9 Листопада 2017
Новини

Вчені знайшли зірку, поведінку якої не можуть пояснити

Вчені знайшли зірку, поведінку якої не можуть пояснити

Загальновизнана теорія еволюції передбачає, що всі зірки спочатку втрачають більшу частину водню під час вибуху, а потім трансформуються через чорну діру. У 2014 році вченими була відкрита наднова зірка, яка отримала назву iPTF14hls, і по каналу на неї не звернули ніякої уваги, повідомляє Ліга.НЕТ.

Однак через деякий час співробітники Las Cumbres зафіксували зростання яскравості зірки слідом за спадом, що є вкрай нестандартним феноменом.

За підтримки потужностей обсерваторії Keck група вчених з'ясувала, що iPTF14hls – наднова зірка II класу. Зазвичай при таких вибухах яскравість зростає протягом тижня або двох, після чого світило згасає протягом півтора років.

Проте зірка iPTF14hls вибухає знову і знову, при чому за архівними фото вдалося з'ясувати, що зірка вибухала ще в 1954 році.

"Сказати напевно, що це одна і та ж зірка, ми поки не можемо. Але так як наднові – надзвичайно рідкісне явище, а та галактика досить дрібна, ми вважаємо, що це одна і та ж зірка з імовірністю 95 – 99%. Але все ж це може бути щось зовсім інше", - говорить керівник групи Яір Аркави.

Вчені вважають, що iPTF14hls могла бути в 200 разів більшою за Сонце, тобто гіперновою. За попередніми припущеннями саме розміри зірки пояснюють її нестандартну поведінку.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему

Останні матеріали