22 Листопада 2017
Новини

США вже постачають летальну зброю в Україну

США вже постачають летальну зброю в Україну

Окремі компанії зі Сполучених Штатів Америки вже почали постачати в Україну летальне оборонне озброєння. Так, підприємство з Техасу AirTronic USA отримало ліцензію та поставляє в Україну гранатомети. Про це повідомляє «Голос Америки».

Як зазначається, гранатомет PSRL – це створена в США вдосконалена версія радянського РПГ-7.

Керівник компанії Річард Вендівер заявив, що поставки озброєння для української армії здійснюються з 2016 року, а співпраця з Україною почалася два роки тому. При цьому Вендівер зазначає, що він не може відкрити всіх деталей співробітництва, але додає, що його компанія постійно координує всі дії з американським посольством, з Держдепартаментом, Пентагоном і з українським урядом. Будь-яка система компанії відправляється під DDTC DSP-5 експортною ліцензією Державного департаменту США. 

У компанії зізнаються, що отримати ліцензію на постачання було не так просто. На це у представників фірми пішло багато часу, оскільки тоді велися переговори «Мінськ-2». Однак поставлене озброєння не суперечить Мінським угодам. Утім, підприємство змушене було пройти через окремі бюрократичні та політичні перешкоди, щоб почати постачати озброєння в Україну.

Річард Вендівер зазначив, що контроль за поставками та використанням американського озброєння здійснює Посольство США в Україні та Міністерство оборони України. Зокрема, контракт забороняє перепродаж або експорт цього виробленого компанією озброєння.

Раніше угоду відновлювали кожен рік у відповідності з потребами української сторони, але зараз тимчасові обмеження зняті. До оформлення ліцензії та всіх документів було залучено посольство США в Україні, яке контролювало процес заповнення документації для отримання ліцензії.

У свою чергу посол України в США Валерій Чалий заявив, що підписана угода про постачання зброї має і комерційний інтерес, і політичний.

«Створення умов для налагодження такої співпраці – це те, чим ми займаємося. Свого часу ми звели компанію AirTronic USA з «Укроборонпромом», і далі вони вже розвивали цю співпрацю», – сказав Чалий і додав, що відмінності між більш ранніми поставками зброї від уряду США та цією комерційною угодою – суттєві.

Гранатомети компанії AirTronic USA – це також смертоносна зброю, втім, вона має обмежену дальність влучання, тому, якщо її використовувати з території України, підконтрольної Києву, снаряд не може подолати лінію розмежування в окупованих частинах Донецької та Луганської областей. Таким чином, американська сторона дає повну гарантію того, що це озброєння можна використовувати тільки в оборонних цілях.

Вендівер сказав, що хоча зброя і має смертоносний характер, вона виконує суто оборонні функції. Це не серйозні ракетні установки, які мають дальній радіус ураження цілей. Тому вказане озброєння можна використовувати з наступальною метою, поки воно не потрапить за лінію розмежування. 

«Але якщо наступальні війська почнуть перетинати кордон, тоді, я думаю, українські збройні сили могли би використовувати наші системи, щоб зупинити наступ», – заявив Річард Вендівер.

Раніше повідомлялося, що американський Сенат затвердив виділення Україні 350 мільйонів доларів на постачання в Україну оборонного озброєння. Тепер проект бюджету має підписати президент Дональд Трамп. 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему