1 Листопада 2017
Новини

Затримані волинськими митниками старовинні картини мають світову цінність

Затримані волинськими митниками старовинні картини мають світову цінність

Затримані волинськими митниками старовинні картини виявились європейськими культурними цінностями. Згідно із висновками спеціалістів Волинського краєзнавчого музею загальна експертна вартість затриманих полотен – 41 200 грн. Про це повідомили у прес-службі Волинської митниці.

Як зазначено в повідомленні, мистецтвознавцям вдалося ідентифікувати та визначити цінність  шести предметів старовини середини XIX – першої половини XX ст, яким за сюжетом надали умовні назви:  «Морська гавань у місячну ніч» – живопис німецько-австрійського пейзажиста і мариніста  Йозефа Карла Бертольда Пюттнера; «Пейзаж з березами над дорогою до села» – живопис художника R. Reisk; «Пейзаж з деревами над струмком» – живопис художника G. Airton;

«Гон диких вепрів у лісовій пущі» – живопис художника Renwanz ; «На Штарнберзькому озері» – живопис художника J.Hell  та «Сцена в пивниці» – живопис художника С.N.Kupper.  

«Згідно з ч. 5 ст 374 Митного Кодексу України культурні цінності, виготовлені 50 і більше років тому, незалежно від їхньої вартості та способу переміщення через митний кордон України, підлягають письмовому декларуванню», – коментує результати експертизи начальник Волинської митниці ДФС Віктор Кривіцький.

За експертними висновками складено протокол про порушення митних правил за ст. 472,471 Митного Кодексу України, який скеровано до суду. Саме він визначить долю зазначених європейських культурних цінностей, адже серед санкцій статті 472, крім штрафу в розмірі 100 відсотків вартості, значиться ще й конфіскація предметів порушень.

Нагадаємо, у серпні цього року увагу волинських митників, які на посту Ягодин оглядали багаж одного з чоловіків, привернули предмети живопису. Волинянин для руху свого авто на в’їзд в Україну обрав смугу «зеленого коридору», тобто їхав без декларування товару. Про 12 полотен з олійними зображеннями зазначив, що це – власність його знайомого, який попросив привезти йому ці картини.  Тоді посадові особи Волинської митниці прийняли рішення про затримку та проведення експертизи «передачі».

 

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, Волинь
В тему