25 Вересня 2024
Новини

Підприємство, засноване у 1878 році, є найбільшим платником акцизного податку на Черкащині

Підприємство, засноване у 1878 році, є найбільшим платником акцизного податку на Черкащині

А пиво тут варить… сонце

Під час війни дуже важливо, щоб не зупинялися підприємства, люди мали роботу, а в державний бюджет надходили податки. Не зважаючи на обстріли, вимкнення електроенергії українські підприємці не здаються, а шукають альтернативні джерела енергії і працюють. ТОВ «Уманьпиво» вже кілька років працює на сонячній енергії. Вони тримаються на ринку та є найбільшим платником акцизного податку на Черкащині.

Журналісти з 15 регіонів України завдяки престуру Харківського пресклубу мали можливість поспілкуватися з начальником відділу охорони праці і екологічних питань «Уманьпива» Андрієм Тимошенком. Він розповів, що історія створення пивоварні починається з далекого 1878 року. Нині її власником є родина Кисіль, яка постійно дбає про вдосконалення обладнання та нові рецепти продукції. Тут виготовляють понад 20 сортів різноманітних напоїв. Серед них квас, лимонад, сидр, та, зрозуміло, пиво. Його рецептуру привезла з Німеччини місцева пивоварка Сандра, яка й вчила уманьчан особливих тонкощів приготування цього алкогольного напою. Показувала, як правильно варити пиво, налаштовувала обладнання. До речі, дріжджі для бродіння теж привозять з цієї країни. А от ячмінь вирощують на полях компанії. Різні сорти хмелю закуповують, як в Україні, так і за кордоном.

Розповідаючи про процеси виробництва Андрій Тимошенко зазначив, що їм зараз не вистачає робочих рук. Багато чоловіків воюють, а жінками їх тут замінити не завжди можна. І хоч нині підприємство може бронювати своїх працівників та все одно відчувається нестача фахівців. 

 «Як вдається втриматися на плаву? Чи правда, що пиво роблять з порошку?» – допитувалися в представника пивзаводу цікаві журналісти.

Андрій ТИМОШЕНКО розповідає про Уманський пивзавод
Андрій ТИМОШЕНКО розповідає про Уманський пивзавод

– Ще у 2021 році наші власники вирішили переходити на альтернативне енергоспоживання і зробили ставки на зелену енергетику, – розповідає Андрій Тимошенко. – На десяти дахах різних наших приміщень з південної сторони встановили сонячні панелі. Вони займають десь пів гектара, мають різну потужність, але дозволяють не лишень суттєво зекономити, а й працювати під час відключень світла. Звичайно, в цей час потужність зменшується і ми припиняємо всі процеси, але не варіння пива. Тут треба дотримуватися всіх температурних режимів. Завдяки сонячній енергії, ми працюємо, створюємо робочі місця та наповнюємо бюджет. Хтось колись пожартував, що сонце нам пиво варить. Завдяки зеленій енергетиці у 2023 році ми сплатили 123 мільйони гривень податків і вже за перше півріччя 2024 року – 61 мільйон. Ми є найбільшим платником акцизного податку Черкаської області. Понад десять мільйонів спрямували на підтримку ЗСУ.

А щодо пива з порошку фахівець Уманьпива пояснив, що «на 99 відсотків вас запевняю, що такого бути не може. Так, є різні технології його виробництва, але в основі лежить принцип, що пиво має варитися! До 2004 року ми працювали за застарілими технологіями, а тепер постійно розвиваємося, шукаємо якісь новинки. Вдалося знайти своє місце на рику і наша продукція їде в різні регіони України».

Руслана СУЛІК,

Черкаська область

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: умань, журналісти, пивзавод
В тему