10 Листопада 2017
Новини

Від чого насправді помер сатирик і путінський пропагандист Михайло Задорнов?

Від чого насправді помер сатирик і путінський пропагандист Михайло Задорнов?

Чи мав він доньку поза офіційним шлюбом, у що грав із Єльциним та чим замінив пристрасть до алкоголю? Маловідомі факти із життя Михайла Задорнова.

Задорнов народився в 1948 році в курортному латвійському місті Юрмала. Його батько був письменником, мама – домогосподаркою (хоча походила зі стародавнього дворянського роду). Ще в школі Міша полюбив акторство, на біс виконував роль ріпки та ведмедя, у школі займався у драмгуртку. Але вирішив вступати до Ризького інституту інженерів цивільної авіації, бо мріяв стати гандболістом. Втім, спортивна кар’єра не склалася: на одному з тренувань упав і отримав не сумісну зі спортом травму суглоба (зламав меніск).

Першу його повість «забракували»

Свою дебютну літературну роботу (невидана повість «Точка перетину») Задорнов написав у 18 років, побувавши в експедиції на Курильських островах. На жаль, повість не справила враження на редакторів журналу і опублікована не була.

У 1969 році Задорнов перевівся на другий курс Московського авіаційного інституту заради молодіжного театру «Росія» при МАІ, якому він присвятив більшу частину студентства: був актором, сам виступав як драматург і режисер. Перші публікації Задорнова побачили світ в 1974 році. У 1982 відбувся дебют Задорнова на телебаченні з монологом «Лист студента додому» про поневіряння невдалого студента. Два роки по тому він виступив у передачі «Навколо сміху» з монологом «Дев’ятий вагон». Саме ця життєва замальовка про те, як до наступного в Угорщину складу помилково приєднали два вагона з однаковим номером, згодом стала візитною карткою Задорнова.

Наприкінці вісімдесятих років Михайло Задорнов став автором гумористичних текстів для інших артистів. З його монологами виступав Євген Петросян, а сам Задорнов регулярно ділився новими спостереженнями з властивою йому іронією в нових випусках «Сміхопанорами», «Аншлагу» і «Сатиричного прогнозу».

Українців зневажав та принижував

Своєрідним показником популярності артиста став і той факт, що 31 грудня 1991 року саме Михайло Задорнов, а не Борис Єльцин, який ще не встиг вступити в президентські повноваження замість Михайла Горбачова, вітав жителів вже розколотого Союзу з Новим роком. А все тому, що сатирик частенько грав з Єльциним в теніс і зумів справити на майбутнього президента гарне враження.

У дев’яності роки Задорнов спробував себе в якості сценариста та актора кіно. Однією з найвідоміших робіт Задорнова став фільм «Хочу вашого чоловіка», знятий в 1992 році за його ж сценарієм. Роком раніше він також з’явився в стрічці латвійського виробництва «Депресія» з епізодичною роллю чиновника, а також у фільмі Віктора Сергєєва «Геній».

На початку 2000-х лейтмотивом виступів Задорнова стала «американська» тематика і його постійні насміхання, яка супроводжувалася фразою «Ну тупі американці попалися!». За таку свою «фішку» Задорнов поплатився тим, що отримав заборону взагалі з’являтися в Америці.

А після Революції Гідності про події у Криму та на Донбасі  став писати «жарти на крові», поряд із розповідями про «єврохохлів» посмів навіть насміхатися над збиттям «Боїнга». Словом, перетворився на в’їдливо-цинічного пропагандиста Кремля, для якого питання моралі та правди стали зайвими.

Жінку кинув, як тільки став відомим

У своєму житті Михайло Задорнов був офіційно одруженим лише раз. Його дружина – Велта Яновна Калнберзін, дочка високопоставленого латвійського політика, навчалася з ним в одній школі, потім була його однокурсницею в МАІ. Красива і розумна дівчина знала собі ціну, а тому Михайлу довелося довго завойовувати її серце. Молоді люди довго зустрічалися, а навесні 1971 року одружилися.

Стосунки в сім’ї розладналися в той період, коли кар’єра артиста почала стрімко набирати обертів. У цей момент Михайло Задорнов почав зустрічатися з Оленою Бомбіною – дівчиною, яка була молодша за сатирика на 16 років. Із нею він познайомився на одному зі своїх виступів (вона була адміністратором на тому фестивалі) в кінці 80-х років.

Згодом Олена стала його цивільною дружиною. У 1990 році у Михайла і Олени на світ з’явилася дочка – Олена Задорнова, єдина дитина Задорнова. Успадкувавши артистичні гени батька, вона закінчила Російську академію театрального мистецтва (РАТІ).

У 1998 році Михайло Задорнов, колись любитель випити, став вегетаріанцем і почав активно пропагувати здоровий спосіб життя, зокрема йогу.

Його життя обірвав рак мозку

Восени 2016 року Михайло Задорнов зізнався в наявності серйозних проблем зі здоров’ям. Афішувати діагноз не став. Але згодом стало відомо, що це онкозахворювання.

Михайло Задорнов заперечувати не став, але попросив шанувальників не піднімати галас, додавши, що проходить хіміотерапію і живе за принципом «Головне – не здаватися і тримати себе в тонусі!».

В кінці 2016 року гуморист був прооперований у Німеччині. За словами близьких і родичів, лікування допомогло помітно поліпшити стан артиста. Втім, останнім часом недуга почала стрімко прогресувати. Помер Михайло Задорнов минулої п’ятниці, 10 листопада ...

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему