24 Листопада 2017
Новини

Вчені знайшли незаперечний доказ еволюції

Вчені знайшли незаперечний доказ еволюції

Біологи Принстонського університету в США вперше спостерігали виникнення нового виду хребетних тварин у дикій природі. Дослідники виявили, що на галапагоському острові Дафне з’явилися раніше не описані зоологами дарвінові в’юрки. Відкритий вид назвали великою птицею.

Про це повідомляє видання Science Alert.

У XIX столітті натураліст і мандрівник Чарльз Дарвін, побувавши на галапагоських островах, дійшов висновку, що всі в’юрки, які тут живуть, походять від єдиного предка. Всього відомо 15 видів птахів.

Вчені спостерігали, як між в’юрками сталася міжвидова гібридизація – схрещування двох різних видів з появою потомства. На острів Дафне потрапив самець виду Geospiza conirostris, який характерний для інших островів і сильно відрізняється від місцевих птахів. Він парувався з двома самками виду Geospiza fortis. Пташенята, що з’явилися, виявилися фертильними, тобто здатними до розмноження, що для гібридів є нетиповим.

У нових птахів набір видаваних звуків відрізняється від вокалізації G. fortis. Вони також мають дзьоб іншої форми та розміру і паруються тільки з представниками свого виду.

2002 року через посуху загинули майже всі птахи нового виду, крім двох особин різної статі. Вони вивели 26 нащадків, з яких залишилося лише дев’ять. Птахи-родичі парувалися між собою, і 2012 року їх кількість досягнула 23 особин. Гібриди були крупнішими від інших видів, що дало птахам можливість освоїти інші типи харчування, знизивши конкуренцію з рештою видів в’юрків. Це підвищило їхні шанси на виживання.

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали