Сьогодні, 13:25
Новини

Неякісні консерви для ЗСУ: що відомо про скандал

Неякісні консерви для ЗСУ: що відомо про скандал

Нині з’ясовують, як неякісні консерви потрапили на постачання до ЗСУ, та у разі порушень з боку постачальника, його притягнуть до відповідальності.

Про це в інтерв’ю hromadske сказав очільник Державного оператора тилу (ДОТ) Арсен Жумаділов.

«Тут усі “літають”, зі мною включно, щоб визначити, в чому була помилка (якщо вона була), як ми перебудовуємо процес і який інструмент ми тепер маємо використовувати, щоби не допустити цієї помилки», — заявив Жумаділов.

Він пояснив, що в Міноборони є структурний підрозділ — ЦУКІЯ, — який перевіряє продукцію перед тим, як вона потрапить у військо. М’ясну, м’ясо-рослинну та рибну консервацію перевіряють лабораторно. Цими лабораторіями завідує служба, яка називається Управління безпечністю харчових продуктів (УБХП).

«Тобто перевірки на предмет безпечності і якості — це в принципі їхні повноваження. У нас немає на це ані мандата, ані ресурсу. У якийсь спосіб тушонка, яка потрапила в поле уваги журналістів, виявилася неякісною. Зараз встановлюють, чи справді лабораторне дослідження провели неналежно, або ж це певна дія з боку постачальника і виробника, який, отримавши цей протокол на партію в певній кількості, в реальності поставив більшу кількість», — сказав Жумаділов.

Він зазначив: якщо виявлять порушення з боку постачальника, його будуть притягувати до відповідальності в межах чинного контракту, накладати штрафні санкції та розривати договір.

«Якщо це питання буде все ж до лабораторії — тоді це вже точно за межами моєї компетенції», — додав глава ДОТ.

До слова, видання NGL.media повідомило, що знайшло підтвердження чуткам про «жахливу» якість продуктів у бойових частинах ЗСУ. Дмитро Власенко — офіцер управління одного з батальйонів, що тримають оборону на Покровському напрямку, — розповів журналістам, що якість продуктів залишається стабільно низькою, незалежно від локації бійців. А від деяких харчів «навіть собакам буває зле».

Найбільше нарікань на м’ясні та рибні консерви, що є основою харчування військових під час виконання бойових завдань: «Замість м’яса — шкіра тварин, сардини чи кілька в томаті — взагалі отрута».

У серпні редакція отримала посилку з солдатськими консервами. За висновком журналістів після особистої перевірки, «дев’ятьом з десяти бляшанок місце у смітнику». Один із видів консервів — тушковану свинину від ТОВ «Ментеріка» — відправили на аналіз до київського Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.

Там дійшли висновку, що надані зразки не відповідають ДСТУ за органолептичними та фізико-хімічними показниками. Це означає, що такі консерви не можна продавати чи споживати.

Зокрема, експерти підтвердили, що масова частка м’яса з жиром у тушонці становить лише 22,4% (за стандартом — не менше ніж 59%). Водночас у ці 22,4% «м’яса» входить і груба сполучна тканина (шкіра, сухожилля, зв’язки тощо), якої там не мало б бути взагалі. Вміст солі перевищує допустимий, а масова частка жиру в цих консервах становить менш як 14% (ДСТУ допускає до 35%). Отже, понад 60% вмісту бляшанки становить «ріденький бульйон».

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: війна з Росією, їжа, збройні сили україни, харчування
В тему