19 Вересня 2024
Новини

Найголовніші новини 18 ВЕРЕСНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 18 ВЕРЕСНЯ 2024 РОКУ

Триває 938-й день повномасштабної війни росії проти України.

  • У ніч на 18 вересня 2024 року російські окупанти завдали удару трьома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 і запустили 52 ударні БпЛА по Україні.

До відбиття повітряного нападу противника залучались: авіація, мобільні вогневі групи та підрозділи РЕБ Сил оборони України.

У результаті протиповітряного бою збито 46 ударних БпЛА.

Крім того, через активну протидію засобів РЕБ Сил оборони України п’ять БпЛА локаційно втрачені, ще один ворожий ударний безпілотник полетів у росію.

Також, внаслідок протидії, керовані авіаційні ракети не досягли бажаних противником цілей. Є пошкодження сільськогосподарської техніки, попередньо обійшлось без жертв і постраждалих.

Протиповітряна оборона працювала у Миколаївській, Херсонській, Черкаській, Кіровоградській, Київській, Вінницькій, Сумській та Полтавській областях.

  • За інформацією Генерального штабу, ситуація на фронті залишається складною та напруженою.

Сили оборони України стримують наступ російських окупантів. Терористи продовжують руйнувати українські міста і села ракетними, авіаційними та артилерійськими ударами.

На цей час кількість бойових зіткнень зросла до 103.

  • Представник військової комендатури в Курській області Олексій Дмитрашківський заявив, що контрнаступ росії з метою відвоювання території, яка перебуває під контролем українських військ у Курській області, зупинено.

«Вони намагалися атакувати з флангів, але їх зупинили. Ситуацію було стабілізовано, і сьогодні все під контролем, вони не досягли успіху».

Дмитрашківський також заявив, що в результаті російських ударів по одному з районів з кінця серпня загинуло 23 цивільних особи.

 

Станом на ранок 18 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 637 010 (+1 130) осіб,
  • танків – 8 691 (+6) од,
  • бойових броньованих машин – 17 080 (+3) од,
  • артилерійських систем – 18 154 (+25) од,
  • РСЗВ – 1 188 (+0) од,
  • засобів ППО – 947 (+0) од,
  • літаків – 369 (+0) од,
  • гелікоптерів – 328 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 15 354 (+25) од,
  • крилатих ракет – 2 592 (+0) од,
  • кораблів/катерів – 28 (+0) од,
  • підводні човни – 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 24 784 (+45) од,
  • спеціальної техніки – 3 109 (+18) од.

 

  • У ніч на 18 вересня у місті Торопець Тверської області росії виникла пожежа та масштабна детонація боєприпасів на складах зберігання. Губернатор області Ігор Руденя розпорядився частково евакуювати населення. Пожежа охопила ділянку шириною 6 кілометрів.

Роботу дитячих садочків і шкіл в Західнодвинському муніципальному окрузі Тверської області 18 вересня призупинено, повідомила влада.

У місті Торопець у 2018 році побудували Арсенал комплексного зберігання ракет, боєприпасів і вибухових матеріалів. Там могло бути понад 30 тисяч тонн різних боєприпасів.

За попередніми даними, на складі зберігалися ракети, призначені для оперативно-тактичних ракетних комплексів "Іскандер", тактичних ракетних комплексів "Точка-У", КАБи та артилерійські боєприпаси.

За даними Volcanodiscovery, о 3.56 ранку за московським часом у Торопці було зафіксовано землетрус магнітудою 2,8 балів. Після цього було ще 7 слабких поштовхів магнітудою від 2 до 2,8 балів.

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Президент Володимир Зеленський заявив, що попри війну і російський терор, Україна продовжує бути донором глобальної продовольчої безпеки для десятків країн світу. Ми нарощуємо наші спроможності.

За понад рік роботи українського експортного морського коридору було транспортовано вже 70 млн тонн вантажів.

«З українських портів вийшли більш ніж 2500 суден. Порти Азії, Африки, Європи та Америки приймають наші, українські вантажі. Країни від Єгипту до Індонезії, від Тунісу і Лівії до Індії, від Алжиру до Китаю отримали наше, українське зерно».

Завдяки гуманітарній ініціативі «Зерно з України» в Ефіопії, Сомалі, Ємені та Судані мільйони людей отримали необхідне продовольство.

«Дякую всім, хто працює заради нашого експортного потенціалу! Дякую всім у світі, хто допомагає. Це точно посилює мир».

  • Фонд держмайна провів онлайн-аукціон з приватизації готелю «Україна», який розташований у центрі столиці. Торги вперше відбувалися онлайн у системі «Прозорро.Продажі».

Вартість об’єкта приватизації зросла зі стартових – 1,04 млрд гривень до фінальних – 2,5 млрд гривень.

«Конкуренція призвела до зростання вартості активу у 2,4 рази. Це чітке підтвердження готовності українського ринку змагатися за великі об’єкти. Далі Команда ФДМУ планує провести онлайн-аукціони з приватизації АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія», ТОВ «Аерок» та ТОВ «Демурінський ГЗК»», – підкреслили у ФДМУ.

  • За підсумками серпня економіка України зросла на 3,5% (±1%) у порівнянні із серпнем минулого року. Це краще за червневий і липневий показники – 1,1% і 2,7% відповідно. Про це повідомило Мінекономіки.

Загалом за вісім місяців цього року зростання ВВП оцінюється на рівні 3,9% (±1%) у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

«Основний внесок у зростання економіки додала промисловість та позитивна динаміка у транспорті, будівництві та внутрішній торгівлі. Крім того, у серпні вперше за останні три місяці бізнес покращив оцінки діяльності на найближчу перспективу», – йдеться у повідомленні

Також вперше за останні два місяці покращилися споживчі настрої. Це зумовлено мінімальними "віяловими" відключеннями електроенергії впродовж місяця.

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • У Кремлі образились, що НАТО не сприйняло серйозно погрози путіна щодо далекобійних ударів по рф. Прессекретар диктатора Дмитро Пєсков заявив, що позиція НАТО не сприймати серйозно слова путіна про начебто наслідки дозволу Україні атакувати територію рф далекобійною західною зброєю є "провокаційною і небезпечною".

«Таке показне бажання не брати серйозно до уваги заяви російського президента - це крок абсолютно недалекоглядний, непрофесійний».

Очевидно, Кремль усе ще не хоче визнавати той факт, що весь цивілізований світ чітко розуміє: путін уже більш як 2,5 роки блефує, а найкраще підтвердження цьому дають Збройні сили України, які перемелюють чергові «червоні лінії», накреслені країною-агресором. 

  • За оцінками американського Інституту вивчення війни (ISW), росія продовжує докладати зусиль для розвитку можливостей використання інформаційних операцій на платформах соціальних мереж, щоб викликати кінетичну активність і здійснювати втручання у вибори, заходи з дестабілізації та схеми ухилення від санкцій.

Витоки документів, що описують масштабні інформаційні кампанії Кремля, спрямовані проти України та Заходу, продовжують демонструвати прагнення Кремля використовувати свої глобальні інформаційні інструменти для просування інтересів Москви за допомогою соціальних мереж.

«Компанія Meta, яка володіє Facebook, Instagram і WhatsApp, 17 вересня заборонила російський державний ЗМІ Russia Today (RT) та "інші пов'язані з ним організації" за "діяльність, пов'язану з іноземним втручанням».

Водночас проект розслідувань "Схеми" Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода (RFE/RL) проаналізував тисячі витоків документів, які раніше отримали німецькі та естонські ЗМІ, що описують роботу російської компанії "Агентство соціального дизайну" (АСД), яку Міністерство юстиції США (Мін'юст) нещодавно оголосило частиною комплексних операцій Кремля.

Проект "Схеми" повідомив, що АСД поширювала фальшиві офіційні документи в рамках зусиль, спрямованих на "дискредитацію військово-політичного керівництва України та деморалізацію Збройних сил України".

АСД створила фальшиві документи нібито від європейських урядових установ, фальшиві новини нібито від європейських ЗМІ та антиукраїнські меми, які широко розповсюджувалися в соціальних мережах.

  • У російського газового монополіста «Газпрому» виникли серйозні проблеми із клієнтами в ЄС.

Щонайменше 19 компаній з 11 європейських країн подали позови проти "Газпрому" через порушення газових контрактів, а їх загальна сума досягла 18,6 мільярда євро, або 20,6 мільярда доларів.

Найбільший позов — на 13 мільярдів євро — подав німецький концерн Uniper, який раніше був головним клієнтом "Газпрому" в Німеччині та співінвестором проєкту "Північний потік — 2". Компанія вимагала компенсації багатомільярдних збитків від припинення постачання. У червні 2024 року Стокгольмський арбітраж повністю задовольнив її позов.

Загальна сума претензій до "Газпрому" перевищила його чистий дохід від продажу газу на всі зовнішні ринки разом: 10 мільярдів доларів на рік від постачань до Європи та Туреччини, 7 мільярдів — до Китаю, та 2 мільярди — від експорту до країн СНД і Центральної Азії.

  • У росії різко зріс попит на працю неповнолітніх через дефіцит кадрів. Із січня по червень цього року компанії надіслали понад 3 млн запрошень на роботу молодим людям віком від 14 до 18 років, що на 28% більше, ніж за аналогічний період 2023 року.

У результаті в російських компаніях, незалежно від розміру фірми, зараз працюють у середньому два-три підлітки. Вони найчастіше працюють як асистенти або помічники.

Серед причин високого попиту на працю підлітків – дефіцит робочих рук в умовах рекордно низького безробіття 2,4%. Школярі та студенти часто готові працювати за меншу зарплату, ніж дорослі люди з освітою.  

  • У місті Ярославль спалахнула масштабна пожежа на складі з паливно-мастильними матеріалами, під час гасіння вогню постраждали 4 пожежників.

За даними РИА Новости, горів склад із покришками і паливно-мастильними матеріалами. Пізніше в МНС рф заявили, що нібито загорівся автосервіс і на місці пожежі сталася розгерметизація газового балона.  

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Данія виділила відразу два, IV та V, пакети фінансової допомоги для України. Загальна сума допомоги становить 64 млн євро, з них 44 млн спрямують на відновлення Миколаївської області та підтримку її населення.

Пакети допомоги передбачають забезпечення сталого проходження осінньо-зимового періоду, водозабезпечення регіону, відновлення критично важливої соціальної інфраструктури та громадських інституцій, залучення нових інвестицій, підтримку та жителів громад та міста у відновленні після кризових ситуацій та розбудові стійкості.

Частина коштів буде спрямована на реабілітацію жителів області та доступ до критично важливих послуг у сфері освіти, захисту та психічного здоров'я і психосоціальної підтримки.

  • Німеччина надасть Україні додатково 100 млн євро допомоги на зимовий період. Про це заявила міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок.

Міністерка не уточнила, коли надійде ця допомога Україні та на що будуть витрачені гроші.

  • Президент Фінляндії Александер Стубб заявив, що жодна країна-член Ради безпеки ООН не повинна мати право вето.

Також, за словами Стубба, будь-який член Радбезу, який веде незаконну війну, «таку як росія зараз веде в Україні», повинен бути виключений з організації.

Президент Фінляндії запропонував збільшити кількість постійних членів Радбезу ООН з діючих 5 до 10, додавши ще одного від Латинської Америки, двох від Африки та двох від Азії.

  • Швейцарія надасть Україні 58,7 мільйони швейцарських франків (69,4 млн доларів) на цифровізацію.

Як повідомив очільник Мінцифри Михайло Федоров, кошти виділятимуть протягом 2024–2028 років, їх використають на цифровізацію та розвиток регіонів України, а проєкти реалізовуватимуть у межах програми EGAP, що виконується Фондом "Східна Європа".

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему