9 Листопада 2017
Новини

93-річний українець став найстаршим учасником тенісного турніру у США

93-річний українець став найстаршим учасником тенісного турніру у США

Найстаріший тенісист Європи, 93-річний харків'янин Леонід Станіславський взяв участь у чемпіонаті світу з Великого тенісу серед супер-сеньйорів в Орландо, штат Флорида (США) і вийшов до чвертьфіналу парного розряду в категорії спортсменів 85+.

Про одне лише шкодує спортсмен, що на чемпіонаті не передбачена категорія 90+. В одиночному турнірі Станіславський виявився найдорослішим учасником. Наступний за віком суперник на три роки молодший. І це той випадок, коли олімпійський принцип – головне, повідомляє "Время". 

Випускник ХАІ Леонід Станіславський – інженер-механік. Леонід Якович завжди любив спорт, захоплювався плаванням і підводним полюванням, а сьогодні кожен ранок починає з гімнастики. Коли захопився аматорським тенісом, грав для себе. Став стежити за світовими тенісними подіями, дізнався про чемпіонат супер-сеньйорів, з'явилися натхнення, спортивний азарт.

Останню міжнародну нагороду отримав в лютому 2016-го на чемпіонаті в Австрії. Зайняв третє місце в групі 85+ і отримав диплом про перше місце серед 90-літніх. «В цій категорії, крім мене, нікого не було. Але це мене не радує. Я хочу перемагати по-справжньому!», - каже спортсмен.

Цього року збулася його давня мрія. Влітку він зміг відвідати Вімблдон, побувати «за лаштунками» цього всесвітньо відомого турніру, познайомитися із зірками світового тенісу.

Колеги по Унікорт Клубу називають його просто «наш  Дід». Переліт за маршрутом Київ-Відень- Вашингтон пройшов, за словами нашого Діда, легко і без проблем: «Як у сусідній магазин сходив», повідомив меценат Юрій Сапронов, який з гордістю за Харків і його унікального спортсмена підтримує Станіславського. Серед учасників змагань – гравці з Великобританії, Австралії, Нової Зеландії, Канади, Польщі, Італії, Швейцарії, Аргентини, Іспанії, Уругваю. В інших вікових категоріях географія ще ширша.

Звичайно, ветерану-любителю непросто битися з колишніми професіоналами тенісу. У сітці 85+ багато матчів закінчуються. З різних причин. Хтось травмується, хтось просто втомлюється. Леонід Якович бореться до кінця і зазначає, що на чемпіонаті відбувалися «запеклі бої на всіх етапах». Я хочу бути прикладом, говорить Леонід Станіславський і радить супер-сеньйорам і супер-сеньоритам, чим би вони в житті не займалися, не сумувати, не витрачати час біля телевізора, а вести активний спосіб життя. Звичайно, не кожна літня людина може займатися спортом, але, якщо є сили, треба обов'язково хоча б ходити пішки не менше 3 – 5 тисяч кроків щодня, радить ветеран.

В інтернет-листуванні з друзями він обговорює технічні новинки: «Наука і техніка так зробили крок вперед, що важко навіть уявити. Ми робили дипломи біля дошки, рахували на арифмометрі. Нинішнє покоління навіть не знає, що це таке. А через десять років буде ще набагато більше дивовижних технологій. Так що нам треба дожити!»

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему