7 Грудня 2017
Новини

За НАБУ дали по руках

За НАБУ дали по руках

Після заяв Генерального Прокурора Юрія Луценка про те, що НАБУ працює незаконними методами, країни Заходу підтримали Національне антикорупційне бюро і просили не заважати працювати.

Наша влада, як ніхто, любить створювати собі проблеми на рівному місці. Спочатку Президент України заявляє про те, що будуть створені органи, які не просто стежитимуть за чиновниками, але й провокуватимуть їх брати хабарі, а коли така робота починається, то те саме керівництво, але вже в особі ГПУ, заявляє, що це незаконно.

Зрозуміло, що «наїзд» системи на НАБУ йде по повній програмі, тому що в країні з’явився орган, на який вплинути ніяк не виходить. НАБУ – це фактично західна антикорупційна структура всередині країни. В таких умовах для себе небезпеку відчуває вже весь чиновницький апарат, включаючи виборну Верховну Раду.

Юрій Луценко, який не поїхав на форум з повернення вкрадених коштів, з трибуни парламенту заявив, що нібито його відомство повернуло державі півтора мільярда доларів, у той же час НАБУ – тільки 26 тисяч гривень. Крім того, що це відверта брехня, оскільки саме співробітники НАБУ вели справу про повернення півтора мільярда доларів, які Луценко приписав ГПУ. Глава прокуратури ще й забув про те, що його відомство намагалося перешкодити поверненню в бюджет 750 мільйонів гривень у «газовій справі».

Такі атаки з боку органів влади на НАБУ не сподобалися Заходу, тому українській владі почали «давати по руках». Якщо хтось уже розійшовся і думає, що скоро можна буде покінчити з непокірним антикорупційним органом, то він сильно помиляється. Спочатку із заявою на підтримку НАБУ виступили в ЄС. Там чітко заявили, що українська влада всіма силами намагається перешкодити роботі органу, а повинна навпаки – допомагати. Велика Британія також висловилася на підтримку НАБУ, в Лондоні заявили, що вклали значні ресурси в створення цього органу. Останні події, зокрема втручання в розслідування НАБУ і викриття його агентів під прикриттям, – це тривожний знак, що ставить під загрозу майбутнє незалежних антикорупційних розслідувань, заявили британці.

Далі відреагували у США. В Державному департаменті заявили, що серед працівників антикорупційного бюро є представники правоохоронців Америки. Вони працюють у структурі та якісно виконують свої обов’язки. Глава НАБУ Артем Ситник, який перебуває у відрядженні в США, заявив, що у Федеральному бюро розслідувань були шоковані такими заявами з боку Луценка. Вони витратили багато часу і сил на те, щоб знайти і повернути в український бюджет величезні кошти.

Якщо говорити простими словами, то країни Заходу зажадали від української влади припинити «наїжджати» на НАБУ і дати можливість працювати, в іншому випадку будуть вжиті заходи.

До такого повороту Юрій Віталійович, очевидно, був не готовий. Він, як школяр, сьогодні виправдовувався, що не знав про те, що в структурі НАБУ працюють американські фахівці. Влада знову створила собі проблему на порожньому місці. У країн Заходу є гроші, які вкрай потрібні Україні, але їх ніхто не дасть, якщо нападки на НАБУ не припиняться.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему