Відео

Чорні діри можуть стирати минуле (відео)

Чорні діри можуть стирати минуле (відео)

Це спростовує одну з основних космологічних теорій – теорію «космічної цензури»

Таку теорію висловив та довів математик з Каліфорнійського університету Пітер Хінтц. Він зазначив, що рівняння теорії відносності Альберта Ейнштейна припускають: усередині деяких чорних дір минуле умовного спостерігача стирається і з’являються різні варіанти майбутнього. Пише Science Daily.

Учений і математик Пітер Хінтц кинув виклик авторитету Пенроуза, який майже півстоліття тому сформулював теорію «космічної цензури».

Нагадуємо, На Землю з космосу рухається вкрай небезпечна «Чорна діра»

Згідно із розрахунками Хінтца, у випадку з деякими видами чорних дір у такому Всесвіті, що розширюється, як наш, спостерігач може пережити перехід за горизонт подій з детермінованого світу в недетермінований. Тобто там, де його минуле стерлося б, а майбутнє стало невизначеним.

«Наскільки мені відомо, жоден фізик не збирається подорожувати всередину чорної діри і вимірювати процеси, що відбуваються в ній. Це суто математична теорія, і запропоноване мною рішення робить рівняння Ейнштейна математично більш цікавими, – зазначив сам автор дослідження. – Це питання, яке можна реально вивчати математично, але відповідь на нього має фізичні, майже філософські наслідки, що робить вирішення загадки стирання минулого за горизонтом подій дуже крутим заняттям».

Загалом спостереження за однією із чорних дір підтвердили правоту Альберта Ейнштейна.

«20-річний експеримент з вивчення руху пари зірок, що обертаються навколо чорної діри в центрі нашої Галактики, показав, що все відбувається в повній відповідності із загальною теорією відносності», – йдеться в повідомленні.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ, Світ
В тему

Останні матеріали