14 Лютого 2018
Новини

Із Днем святого Валентина, і не тільки!

Із Днем святого Валентина, і не тільки!

Цей день створений для свята, точніше, для свят, адже у світі відзначають не тільки День закоханих, але і безліч інших радісних і незвичайних подій.

День святого Валентина

Вважається, що День святого Валентина існує вже понад 16 століть, але свята Любові відомі з іще більш ранніх періодів – часів стародавніх язичницьких культур. Наприклад, римляни в середині лютого святкували фестиваль еротизму, званий Lupercalia, в честь богині любові Juno Februata. У свята є і конкретний «винуватець» – християнський священик Валентин. Ця історія датується приблизно 269 роком, у той час Римською імперією правив імператор Клавдій II. Воююча римська армія відчувала гостру нестачу солдатів для військових походів, і воєначальник був переконаний, що головний ворог його «наполеонівських» планів – шлюби, бо одружений легіонер про славу імперії думає набагато менше, ніж про те, як сім’ю прогодувати. І, щоб зберегти в своїх солдатах військовий дух, імператор видав указ, що забороняв легіонерам одружуватися. Але закохуватися римські вояки від цього не стали менше. І на їхнє щастя, знайшлася людина, яка, не лякаючись імператорського гніву, взялася таємно вінчати легіонерів з їхніми коханими. Ця людина – священик на ім’я Валентин з римського міста Терні (Valentine of Terni). Мабуть, він був справжнім романтиком, тому що його улюбленими розвагами було мирити посварених, допомагати писати любовні листи і дарувати на прохання легіонерів квіти об’єктам їхньої пристрасті. Ясна річ, щойно про це дізнався імператор, то вирішив таку «злочинну діяльність» припинити. Валентина засудили до страти. Трагедія ситуації була ще й у тому, що і сам Валентин був закоханий у дочку тюремника. За день до страти священик написав дівчині прощального листа, де розповів про свою любов, і підписав його «Твій Валентин». Прочитане це послання було вже після того, як священика стратили. Згодом, як християнський мученик, що постраждав за віру, Валентин був канонізований католицькою церквою. А в 496 році римський Папа Геласіус (Pope Gelasius I) оголосив 14 лютого Днем святого Валентина. З 1969 року в результаті реформи богослужіння святий Валентин був вилучений з літургійного календаря католицької церкви (разом з іншими римськими святими, відомості про життя яких суперечливі та недостовірні). Втім, і до 1969-го церква не схвалювала і не підтримувала традицій святкування цього дня. У День святого Валентина прийнято дарувати одне одному подарунки і «валентинки».

Чи так усе було насправді, невідомо, але, очевидно, саме звідти повелося писати в День святого Валентина любовні записки – «валентинки». А ще в це свято люблять влаштовувати весілля і вінчатися. Вважається, що це стане запорукою вічного кохання.

Міжнародний день дарування книг

Щорічно, починаючи з 2012 року, 14 лютого відзначається Міжнародний день дарування книг (International Book Giving Day), який об’єднує всіх, хто дарує книги дітям і прищеплює їм любов до читання. Це свято стало міжнародним не тільки з причини своєї глобальної суті, а й тому, що корінням своїм воно вийшло з народу, тобто ініціатива його появи належить одній звичайній людині – американці Еммі Бродмур – засновниці сайту дитячої книги в США. А ще Еммі Бродмур – мати трьох дітей. Саме запитання одного із синів, який поцікавився якось у мами, чому немає такого дня в році, коли люди дарують одне одному книги просто так, і стало поштовхом до появи на світ нового значимого свята. Звертаючись спочатку по своїх каналах зв’язку до знайомих блогерів, користувачів соціальних мереж, колег і партнерів по сайту, Еммі ініціювала в 2012 році щорічне проведення 14 лютого Дня дарування книг. Запитання маленької дитини, ініціатива й активна позиція її матері були підхоплені мільйонами людей по всьому світі, що і сприяло становленню цього свята як Міжнародного дня. І сьогодні цього дня прийнято дарувати книги, передусім – діткам, а також тим, чиї можливості доступу до читання книг з тих чи інших причин обмежені.

День комп’ютерника

14 лютого 1946 року науковому світу і всім зацікавленим був продемонстрований перший реально працюючий електронний комп’ютер ENIAC I. Цікаво, що роботи з розробки першої обчислювальної машини спонсорувались американською армією, якій комп’ютер був необхідний для проведення військових розрахунків, планування і програмування. ENIAC I пропрацював до 23-ї години 45 хвилин 2 жовтня 1955 року, а потім його розібрали. Звичайно, були і більш ранні комп’ютери, але це все прототипи і експериментальні варіанти. Як на те, то першим комп’ютером узагалі була аналітична машина Беббіджа. Але ENIAC став першим реально працюючим на практичних завданнях комп’ютером. Між іншим, саме від ENIACа сучасні комп’ютери успадкували двійкову систему числення.

Початок Великого посту в західних християн

14 лютого (дата для 2018 року) – Попільна середа (лат. Dies Cinerum) – відкриває Великий піст у латинському обряді католицької, англіканської і деяких лютеранських церков, що триває 45 днів (або 46 днів – у високосний рік) і закінчується Великоднем. У цей день, відповідно до древніх звичаїв, віруючим наноситься на чоло знамення хреста освяченим попелом. У єврейській традиції посипання голови попелом символізує скорботу і покаяння. Із 3 – 4 століть Церква стала покладати попіл на голови тим, хто публічно кається, після сповідання ними своїх гріхів. З 10-го століття голову попелом почали посипати всі вірні, щоб позначити свій вступ на шлях навернення до Бога. У 14-му столітті покладання попелу траплялося в Західній Церкві вже повсюдно. Під час обряду покладання попелу священик повторює: «Покайтеся і віруйте в Євангеліє» або «Пам’ятай, що ти прах і в прах повернешся». Ці слова і дії символізують сердечну тугу і покаяння, з якими християнин починає піст. Пальмові (або вербові) гілки, що збереглися з минулого свята Входу Господнього в Єрусалим (Пальмова неділяё), спалюються, а зібраний попіл освячується. Вогонь, що спалює гілки верб, вказує на вогонь любові, який перетворює все грішне в попіл. Католицька церква розрізняє поняття «піст» і «утримання від м’яса». Утримання від м’ясної їжі обов’язкове в усі п’ятниці року, крім великих свят. У Попільну середу і Страсну п’ятницю Церква наказує вірянам дотримуватися суворого посту – цього дня не можна споживати м’ясо, а пісну їжу дозволено їсти досхочу тільки раз у день. У разі, коли хтось не може дотримуватися цих приписів, Церква дозволяє провести дні покаяння інакше. У православ’ї Великий піст починається в понеділок, який також називається Чистий понеділок.

Дугжууба (ритуал очищення)

Дугжууба – це особливий обряд очищення в переддень нового року за східним стилем. З давніх часів народи, які сповідують буддизм, дуже трепетно ??і серйозно ставилися до цього обряду. Дугжууба проводиться в 29-й місячний день напередодні першого весняного молодика. У бурятів і монголів Сагаалган (Новий рік, «Білий місяць») – єдине свято в році, на відміну від європейського календаря, свято – як час веселощів, офіційних вихідних днів, подарунків і побажань. Новий рік є святом у китайців, корейців, японців, монголів і тибетців, саме з Нового року збільшувався вік кожного. У помешканнях у розпалі прибирання – не залишається куточка навіть у комірчині, який не буде вичищений від пилу. За старих часів у ці дні потрібно було і перетрушувати весь одяг, готувалися особливі наряди з найдорожчого шовку та парчі всім – від малого до великого. Обряд Дугжууба – це також своєрідний обряд «збирання», очищення – спеціальний ритуал усунення всіх перешкод, очищення від усього лихого для того, щоб у новому році людина знайшла благополуччя, почувала щастя, мир і спокій.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему