Сьогодні, 11:17
Новини

У Раді голосували за перейменування кількох міст

У Раді голосували за перейменування кількох міст

Депутати Верховної Ради підтримали перейменування Южноукраїнська в Миколаївській області та Южного в Одеській.

Старі назви на нові мали змінити ще у трьох містах, але за це голосування провалилося. Про це повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Так, Южноукраїнськ тепер називатиметься Південноукраїнськ, хоча раніше планувалося, що він матиме назву Гард. Южне перейменували на Південне, дарма що раніше пропонувалося змінити його назву на Порт-Анненталь.

Інші міста, які також мають перейменувати — Павлоград, Синельникове та Первомайськ — поки залишаться зі старими назвами.

Раніше спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук заявляв, що до Верховної Ради внесуть нову постанову про перейменування 333 населених пунктів у межах процесу деколонізації та дерусифікації, оскільки на засіданні погоджувальної ради виникли дискусії щодо перейменувань 5 міст та сіл.

Йшлося якраз про проблеми з перейменуванням Южного, Южноукраїнська, Синельникового, Первомайська і Павлограда. Назви цих міст пропонують змінити таким чином: Синельникове — Ріднопілля, Первомайськ — Сокологірськ, а Павлоград — Матвіїв.

Нагадаємо, з початком повномасштабної війни росії проти України в суспільстві виник запит на розірвання будь-яких зв’язків з країною-агресором. Такі прагнення українців демонструють соціологічні опитування.

Згідно з опитуванням, проведеним фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова, 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов’язані з рф, СРСР чи російською імперією.

Протягом 2022 року в Україні перейменували 9859 топонімів і демонтували 145 пам’ятників, пов’язаних з пропагандою російської імперської політики.

А у квітні 2023-го президент Зеленський підписав закон, який забороняє давати географічним об'єктам назви, пов'язані з росією. Автори закону переконані, що він дозволить очистити суспільний простір від нав’язаних ідеологем, а також встановить історичну справедливість і відновить українську історико-національну топоніміку, доповнить її іменами новітніх героїв.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Читайте також
Все про: Україна, вру, одеса, миколаїв
В тему