8 Листопада 2017
Новини

«Львів - то є польське місто» чи слова вирвані з контексту?

«Львів - то є польське місто» чи слова вирвані з контексту?

Провокаційна заява Віце-консула Марека Запура прозвучала 6 листопада 2017 року в Рівному – повідомив на своїй сторінці у facebook історик, завідувач відділу Рівненського обласного краєзнавчого музею – Ігор Марчук.

У повідомленні йдеться, що на базі Рівненського обласного краєзнавчого музею відбувся круглий стіл «Волинський експеримент Г. Юзевського: дорога до польсько-українського примирення у міжвоєнний період».

«На круглий стіл прибув десант з Луцька на чолі з віце-консулом Мареком Запуром та професором Миколою Кучерепою, які презентували перевидані українською мовою щоденники Г. Юзевського. Українські науковці на круглому столі чітко заявили, що захід є провокаційним і не варто відзначати дні народження польського окупаційного чиновника Генрика Юзевського, оскільки Польща захопила частину території УНР у 1919-1920 рр. Насправді «волинський експеримент» був спрямований на утвердження польської влади та спольщення і асиміляцію місцевих українців. У відповідь віце-консул встав і заявив, що Української держави у той час не існувало, Львів - то є польське місто і в сучасності можна стверджувати, що Україна подібним шляхом окупувала Крим і Донбас», - зазначено в повідомленні.

Натомість, як передає сьогодні УНІАН Віце-консул Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку Марек Запур заявив, що його слова про «польський Львів» вирвані з контексту і перекручені".

«У зв'язку з інформацією, яка з'являється в деяких українських ЗМІ, щодо мого виступу під час присвяченої Генрику Юзевському конференції в Рівному, повідомляю, що слова, які мені приписують, вирвані з контексту і перекручені. Я не говорив про те, що Львів є польським містом. Я чітко зазначив, що Львів був польським містом в 1918 році, коли більшість його жителів були поляки», - йдеться в спростуванні, опублікованому на сайті Генконсульства.

Також, за словами віце-консула, питання Криму та Донбасу, що наводиться в інформації, було приведене як приклад і, що звинувачення у польській окупації Волині настільки ж абсурдні, як звинувачення на адресу України в окупації Криму.

«Мені дуже прикро також, що фігура Юзевського, великого друга України і людини, який міг би стати символом польсько-українського примирення, представлена ??в процитованих ЗМІ словами одного з рівненських істориків таким чином, який цьому примиреннюне сприяє». - додав він.

 

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали