14 Листопада 2017
Новини

Які країни – найбільші боржники у світі?

Які країни – найбільші боржники у світі?

Якщо підсумувати суверенні борги всіх держав світу, то вийде досить значна цифра – $ 63 трлн – пише zerohedge.

В ідеалі уряд бере гроші в борг, щоб покрити короткостроковий дефіцит бюджету або профінансувати критично важливі для країни проекти. Однак, як зазначив Джеф Десжардін з порталу Visual Capitalist, все більше країн у світі, судячи з усього, вважають постійний бюджетний дефіцит і безперервне накопичення держборгу цілком нормальним явищем. Що в підсумку може нашкодити як окремій країні, так і глобальній економіці в цілому.

Найхарактерніший приклад – США. За останніми даними, країна фіксувала профіцит бюджету в далекому 2001 році, а її борг на той момент складав $ 6.9 трлн., Або 54% ??ВВП. Однак з тих пір суверенний борг Штатів злетів до $ 20 трлн., або 107% ВВП, а його частка у світовому держборзі сягнула 31,8%.

Крім США, в п'ятірці "лідерів" за обсягом держборгу знаходяться Японія, Китай, Італія і Франція. Сумарно на ці п'ять країн припадає 66% світового держборгу, а в номінальному вираженні це $ 41,6 трлн.

Однак високе боргове навантаження таких країн, як Греція і Португалія, також заслуговує на пильну увагу.

Греція, наприклад, є однією з найпроблемніших країн з погляду перспектив подальшого зростання боргового навантаження. Так, згідно з базовим, інерційним сценарієм МВФ грецький держборг до 2060 року досягне 275% ВВП, а його обслуговування буде обходитися грекам у 62% ВВП. І на цьому тлі кредитори країни починають все більше нервувати. Нещодавно МВФ і європейські кредитори навіть зажадали від Афін прийняти закон, за яким би в країні автоматично "включалися" жорсткі заходи економії у випадках, коли її бюджет виконується з первинним профіцитом у розмірі менше 3,5% ВВП.

Грецька влада, природно, відкинула ці вимоги, назвавши їх "неприйнятними". Однак, рано чи пізно Греції та іншим подібним країнам доведеться усвідомити, що неможливо нескінченно накопичувати борги без будь-яких серйозних наслідків для себе.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали