14 Листопада 2017
Новини

Яке сьогодні свято – 14 листопада, вівторок

Яке сьогодні свято – 14 листопада, вівторок

Важливі події сьогоднішнього дня достойні уваги й пошани.

День боротьби проти діабету

Ще у 2000 році, за даними ВООЗ, на світі нараховано 150 мільйонів діабетиків. Для їхньої підтримки заснована ця дата, яка відзначається щорічно із 1991 року – дня, коли канадський фтизіолог Фредерік Бантінг спільно із професором Джоном Маклеодом відкрили гормон інсулін. У січні 1922 року Фредерік Бантінг вперше в історії врятував життя, зробивши ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчику, який страждав важкою ювенальною формою цукрового діабету. Замість того, щоб отримати патент на інсулін і згодом казково розбагатіти, Бантінг передає усі права університету в Торонто. У подальшому права на виробництво інсуліну перейшли до Канадської ради з медичних досліджень, і наприкінці 1922 року новий лікарський препарат з’явився на ринку.

Міжнародний день логопеда

Сьогодні відзначають своє професійне свято логопеди. Ці фахівці працюють із усіма порушеннями мови. За даними статистики, на жаль, число мовних розладів зростає з року в рік, у зв’язку з цим актуальність проблем корекції мовних порушень у дітей має глобальний характер.

Релігійні свята

Безсрібників i чудотворцiв Косми й Дамiана Асiйських i матерi їхньої преподобної Феодотiї. Священномучеників Йоана, єпископа, i Якова, пресвiтера, що в Персiї постраждали. Мучениць Кириєни та Юлiанiї. Мученика Єрминингельда, царевича Готфського. Мучеників Кесарiя, Дасiя i з ними п’яти.

Літургія святителя Йоана Золотоустого.

Посту немає.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему