5 Листопада 2017
Новини

Виявлено новий вид людиноподібних мавп

Виявлено новий вид людиноподібних мавп

На острові Суматра міжнародна група вчених виявила новий вид орангутанів Pongo tapanuliensis. Раніше біологи вважали, що тут живе один вид орангутанів - Pongo abelii. Але тепер виявилося, що в центрі острова мешкає невелика популяція мавп, які анатомічно і генетично відрізняються від суматранських Pongo abelii і калімантанських Pongo pygmaeus.

Дослідження опубліковане в Current Biology, коротко про нього повідомляється в прес-релізі Цюріхського університету, пише  Кореспондент

На сьогоднішній день до великих людиноподібних мавп відносять шість видів - звичайного шимпанзе і бонобо, західних і східних горил, і суматранського і калімантанського орангутанів. Імовірно предки орангутанів відділилися від африканської лінії 19,3-15,7 млн років тому і мігрували в Азію, а багато пізніше на острови Суматру і Калімантан.

Суматранські орангутанги (Pongo abelii) мешкають на півночі острова, але ще в 30-ті роки минулого століття з'являлися повідомлення про орангутанів, яких бачили на північному заході острова, в районі озера Тоба. У 1997 році виявили існування ізольованої популяції мавп, що живуть на південь від ареалу P. Abelii. У 2013 році в руки вчених потрапив скелет орангутана з цієї популяції і вони виявили анатомічні відмінності від суматранських і калімантанських орангутанів.

У новій роботі біологи і антропологи дослідили черепи 33 самців Pongo tapanuliensis, які зберігалися в різних наукових організаціях. Вчені виявили особливості будови черепа і зубів, що відрізняють «південних» суматранських орангутанів від інших видів. Серед іншого, виявилося, що черепи менші за розмірами, ніж в інших орангутанів того ж віку.

Дослідники порівняли і зовнішній вигляд мавп. З'ясувалося, що P. tapanuliensis відрізняються від суматранських P. Abelii кучерявою шерстю; у самців є помітні вуса, а у самок - бороди.

Зараз, за оцінками дослідників, популяція P. tapanuliensis нараховує близько 800 особин і мешкають вони на території близько тисячі квадратних кілометрів. Тому відразу ж після опису цього виду тапанулійські орангутани стали одним з найбільш вразливих видів людиноподібних мавп. Якщо через полювання та знищення середовища проживання на рік буде гинути близько восьми особин, новий вид незабаром приречений на вимирання.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Світ
В тему