3 Листопада 2017
Новини

В Україну прийшов грип "Мічиган", що викликає пневмонію за кілька днів

В Україну прийшов грип

Уже в кінці листопада, за прогнозами медиків, в Україні може початися епідемія грипу. Цієї зими до нас, крім знайомих штамів прийде вірус «Мічиган», від якого у нас немає імунітету.

Вірус особливо небезпечний для офісних співробітників і пенсіонерів. Лікарі кажуть: щоб не захворіти, вакцинуватися потрібно вже зараз, – повідомляють у Центрі грипу та ГРВІ при Міністерстві охорони здоров'я.

Особливо небезпечний для офісних співробітників і пенсіонерів

За даними Центру грипу та ГРВІ при Міністерстві охорони здоров'я, за останній тиждень жовтня на грип та гострі респіраторні інфекції захворіли понад 162 тисячі людей по всій країні. З них 70% – діти. Найбільше хворих зараз в Київській області, найменше – в Тернопільській.

Які конкретно штами грипу вже зараз косять українців, в Центрі не говорять. Однак в Інституті епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського повідомляють, що цієї зими в Україні можуть спостерігатися кілька штамів грипу: віруси групи А – Гонконг (H3N2) (він же пташиний грип), який вже був у нас в минулому році і забирав життя українців, новий підвид свинячого грипу H1N1 «Мічиган» , а також віруси групи B – «Брісбен» і «Пхукет».

«Мічиган», який вперше буде «гастролювати» в Україні, медики називають небезпечним і агресивним штамом. Він характеризується стрімким початком хвороби і досить важко переноситься. «У зоні ризику – пенсіонери та працездатне населення, зокрема люди, які цілий день перебувають в закритих приміщеннях», – розповів директор Київського центру клінічної імунології Олег Назар.

А завкафедрою інфекційних хвороб Національного медуніверситету Ольга Голубовська додає, що «Мічиган» може викликати пневмонію за кілька днів, тому потрібно протягом двох діб звернутися до лікаря. За словами медика, в групі ризику H1N1 – також люди з цукровим діабетом, з надмірною масою тіла, хворі на хронічні захворювання легенів і серця. Лікарі кажуть, що імунітету від нового вірусу у нас немає.

«Оскільки вірус щорічно видозмінюється, то навіть якщо людина вже перехворіла грипом минулого сезону, в цьому вона цілком може захворіти ним знову, хоч і набагато пізніше, ніж інші, і легше перенесе хворобу», – каже директор Київського центру клінічної імунології Олег Назар.

Подорожчали ліки

Єдиним надійним способом захиститися від будь-якого штаму грипу медики називають вакцинацію. «В ідеалі потрібно проводити її за місяць до початку епідемії. Тобто зараз – саме час», – каже Назар. За його словами, в Україні вакцинують препаратами французького, бельгійського, рідше – корейського виробництва.

Так, з постачанням вакцин проблем немає. Дітям щеплення зроблять безкоштовно, а дорослим доведеться її купити в аптеці при лікарні за 184 грн (виробництва Бельгії).

У приватних клініках теж вакцинують. Правда, ціна послуги помітно подорожчала – якщо минулого року щеплення там робили за 450 – 550 грн, то зараз для дитини вона обійдеться в 761 грн, а для дорослого – у 885.

Подорожчали за рік і «антигрипозні» медикаменти. Зокрема, оксолінова мазь виросла в ціні на 5 – 10 грн, а 10 таблеток амізону зараз коштують від 30 грн (було 23 – 29грн), марлеві маски – від 4 грн за штуку (було 2 грн).

Щоправда, згідно з пам'яткою, яку днями опублікував МОЗ, багато ліків українцям можуть не знадобитися. Зокрема, МОЗ не рекомендує для лікування ГРВІ та грипу приймати антибіотики, антигістамінні, імуномодулятори, противірусні препарати, сиропи від кашлю, вітаміни і рослинні препарати, так як з вірусом вони не борються.

А ось медики кажуть, що від медикаментів цих груп іноді не можна відмовлятися.

«Випадки легкого ступеня і середньої тяжкості захворювання на грип та ГРВІ справді не потребують використання противірусних препаратів, а лікуються тільки симптоматичними засобами (від нежиті, кашлю тощо). Однак ступінь тяжкості хвороби може оцінити тільки лікар, і він може призначити ті чи інші препарати, при необхідності включаючи антибіотики», – сказала заввідділом респіраторних та інших вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна
В тему

Останні матеріали