7 Грудня 2017
Новини

«Соціальна чистка»: у цій країні вбивають ембріони із синдром Дауна

«Соціальна чистка»: у цій країні вбивають ембріони із синдром Дауна

В скандинавській країні майже вдалося ліквідувати синдром Дауна, та люди по всьому світу цим обурюються, називаючи методи ісландців «соціальною чисткою».

У таких провідних країнах світу, як Сполучені Штати Америки та Велика Британія, щороку все більш помітними у суспільстві стають люди із синдромом Дауна. Частка діток, які народжуються із цим діагнозом, щорічно зростає. А ось в Ісландії «сонячні» люди майже повністю зникли, пишуть закордонні ЗМІ. 

Нещодавнє дослідження CBS News продемонструвало, що в середньому лише дві (!) ісландські дитини у рік народжуються із цим синдромом. Тобто в Ісландії майже на сто відсотків вдалося викорінити цю генетичну аномалію. Але публікація результатів дослідження і шлях, яким ісландці цього досягли, здійняли в Інтернеті жорстку дискусію.
Національна університетська лікарня Ісландії Landspítali пропонує передпологові скринінгові тести вагітним жінками з початку 2000-х років, що є важливим кроком у виявленні проблем розвитку в плода, включаючи синдром Дауна.

На відміну від приблизно 67% жінок у США, які воліють переривати вагітність у разі діагностування цієї аномалії, майже 100% ісландок ідуть на аборт. Таким чином роблячи синдром Дауна вкрай рідкісним у острівній державі.

«Я усвідомлюю, що ми майже викорінили синдром Дауна з нашого суспільства», – сказав в інтерв’ю генетик Карі Стефанссон.
Незважаючи на шквал критики і звинувачень у насильницьких абортах та «соціальній чистці», ісландські медики переконують: усі ці аборти, які проводяться в Ісландії, були здійснені з волі самих вагітних.

«Ми намагаємося зробити консультації якомога більш нейтральними, та окремі критики скажуть, що, навіть просто пропонуючи вагітним проходження цього тесту, ми підштовхуємо жінок до абортів», – зауважила керівник відділу пренатальної діагностики Landspítali Хулда Х’яртардоттір. 

Відзначимо, що, незважаючи на нелегке життя, яке чекає на дітей з таким діагнозом у сучасному соціумі,  дуже багато людей по всьому світу, батьків таких «сонячних» діток вважають переривання вагітності при такому діагнозі у плода неетичним. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему