24 Листопада 2017
Новини

Сьогодні Чорна п’ятниця: 11 цікавих фактів про цей день

Сьогодні Чорна п’ятниця: 11 цікавих фактів про цей день

24 листопада по всьому світу розпочалася торгова передноворічна лихоманка. Саме цього дня падають ціни на найпопулярніші товари. Ми зібрали для вас найцікавіші факти про Чорну п’ятницю.

Чорна п’ятниця – чисто американське явище. Вперше ця подія відбулася 1961 року. З того часу кожна п’ятниця після Дня подяки (четвертий четвер листопада) відзначається грандіозними знижками.

Термін «чорна п’ятниця» не ховає у своїй назві нічого містичного та надприродного. Вперше цю фразу використали у Філадельфії. Такий термін увели поліцейські, щоб охарактеризувати жахливі затори на дорогах та злочини після четвергового Дня подяки. Вислів став масовим після публікації цього терміну в The New York Times 1975 року.

Щороку мільйони американців просять у керівництва відгул на цей день, щоб скупитися за вигідними цінами.

59 % покупців «полюють» на електроніку (частіше – смартфони або планшети). 47 % «мисливців за знижками» скуповують одяг. А от іграшки не купують. На дитячі товари пропонують найкращі знижки перед Різдвом.

За деякими даними, у Чорну п’ятницю загальна сума виручки становить 50–60 млрд доларів.

Прийти і купити дефіцитний товар у п’ятницю – непросте завдання. Аби бути першим у черзі на акції, багато людей ночує під супермаркетами, а деякі навіть оселяються біля магазинів за тиждень до події.

Google Trends повідомляє, що користувачі починають активно набирати у пошуковому рядку фразу «Чорна п’ятниця» ще із середини жовтня, а це за місяць до дати «ікс».

Існує стереотип, ніби у Чорну п’ятницю відбувається найбільший розпродаж. Проте насправді в суботу напередодні католицького Різдва люди купують більше.

Така подія не завжди безпечна. 2008 року в торговому центрі WalMart двотисячний натовп покупців на смерть затоптав одного зі співробітників.

Були випадки, коли покупці застосовували перцевий спрей. Наприклад, 2012 року в магазині WalMart матір, прикриваючись власними дітьми, розпорошувала перцевий аерозоль, щоб не допустити інших людей усередину. Постраждали 20 осіб.

Фахівці впевнені, що через кілька років ажіотаж навколо Чорної п’ятниці зникне. З кожним роком у всьому світі онлайн-покупців стає більше.

За даними опитування, половина тих, хто бере участь у Black Friday, не стільки бажають отоваритися за низькими цінами, як хочуть відчути хаос та безлад, який несе із собою ця подія.

На Волині низка торгових закладів підтримує світову традицію та приєднується до свята знижок. Тож волинян сьогодні запрошують скористатися нагодою й розпочати робити численні покупки за приємними цінами.

Але якщо ваші фінанси співають романси, або маєте  майже патологічне несприйняття західних віянь, можете спокійнісінько долучитися до Всесвітнього дня відмови від покупок. День був заснований у Канаді в 1992 році на противагу Чорній п’ятниці. Таким чином громадські активісти закликають протистояти засиллю споживацьких тенденцій. 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему