10 Вересня 2024
Новини

Найголовніші новини 10 ВЕРЕСНЯ 2024 РОКУ

Найголовніші новини 10 ВЕРЕСНЯ 2024 РОКУ

Триває 930 день розв’язаної росією повномасштабної війни проти України й українського народу.

  • Уночі 10 вересня російські окупанти актували Україну двома ракетами та 46-ма "Шахедами".

У результаті протиповітряного бою збито 38 ударних БпЛА.

Крім того, 3 безпілотники вийшли з підконтрольного повітряного простору України, 1 – у напрямку росії, 2 – в напрямку окупованої Луганщини. Ще 3 ворожі БпЛА локаційно втрачені на території України (імовірно упали під впливом засобів РЕБ).

Повітряний напад окупантів відбивали авіація, зенітні ракетні війська, мобільні вогневі групи підрозділи РЕБ Сил оборони України.

ППО працювала у 13 областях – Вінницькій, Київській, Чернігівській, Кіровоградській, Миколаївській, Одеській, Херсонській, Черкаській, Сумській, Дніпропетровській, Харківській, Запорізькій та Полтавській.

  • За інформацією Генерального штабу, ситуація на фронті залишається складною та напруженою.

Ворог, незважаючи на значні втрати, які завдають йому наші захисники, продовжує спроби прорвати оборону українських військ. Сьогодні найгарячіше на Курахівському та Покровському напрямках. 

Загалом, від початку доби відбулося 76 бойових зіткнень.

 

Станом на ранок 10 вересня загальні втрати загарбників склали:

  • особового складу – близько 627 790 (+1 380) осіб,
  • танків – 8 640 (+1) од,
  • бойових броньованих машин – 16 925 (+19) од,
  • артилерійських систем – 17 880 (+50) од,
  • РСЗВ – 1 180 (+0) од,
  • засобів ППО – 942 (+0) од,
  • літаків – 368 (+0) од,
  • гелікоптерів – 328 (+0) од,
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 14 933 (+36) од,
  • крилатих ракет – 2 591 (+0) од,
  • кораблів/катерів – 28 (+0) од,
  • підводних човнів – 1 (+0) од,
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 24 330 (+68) од,
  • спеціальної техніки – 3 053 (+4) од.

 

  • Служба безпеки України спільно з Офісом генпрокурора встановили одного з причетних до організації та вчинення удару по дитячій лікарні "Охмадит" 8 липня 2024 року, генерал-лейтенанту ЗС РФ Сергію Кобилашу оголошено підозру.

Як встановило розслідування, за наказом Кобилаша 8 липня 2024 року о 9 год. 15 хв. російський бомбардувальник-ракетоносій Ту-95МС здійснив пуск ракети Х-101 по дитячій лікарні у Києві. Обстріл Охматдиту здійснила 22-а гвардійська важка бомбардувальна авіаційна дивізія дальньої авіації повітряно-космічних військ РФ.

Випущена ракета була запрограмована для максимального "обходу" української ППО і подальшого влучання в медзаклад.

«Кобилаш наразі є підозрюваним у вчиненні й інших воєнних злочинів в Україні. Зокрема, під його керівництвом здійснювалися обстріли цивільної енергетичної інфраструктури у 2022-2023 роках. У березні 2024 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Кобилаша якраз за ці воєнні злочини».

 

СИТУАЦІЯ В УКРАЇНІ:

 

  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що метою України є не пізніше кінця 2025 року бути готовою до вступу в Євросоюз.

«Загалом стратегічно ми розуміємо, що наш вступ до Євросоюзу має бути невід’ємною частиною справедливого миру. Це власне наша стратегічна мета».

Глава уряду зауважив, що цьому має передувати "титанічна робота".

«Треба привести наше законодавство, всі наші підзаконні акти – це десятки тисяч документів – у відповідність до директив і правил ЄС. В цьому полягає зараз великий обсяг технічної роботи».

  • Денис Шмигаль висловив оптимізм щодо бюджету і не планує вдаватися до емісії гривні впродовж 2024-2025 років.

Він заявив, що влада не планує вдаватися до емісії гривні впродовж цього періоду. Уряд має "певний оптимізм" щодо закриття цьогорічних потреб бюджету. І «зараз треба бути дуже виваженими й не піддаватися на якісь маніпуляції, паніку».

Прем'єр упевнений, що уряд знайде гроші на дофінансування потреб Сил оборони. Зокрема, Україна перевиконує план зі збору податків і платежів. За його словами, йдеться про 75 млрд грн.

  • Денис Шмигаль заявив, що цю зиму, як і минулу, Україна планує пройти з газом власного видобутку, без залучення допомоги від партнерів.

За сім місяців 2024 року група Нафтогаз видобула 8,6 млрд кубічних метрів газу, що на понад 7% більше, ніж минулого року.

Водночас енергетична стійкість залишається одним з найбільших викликів наразі.  

«Ми постійно працюємо з партнерами, веземо різне обладнання з усього світу. Децентралізуємо нашу енергетику, але також відновлюємо ті потужності, які підлягають відновленню, які можна відновити».

Загалом Україна сьогодні є найбільш забезпеченою генераторами країною світу.

  • В Україні закупили 219 шкільних автобусів для безпечного перевезення учнів за державною програмою "Шкільний автобус". Їхня загальна вартість — 760 млн гривень.

«Навіть в умовах війни Уряд виділив 1,2 млрд грн для закупівлі шкільних автобусів українського виробництва. Завдяки цьому підприємства матимуть замовлення, люди — роботу, а діти — безпечний та комфортний транспорт».

Загалом цього року планується придбати близько 500 автобусів. Частину вартості покриє співфінансування з місцевих бюджетів.

До програми закупівель вже долучились тринадцять областей: Київська, Дніпропетровська, Вінницька, Миколаївська, Харківська, Житомирська, Львівська, Черкаська, Хмельницька, Волинська, Сумська, Кіровоградська, Одеська.

  • В Україні другий день поспіль зростає споживання електроенергії.

У вівторок 10 вересня, станом на ранок, рівень споживання був на 1,4% вищим, ніж в цей же час у понеділок 9 вересня.

За даними "Укренерго", зараз в українській енергосистемі зберігається дефіцит потужності, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти.

Енергетики закликають використовувати електроенергію ощадливо, не вмикати одночасно кілька потужних електроприладів у години вечірнього максимального споживання – з 18:00 до 22:00.

  • У застосунок "Дія" додали ще кілька цифрових документів - свідоцтво про народження, шлюб, розірвання шлюбу та зміну імені.

Свідоцтво про народження дитини будь-якого віку підтягуватиметься автоматично за податковим номером. Достатньо авторизуватися в застосунку — і воно з’явиться в переліку документів.

  • У Міністерстві закордонних справ заявили, що остання заява прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо про українських військових суперечить "рівню довіри та взаємодії" між обома державами.

У Києві "розчаровані заявою" Фіцо на адресу українських воїнів, які захищають батьківщину та Європу від російських загарбників.

«Для українців протидія російській агресії є продовженням історії опору нашого народу тоталітарним режимам у минулому столітті. У ХХ столітті український народ поніс багатомільйонні втрати у боротьбі з нацизмом... Розраховуємо на об?єднання зусиль Словаччини та всіх наших європейських партнерів у протидії новітньому російському злу, яке принесло на українську землю звірства, небачені з часів Другої світової війни».

Раніше прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що в Україні нібито воюють «нацистські війська», але міжнародна спільнота цього не помічає.

Прем’єр Словаччини у своїх промовах часто повторює російський наратив про причини війни в Україні, зокрема заяву путіна про те, що нібито нинішній український уряд керує нацистською державою.

  • У Міндовкілля наголошують, що у пробах питної води, відібраних у контрольних точках централізованого водопостачання Києва, поки не виявили перевищення за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками.

Забруднена вода може досягнути Київщини орієнтовно 14-16 вересня.

Профільні служби розробляють план на випадок можливого погіршення якості води біля питних водозаборів.

«Якщо якість води погіршиться, ПрАТ "АК "Київводоканал" готовий негайного відкоригувати технологічні процеси, аби показники якості питної води відповідали вимогам Державних санітарних норм і правил. Але наголошуємо, що на сьогодні такі ризики відсутні».

 

СИТУАЦІЯ В РОСІЇ:

 

  • Приблизно третина росіян (30,6%) вирішили відкласти заплановане народження дитини або зовсім відмовитися від цього. Про це свідчать результати дослідження НДУ ВШЕ.

За результатами анкетування, основними причинами відмови від планів народження дитини стали політична та економічна нестабільність у країні, фінансові труднощі, війна в Україні, а також особисті (негативні емоції, відносини з партнером) та фізіологічні фактори. При цьому найчастіше респонденти, які ухвалили рішення відмовитися або відкласти народження дитини, згадували як причини війну, незадоволеність політичною та економічною ситуацією та складнощі з грошима.

За даними Росстату, в 2023 році в росії народилося 1,264 млн дітей - мінімальна кількість з 1999 року.

  • Завершення війни в Україні стане головною темою зустрічі БРІКС, яка проходитиме у Санкт-Петербурзі з 10 по 12 вересня. Про це заявив секретар Ради безпеки рф Сергій Шойгу.

При цьому він наголосивши, що відповідна ініціатива нібито походить від країн-учасниць об'єднання, зокрема Бразилії та Китаю

Москва продовжує просувати власний варіант так званої «мирної угоди», яка передбачає фактичну капітуляцію України. 

Такі значні зусилля Кремля в цьому напрямку можна пояснити тільки тим, що путін та його оточення боїться реалізації пунктів «Формули миру» Володимира Зеленського, яку підтримує весь цивілізований світ.

  • Росія буде недоотримувати близько 6,5 мільярдів доларів щороку за поточними цінами, коли втратить потужності транзиту газу через Україну. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

«Втрата обсягів транзиту через Україну означає приблизно 6,5 мільярдів доларів щорічно за поточними цінами».

Москва має інші шляхи для продажу газу, включаючи трубопроводи через Туреччину, розширення зв’язків з Китаєм та поставки зрідженого природного газу (СПГ). Однак трубопровідні маршрути до Європи обмежені — мережі були закриті через пошкодження або санкції після початку війни.

 

МІЖНАРОДНА ПІДТРИМКА

 

  • Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що хотів би російської участі у Саміті миру, однак "це не спрацює", якщо атаки продовжаться.

Німецький канцлер наголосив, що окрім необхідної військової підтримки України у війні проти російського агресора, потрібно також вивчити шляхи виходу із ситуації війни.

Шольц стверджує – він, як і українське керівництво, хотів би ще одного мирного саміту, участь у якому має брати й росія.

«Звичайно, це не спрацює, якщо людина, яка повинна там сидіти, при цьому каже: "А я продовжую атакувати"», – наголосив він, маючи на увазі путіна.

  • Велика Британія оголосила про санкції проти Повітряно-космічних сил рф.

Нові санкції також стосуються 924-го Державного центру безпілотної авіації Росії та командування військово-транспортної авіації рф. Він відповідає за поставлення безпілотників у російську армію, зокрема й тих, які використовуються для ударів по Україні.

  • Держсекретар США Ентоні Блінкен повідомив, що американський президент Джо Байден 13 вересня зустрінеться з прем'єр-міністром Великої Британії Кіром Стармером. Зокрема посадовці обговорять дозвіл українським Силам оборони завдавати ударів вглиб росії.

В останні тижні Україна активно закликала союзників зняти всі обмеження на удари їхньою далекобійною зброєю по росії, пояснюючи, що це дозволить уражати зокрема літаки, з яких запускають крилаті ракети та керовані авіаційні бомби.

Блінкен також поінформував, що разом із міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Леммі відвідає Київ цього тижня.

Друзі! Підписуйтесь на нашу сторінку Фейсбук і будьте завжди в курсі останніх новин.

Все про: Україна, війна з Росією, слуга народу, володимир зеленський
В тему