14 Лютого 2018
Новини

Єгиптологи розповіли про загадку «кричущої мумії»

Єгиптологи розповіли про загадку «кричущої мумії»

Каїрський музей вперше виставив на огляд «кричущу мумію», таємницю якої допоміг розкрити спеціальний проект єгиптологів і аналіз ДНК. Про це повідомляє english.ahram.org.eg.

Незвичайний експонат буде виставлений на огляд протягом тижня. Приводом послужило завершення досліджень у рамках проекту, що стартував кілька років тому. Його запустили спеціально для вивчення мумії, знайденої в 1886 році поблизу Луксора. Вона не схожа на жодну іншу, і тому більш як століття інтригувала вчених.

«Її умовно назвали мумія «Безіменний царевич E», – розповів керівник спецпроекту єгиптолог Захі Хавасс. – Вона завжди була оточена таємницею. Мумію знайшли в королівській гробниці. Однак тіло було обгорнуте шкірою козла, яка вважалась у древніх єгиптян нечистою, а не бинтами, як було прийнято. Руки і ноги були пов’язані ремінцями. Тіло навіть не муміфікували, а просто залишили висихати».

Розкритий від страждань рот і жахлива гримаса мумії дали їй іще одну назву – «кричуща». Генетики провели аналіз ДНК і встановили, що похований був сином фараона Рамсеса III. У ньому впізнали царевича Пентуара – учасника змови проти свого батька.

Читайте ще: Єгипет: що подивитись окрім пірамід

Ті події детально описані в папірусах, що зберігаються в музеї Туріну. Текст відомий під назвою «Змова в гаремі». Одна з дружин фараона Ку намовила Пентуара та інших спільників убити Рамсеса III. Змовники виконали задумане, але були схоплені. У папірусі йдеться, що Пентуара задушили.

В ході дослідження на шиї «кричущої мумії» були виявлені сліди, які підтверджують цю версію. На думку вчених, царевича хоч і поховали в королівській усипальниці, але за скоєне позбавили традиційного ритуалу поховання.

Нагадаємо, Археологи виявили древній шлюбний контракт, якому 4 тисячі років

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему