає такого поняття «правильно» або «неправильно».

Замість предметів – компетентності

Головна особливість НУШ полягає в об’єднанні кількох шкільних предметів в один – «Я пізнаю світ». При цьому в програмі буде менше правил і теорії, а більше практики, на основі якої діти самі робитимуть висновки. Наприклад, у першому класі вони не будуть зазубрювати приголосні та голосні букви, робити звуко-буквений аналіз, вчити таблицю множення. Замість цього, повторюючи букви за анімованими персонажами, навчаться їх складати в склади і слова, а підглядаючи в таблицю множення при розв’язанні прикладів, автоматично її запам’ятають.

Читайте також: Українських школярів чекають додаткові випробування

Експерти кажуть, що не варто переживати, що класичні предмети: математику, українську та англійську мови – змішають в одну купу, а також про те, що на одному уроці потрібно буде користуватися підручниками з різних предметів та ін. Як і раніше, з основних дисциплін будуть окремі уроки, але, крім належних за планом п’яти годин української мови та трьох годин математики, буде ще сім годин інтегрованого курсу «Я пізнаю світ». У цей урок входитимуть одночасно основи здоров’я, інформатика і природознавство, і діти будуть застосовувати знання з математики, а читаючи завдання, стануть тренуватися в читанні. Тому уроки будуватимуть таким чином, щоб у темі дня використовувалися знання з різних предметів. Наприклад, при навчанні на комп’ютері учні працюватимуть у програмі, яка пояснить їм, що вода може перебувати в трьох різних станах – твердому, рідкому та газоподібному.

Українська мова і читання об’єднають в один предмет, тобто діти не будуть окремо вчити букви й окремо тренуватися складати їх у слова. Крім того, сьогодні школярам не знижуватимуть оцінки за каліграфію, неправильне з’єднання букв або написання їх не таким розміром, як треба. Головне, щоб вони зрозуміли, як літери виглядають і вимовляються, а згодом самі випишуться.

Відео дивіться тут

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Україна
В тему