3 Грудня 2017
Новини

Історична знахідка: знайшли 200 скам'янілих птерозаврів та понад 200 їхніх яєць

Історична знахідка: знайшли 200 скам'янілих птерозаврів та понад 200 їхніх яєць

Вік знайдених останків — близько 120 мільйонів років, а виявили їх у Турфанськой западині на північному заході Китаю.

Група вчених з Інституту палеонтології хребетних і палеоантропології Пекіна виявила близько 200 скам'янілостей дорослих птерозаврів і понад 200 їхніх яєць. Ще 16 з них містять скам'янілі ембріонів птерозаврів. Дослідження опубліковане в журналі Science, пишуть ЗМІ.

Вчені кажуть, що за всю історію палеонтології ця знахідка є однією з наймасштабніших. У попередні роки під час розкопок та досліджень вдалося знайти лишень шість добре збережених яєць.

Учені припускають, що швидше за все, цей район затопило водою, а тому всі птерозаври залишилися поховані під тоннами піску. Але це створило ідеальні умови для збереження останків дорослих особин та яєць.

За допомогою комп'ютерної томографії палеонтологи змогли краше вивчити ембріони давно вимерлих доісторичних тварин. На прикладі одного із зародків з'ясувалося, що задні кінцівки маленьких птерозаврів були набагато сильнішими за передні. Це означає, що після вилуплення з яйця дитинчата могли тільки ходити. А ще, у ембріонів на відміну від дорослих особин не було зубів.

Це відкриття дозволяє зробити висновок, що потомство птерозаврів було вкрай безпорадним. Малюки не могли прогодуватися і подбати про себе без допомоги дорослих особин. А тому батьки дуже дбайливо ставилися до збереження яєць, а потім оберігали новонароджених дитинчат.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему